Nyíregyháza hírei

2014.01.10. 12:13

Parkolópályán a csalók

Nyíregyháza - Állandó beszédtéma a parkolóhelyek használata, azoknak jogos, vagy éppen jogtalan igénybevétele.

Nyíregyháza - Állandó beszédtéma a parkolóhelyek használata, azoknak jogos, vagy éppen jogtalan igénybevétele.

Több olvasónk is jelezte korábban, miszerint gyakran találkozik olyan autósokkal, akik rokkantkártyával rendelkeznek, és azt kihasználva nem válogatnak a parkolóhelyek közül, magukénak érzik akár a járdákat, tereket is. Sokuknál kérdéses, hogy valóban szenvednek-e testi fogyatékosságban, vagy pedig a kártya tulajdonosát szállítják-e.

Büntetik a csalókat

– Ha a kártya megfelelő a parkolás szempontjából, akkor első körben nincs lehetőség beavatkozásra. A csalások kiszűrése rajtaütésszerűen történik. Ellenőrzik a birtokló személyt és a kártyát, itt nagyon fontos, hogy a kártyára jogosultnak jelen kell lennie. Ha az irat tulajdonosa nélkül próbálják meg azt használni, az közokirat-hamisításnak számít. Ez akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható – tájékoztatott Bodrogi László, a közterület-felügyelet vezetője.

Majd hozzátette, az elmúlt évben több, mint ezer esetben indult eljárás csak rokkant parkolókban, ez alkalmanként 50 ezer forintos bírsággal járt. A bérleteseknek a kiemelt zónákban nincsen lehetőségük parkolni autóikkal, nekik itt mobilparkolással, illetve automatákon történik a fizetés. Bérlettel csak lakókörnyezeti zónákban állhatnak meg, tulajdonképpen azon a környéken, ahol laknak.

Nekik jár a kártya

– Ha hibás a rokkantkártya, első körben pótdíj befizetésére köteles a használója. Ha szándékosság és csalás gyanúja merül fel, a pótdíj abban az esetben is elengedhetetlen. Ilyenkor az autósok gyakran arra hivatkoznak, hogy féltik az eredeti kártyájukat, ezért veszik a bátorságot, hogy egy szabványtól eltérő darabot helyezzenek el a műszerfalon – mondta el érdeklődésünkre Bartha Balázsné, a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft. parkolási csoportvezetője.

– Amennyiben az igénylőnek nincs meg a megfelelő dokumentum (szakhatósági állásfoglalás), a közlekedőképesség minősítését elősegítő, rendelkezésére álló orvosi dokumentáció is mellékelhető a kérelemhez. Ebben az esetben az eljáró hatóság megkeresi a rehabilitációs szakigazgatási szervet a közlekedőképesség minősítése érdekében.

Az igényléssel kapcsolatos eljárás szabályai röviden: a kérelmet a megyei kormányhivatal lakóhely szerint illetékes járási hivatalánál, illetve 2014 január első napjától a Kormányablakban lehet előterjeszteni. A jogszabályban előírt, megfelelő szerv által kiadott minősítéshez az igazolványt kiadó hatóság kötve van, ennek alapján dönt az igazolvány kiadásáról vagy a kérelem elutasításáról. Elutasítás esetén a hatósági döntés ellen fellebbezés nyújtható be. A fellebbezési eljárás során a másodfokú hatóság intézkedhet az első fokú szakvélemény, vagy egyéb jogosultságot igazoló irat felülvizsgálatáról – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Galambos Ildikó, a Nyíregyházi Járási Hivatal megbízott hivatalvezetője.

Akik jogosultak

A kártyára jogosultak és az igénylők legnagyobb része súlyos, mozgásában korlátozott személy. Rajtuk kívül azonban igényelhetik az igazolványt a vonatkozó, módosított kormányrendelet szerint látási, értelmi fogyatékossággal élők, autisták is, akik fogyatékosságuk miatt közlekedésükben akadályozottak. A közlekedőképességében súlyosan akadályozott személy akkor igényelheti az igazolványt, ha a rá vonatkozó szakvélemény legalább 40 %-os akadályozottságot állapít meg. Egyéb fogyatékosság esetén a jogszabály által előírt eredeti szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás, igazolás, nyilvántartási lap igazolja a jogosultságot.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!