Nyíregyháza hírei

2013.11.29. 13:35

Felszámolt olajmaffia

Nyíregyháza - Csaknem 800 millió forintos kárt okozott az államnak egy olajjal kereskedő bűnszervezet, amelyet nemrégiben számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrei és pénzügyi nyomozói.

Nyíregyháza - Csaknem 800 millió forintos kárt okozott az államnak egy olajjal kereskedő bűnszervezet, amelyet nemrégiben számoltak fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőrei és pénzügyi nyomozói. A körbeszámlázásos áfacsalás felderítéséről pénteken számoltak be a sajtó képviselőinek az adóhatóság munkatársai, akik elmondták: a maffiaszerű, törvénytelen olajkereskedő hálózatot mintegy nyolc hónapos előkészítő munka után tudták felszámolni.

A Szlovákiából és Romániából származó ipari olaj szövevényes számlázási láncon futott keresztül, a közbeiktatott cégek nem fizettek áfát, de olyan is volt közöttük, amelyik a fiktív számlák révén adót is visszaigényelt. Lengyel Tibor, az Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság pénzügyőr alezredese azt mondta, az olajat 19, mindennemű gazdasági előélet nélküli, a semmiből előtűnő cég forgalmazta, majd amikor már nem volt szerepük, rejtélyes módon ukrán vagy szerb tulajdonoshoz kerültek.

A NAV egyszerre 22 helyszínen tartott házkutatást, a pénzügyi nyomozók és adóellenőrök egy mátészalkai cég, valamint több Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és budapesti beszállítója székhelyén. Számítógépeket és 26 ezer oldalnyi iratot foglaltak le, a bűnszövetség tagjait elfogták. Négy gyanúsítottat hallgattak ki különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt, a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A kár biztosítására mintegy 600 millió forint értékben 34 autót, 126 hektárnyi ingatlant és 3 bankszámlát zároltak.

Dr. Kazsuk Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adóigazgatóság igazgatója elmondta: az adóellenőrök tavaly év végén figyeltek fel arra, hogy a cég új tevékenységi körökkel bővítette a működését, a számlázási láncba bekerülő nyíregyházi, illetve budapesti cégek megjelenése viszont nem volt észszerű. Az igazgató azt mondta, a felderítésben nagy szerepe volt a hatóság által alkalmazott új eljárási metódusnak, illetve a szervezeti integritásból adódó előnyök kihasználásának.

Soltész József, az Észak-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóság pénzügyőr ezredese arról az árumozgás-figyelő rendszerről beszélt, amit két évvel ezelőtt kezdtek el kiépíteni a román határ mentén, és ami nemcsak az árukat, de azok feladóját, címzettjét is egy adatbázisban rögzíti. – A információk alapján kockázatelemzést végzünk, ami nagy segítséget jelent az illegális tevékenységet végző cégek kiszűrésében – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!