Nyíregyháza hírei

2013.11.22. 13:02

Nem simogatták, változtattak rajta

Nyíregyháza - A szakképzés szerkezetének átalakítása volt a központi téma a bujtosi csarnokban megrendezett szakmai fórumon.

Nyíregyháza - A szakképzés szerkezetének átalakítása volt a központi téma a bujtosi csarnokban megrendezett szakmai fórumon.

– Nem simogattuk sem a szakképzési sem a köznevelési törvényt, hanem azt mondtuk: új keretrendszer kell – kezdte előadását dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár azon a szakmai fórumon, melyet a kétnapos pályaválasztási tanácsadás lezárásaként tartottak.

Az államtitkár a cseheket hozta példaként akkor, amikor arról beszélt: még tovább kell növelni a foglalkoztatottak számát hazánkban. – Bízom benne, hogy a hónap

végére elérjük azt, hogy négy milió embert vagyunk képesek foglalkoztatni Magyarországon.

– Kardinális probléma, hogy az alapfokú végzettséggel rendelkezők foglalkoztatási rátája jelentősen elmarad az uniós átlagtól, így hatalmas a merítési bázisa az

elsődleges munkaerőpiacnak. Sokszor hangoztatott panasz a vállalkozások részéről az, hogy hiába van papírja a fiatalnak, nem merik ott hagyni a gép mellett.

Czomba Sándor a szakképzés átalakítása kapcsán elmondta: ez nem megy egyik napról a másikra, de megtették a szükséges lépéseket. – Igyekeztük érdekeltté tenni a

cégeket abban, hogy tanulókat foglalkoztassanak. Létrehoztuk a regionális bizottságok helyett a megyei képzési és fejlesztési bizottságokat. Ők segítenek a hiányszakmák meghatározásában, ami akár megyénként is eltérhet. A gyakorlati képzések további ösztönzésének érdekében szeretnénk a vállalkozások szemében még vonzóbbá tenni a tanulószerződéseket, melyek száma jelenleg négyszázezer, ami még mindig kevés. Változtattunk az eddig pazarló és túl adminisztratív szakképzési hozzájárulási rendszeren, ami elősegítheti azt, hogy a gyakorlati képzőhelyeken még több hiányszakmát tanuló tanoncot alkalmazzanak – sorolta az átalakítás részleteit az államtitkár.

Ezek is érdekelhetik