Nyíregyháza hírei

2014.02.10. 18:47

Hatáskörök: mit lehet és mit nem?

Nyíregyháza - A közterület-felügyelő akár rendőrbotot is használhat.

Nyíregyháza - A közterület-felügyelő akár rendőrbotot is használhat.

A napokban egy budapesti járókelő videóra vette, amint három közterület-felügyelő a földre teper egy férfit, akinek nem volt érvényesített menetjegye. A fővárosban, a Ferenciek terén lezajlott jelenet azóta bejárta a világhálót. Az eset kapcsán kerestük meg Bodrogi Lászlót, a nyíregyházi közteresek vezetőjét, és arra kértük, mondja el, hogy milyen jog- és hatásköre van egy közterület-felügyelőnek egy igazoltatás során.

Mindenhol ugyanaz

– A nyíregyházi önkormányzat hatósági főosztályán dolgozó közterület-felügyelőknek ugyanazok a jogkörei, kényszerítő és önvédelmi eszközei, mint az ország bármely más településén szolgálatot teljesítő közterület-felügyelőnek – tájékoztatta lapunkat Bodrogi László. A felügyelet-vezető elmondása szerint kényszerítő eszközként testi kényszert, gázspray-t, valamint bilincset is alkalmazhatnak kollégái.

– Ezeket akkor vetheti be egy közterület-felügyelő, ha az általa kezdeményezett jogszerű intézkedéseknek (például a visszatartás, az előállítás, a ruházat és a jármű átvizsgálása vagy egy tárgy ideiglenes elvétele) ellenáll az intézkedés alá vont állampolgár. Ezt az ellenállást az előbb felsorolt eszközökkel lehet és kell is megtörni, természetesen a megfelelő sorrendben, az előírt módon, illetve az ellenállás mértékével arányban.

Bodrogi László hozzátette: ha egy felügyelőt támadás ér, abban az esetben önvédelmi célból a fenti eszközökön kívül rendőrbotot is alkalmazhat.

– A nyíregyházi közterület-felügyelők a fővárosi kollégáikkal ellentétben testi kényszert még nem sohasem vetettek be, mert nem volt rá szükségük, az esetleges túlkapások megelőzése érdekében pedig mindig szem előtt tartották az arányosság elvét.

További részletek a www.kelet.hu-n vagy a Kelet-Magyarország február 11-i számában. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!