Nyíregyháza hírei

2014.02.04. 07:16

Hogy télen se álljon meg az élet!

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hanusz Árpád szerint van potenciál a megye téli turizmusában.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hanusz Árpád szerint van potenciál a megye téli turizmusában.– A megye turisztikai vonzereje télen a népi hagyományok ápolásában rejlik. Fontos, hogy a kínálati elemek ismeretében határozzuk meg a célcsoportot – javasolta prof. dr. Hanusz Árpád, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke, a megyei szervezet elnöke, egyetemi tanár.

– A turizmus alappillére, hogy ha van egy kínálat, egy kiajánlás, akkor annak rendszeresnek kell lennie, nem pedig esetlegesnek. Ha nincs fix program, az esetben kirándulásról beszélhetünk. A megyében lehetne építeni ilyentájt például a disznóvágás tradíciójára, a pálinkafőzdék időszerű összefogására, a templomturizmusra vagy éppen megfelelő hómennyiség esetén a lovasszánozásra. Mire gondolok? A falusi szállásadók most is próbálkoznak olyan téli ajánlattal, amelyben egy fél sertést dolgoznak fel higiénikus körülmények között.

 Ideális a rendezvénysátor

 – Tudván azt, hogy Napkoron és Ajakon komoly hagyománya van a disznótorozásnak nagyszabású rendezvény szintjén, ideális lenne a megyében egy rendezvénysátor, ahol az időjárástól függetlenül bármikor bemutathatnák az érdeklődőknek a népszokást. Annak idején két család sem volt, aki hasonlóképpen dolgozta fel a disznót, mindenki a saját ízlésvilágával fűszerezett. Szűkebb közösségeknek kiajánlva be lehetne mutatni mindazt, ami nem pusztán az eszem-iszomról szól. Sok lehetőséget rejt magában a kézművesség. A tájház önmagában nem vonzó annyira, mint amikor az érdeklődővel a kosárfonó vagy a hímző ismerteti a folyamatot, és be is vonja a turistát.

- Tarnavölgyi Gergely -

 Részleteket lapunk 2014.02.04-ei számában és a www.kelet.hu oldalon olvashatnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!