Nyíregyháza hírei

2013.11.08. 16:41

Így eltűnhetnek a piacról a "feketéző" vágóhidak

Nyíregyháza - Az élő és hasított sertés áfája januártól 27-ről 5 százalékra csökken – jelentette be Fazekas Sándor.

Nyíregyháza - Az élő és hasított sertés áfája januártól 27-ről 5 százalékra csökken – jelentette be Fazekas Sándor.

A vidékfejlesztési miniszter elmondta: az intézkedéssel a termelőket segítik, de a gazdaság kifehéredését is várják.

Nem lesz olcsóbb a hús

A nyírmadai székhelyű Mada-Hús Kft. ügyvezetője figyelmeztet: ettől még nem szabad a bolti árak csökkenését várni.

– A napokban bejelentett áfa-csökkentést szorgalmazó módosító javaslat csak az élő- és a félsertésekre vonatkozik, amitől a bolti árak nem fognak mérséklődni.

Az intézkedés azonban nagyban hozzájárulhat a fekete gazdaság visszaszorításához és a legálisan működő vágóhidak helyzetbe hozásával az iparágban jelenleg meglévő munkahelyek megőrzéséhez – mondja Varga Balázs, aki hozzátette: a sertés húskereskedelemben a többi ágazathoz mérten az egyik legnagyobb, közel 30-40 százalékos a fekete/szürke gazdaság aránya.

– Ez nem egy szociális intézkedés, hanem a munkahelyvédelmi akcióterv egy része, amely hozzájárulhat a meglévő álláshelyek megtartásához és a gazdaság kifehérítéséhez.

Varga Balázs egy 1800 kocás sertéstelep tulajdonosa is, ebből az aspektusból is értékelt. – Ezen a területen felléphet egy likviditási zavar, hiszen a sertéstartók költségei 27 százalékos áfával jelennek meg, az értékesítés során viszont csak öt százalékos áfával számolhatnak.

A Mada-Hús Kft. ügyvezetője így összegzett: a vágóhidaknak és a feldolgozóüzemeknek kedvez a csökkentés, a bolti árak - ettől az intézkedéstől - azonban nem fognak változni. A kiskereskedelmi árak csökkentéséhez szükségesnek tartja az 5 százalékos áfa kiterjesztését az alapvető élelmiszerekre, amitől a fogyasztás növekedése is várható.

- KM-TG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!