Nyíregyháza hírei

2013.11.13. 19:53

Mivel érdemes fűteni?

Nyíregyháza, Ópályi - Érdemes a vétel előtt minden esetben leméretni a tűzifa súlyát!

Nyíregyháza, Ópályi - Érdemes a vétel előtt minden esetben leméretni a tűzifa súlyát!

Bár szerencsére még elkerülnek minket a tartós mínuszok, nem árt képben lennünk, mivel érdemes fűteni, vagy mire kell vigyázni a keményebb tél beállta előtt.

Óvatosan az alkalmi vétellel

Olvasóink sokasága számolt be arról, hogy átverték, meglopták a semmiből felbukkanó, utcai tűzifa árusok. „Ha engednek az alacsony ár csábításának, érdemes, kvázi kötelező leméretni a rakomány súlyát a legközelebb eső mérőállomáson!

Gyakran előfordul ugyanis, hogy már ránézésre is kevésnek tűnik a tűzifa a megrendelt mennyiséghez képest. Ne bízzunk a mérlegelési papír adataiban, amit a szállító a kezében lobogtat, győződjünk meg magunk a mérési eredményről!” – írja hűséges olvasónk, Sz. András.

„Amikor ráállt a teherautó a mérlegre, kiderült, hogy 4-5 mázsa híja van a rakománynak. Még szerencse, hogy nem hagytam magam lebeszélni a mérésről, és ragaszkodtam ahhoz, hogy elkísérjem a telepre, mert 10 ezer forintot buktam volna a hiszékenységemen.

Utána persze magyarázkodott, és visszaadta a különbözetet. Ki tudja, hány embert vert át hasonlóképpen?” – osztotta meg történetét lapunkkal T. Miklósné.

Főleg az átrakás megy

Győző Attila szinte belenőtt a cserépkályha-készítés mesterségébe, hiszen édesanyja élettársa ebben a szakmában tevékenykedett.

– Gyorsan eltanultam tőle a szakma csínját-bínját. Általában egy héten egy munkám van, az is főként átrakás, ami azt jelenti, hogy a régi, külsőleg és belsőleg is elöregedett kályhákat lebontom, megtisztítom, majd új cserepekkel kirakom – meséli a szakember, majd hozzáteszi: az egyedül élő, idős emberek nagyon gyakran már csak egy, maximum két szobát használnak, ők előszeretettel fűtenek kályhával.

A fiatalabb családok közt is előfordul, hogy felismerik, egy ötven-hatvanezer forintos havi fűtésszámlát ki lehet váltani cserépkályhával úgy, hogy az megtakarítást eredményezzen hosszabb távon. Azt is mondhatnám, hogy reneszánszát éli a cserépkályha.

Egy „sima” átrakás ára körülbelül százezer forint, a meló három napos, egy új kályha elkészítése azonban akár tíz-tizenkét napot is igénybe vehet, ennek a költsége pedig háromszázezer forintnál kezdődik – mondja Győző Attila, aki Nagykállóban „székel”, de volt már munkája Szakolyban, Kállósemjénben, Biriben, de a megye határain túl is.

Kályha és sparhelt

Az Ópályiban élő Fazekas Márk és családja akácfával fűt. – A háromszobás családi házunkban 3 cserépkályha és egy konyhai sparhelt adja a meleget télen át. A nyárias időjárásnak köszönhetően eddig nem sokat fűtöttünk, de nem kizárt, hogy az 50 mázsa tüzelő így sem tart ki majd tavaszig. Ragaszkodunk a cserépkályha melegéhez, eszünkben sincs ilyen gázárak mellett fűtési módot változtatni. A fát édesapám minden évben egy megbízható szalkai vállalkozótól rendeli meg. Olcsóbb árat diktál, mint a tüzépek. Az utcai árusokat, gyanús kereskedőket kerüljük, mint ördög a tömjénfüstöt, mert sok átverésről hallani. Fontolgattuk, hogy száműzzük az öreg spórt, de beláttuk, butaság lenne, hiszen télen duplán hasznát vesszük a melegének: fűtési és a főzési szempontból is – mesélte a fiatalember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!