Nyíregyháza hírei

2013.12.16. 19:50

Ambiciózus elképzelések

Nyíregyháza - A következő fejlesztési csomagban minden tagkórházat érintő terveket fogalmaztak meg.

Nyíregyháza - A következő fejlesztési csomagban minden tagkórházat érintő terveket fogalmaztak meg.

Megcsináltuk! Egyetlen szóban így foglalta össze a 2013. évet Mangol Csilla. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) főigazgatója szerint az intézmény nagy reményekkel vágott neki az idei esztendőnek és sikeresen zárta azt.

– Soha nem látott, több mint 6 milliárd forint plusz forráshoz jutottunk, amiből 3,1 milliárd forintot a Pólus-projektre, a többit a likviditási gondok leküzdésére, az adósságkonszolidációra fordíthatunk – sorolta a főigazgató, a folyamatban lévő fejlesztésekről elhangzott: az SZSZBMK-ban jelenleg 30 projekt fut, melyek értéke meghaladja a 26 milliárd forintot.

Ambiciózus elképzeléseket fogalmaztak meg a következő fejlesztési csomagban, így szerepel benne a 4., azaz a sebészeti tömb, valamint az SZTK épületének felújítása, korszerűsítése, szeretnék behozni a Sóstói útról a pulmonológia aktív részlegét a Szent István utcára, és tervezik az egységes pszichiátria kialakítását. Mátészalkán műtétes szakmákat érintő, Vásárosnaményban épületrekonstrukciós és infrastrukturális beruházásokat tervezünk, Fehérgyarmaton több száz millió forintos ráfordítással a rehabilitációs ellátást szeretnénk javítani – taglalta a fejlesztési elképzeléseket Mangol Csilla, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) főigazgatója a hétfői évértékelő sajtótájékoztatón.

Az ügyeleti rendszer átalakítása után a jövőben a szakdolgozók jövedelmi szintjén saját erőből javítana az áprilisban zökkenőmentesen költségvetési intézménnyé alakult szervezet, amely a megyei és települési önkormányzatokkal együttműködve lakásépítési- és felújítási program elindítását is tervezi. Mangol Csilla fontosnak nevezte, hogy társadalmi felelősségvállalásuk keretében a nagyberuházások során munkához és így bevételhez juttatják a helyi vállalkozásokat, ami Mátészalkán 350 millió, Nyíregyházán 3,5 milliárd forintot jelent a vállalkozóknak. Ez nemcsak a munkahelyek megtartásához, hanem új munkahelyek létrejöttéhez is hozzájárulhat.

– Nagyon komoly program lesz a skill, azaz a szimulációs labor kialakítása a Jósa András Oktatókórházban – hangsúlyozta a főigazgató hozzátéve: a magas színvonalú szakmai, gyógyító munka elismerése is, hogy az országban az első három intézmény egyike a nyíregyházi, ahol az oktatásfejlesztésben fontos szerepet játszó demonstrációs egység kiépülhet.

Szakmai sikerek

– A gazdasági nehézségek ellenére a betegellátásban nem volt jelentős fennakadás. A Jósa András Oktatókórházban 70 ezer fekvő és több mint 2 millió járó beteget kezeltünk, gyógyítottunk ebben az évben a 38 osztályon és 234 szakrendelésen – ismertette a legfontosabb számokat dr. Adorján Gusztáv, a Déli-pólus intézmények főigazgató-helyettese. Az orvos szakmai sikerek között említette, hogy a stroke betegek trombolízis kezelésében az országos átlagtól jobb eredményeink vannak, a 24 órás szívkatéterezés eredményeként öt év alatt felére csökkent az akut infarktusos betegek halálozása. Onkológiai területen egyedülálló az after loading (utántöltéses besugárzó) kezelés, a sebészetben a Magyarországon újnak számító citoreduktív és hipertermia kemoterápiás műtéti beavatkozás (a hasüregben lévő áttétes daganatos részeket eltávolítják, majd a műtét végén, amikor a beteg még altatásban van, magas hőmérsékletű, nagy koncentrációjú kemoterápiás oldatot keringtetnek a páciens hasában – a szerk.), a tetraplég (négyvégtag bénult) betegek állapotjobbító, fogásjavító műtéte.

A főigazgató-helyettes szakmai sikerként értékelte, hogy nálunk lelassult az orvosok elvándorlása, a Debreceni Egyetem Karrier napján 22 rezidens jelentkezett a nyíregyházi oktatókórházba. – Fontos feladatunk itt tartani őket – jelentett ki dr. Adorján Gusztáv. Az Északi-pólus intézményeinek főigazgató-helyettese, dr. Szondi Zita a mintegy kétmilliárd forintos infrastrukturális fejlesztésről és eszközbeszerzésről elmondta: érinti a mátészalkai műtétes szakmákat, itt többek között központi műtő építése szerepel a tervekben. A fehérgyarmati kórház speciális rehabilitációs ellátásait kívánják javítani, a vásárosnaményi intézménybe diagnosztikai ellátásokat vinnének.

Hazánk egyetlen pszichiátriai szakkórháza a nagykállói. A Sántha Kálmán Szakkórház intézményvezetője, dr. Polgár Péter a legfontosabbnak nevezte, hogy az új rehabilitációs osztály átadását követően a központi telephelyre koncentrálhatják az ellátásokat. Az intézmény szakmai munkájának színvonalát jelzi, hogy addiktológiai ellátást Magyarországon egyedül itt akkreditáltak. – Az országos ellátási kötelezettség nagy felelősséget ró az intézményre – hangsúlyozta a professzor.

Belső ösztönző rendszer

– Az SZSZBMK intézményeiben mintegy háromezer szakdolgozó végzi a munkáját mindennap magas szakmai színvonalon – értékelt Móricz Istvánné ápolási igazgató. Szakmailag hatékony ápolási struktúrát alakítottak ki, szakdolgozóink tudományos tevékenysége országosan is elismert. A skill-labor révén létrejövő gyakorlatorientált képzés még inkább a betegellátás színvonalának javítását szolgálja majd.

– A pályaelhagyás nálunk nem jellemző, a jövőben szeretnénk a fluktuációt tovább csökkenteni, amiben nagy szerepe lesz a belső ösztönzőrendszernek – említette az ápolási igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!