Nyíregyháza hírei

2014.02.20. 10:28

Közgyűlést tartott Nyíregyháza képviselő-testülete

Nyíregyháza - A napirendi pontok között szerepelt az idei költségvetési rendelet megalkotása, a Bujtosi Szabadidő Csarnok fejlesztéséhez kapcsolódó program elfogadása, de az is eldőlt, hogy ki lesz a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

Nyíregyháza - A napirendi pontok között szerepelt az idei költségvetési rendelet megalkotása, a Bujtosi Szabadidő Csarnok fejlesztéséhez kapcsolódó program elfogadása, de az is eldőlt, hogy ki lesz a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

13:56: Dr. Halkóné Rudolf Éva szerint ez a tények költségvetése. Jeszenszki András (MSZP) viszont úgy fogalmazott, ez a problémák áthelyezésének költségvetése, és azt is mondta, adósság nem vész el, csak átalakul. - Az állam be fogja hajtani minden egyes állampolgáron az átvállalt adósságot, csak hatékonyabban, mint ahogy azt az önkormányzat tenné. Hozzátette: nem támogatják a költségvetést.

Lipták Lajos (Fidesz) szerint ez egy nyugodt, kiegyensúlyozott büdzsé, ami lehetővé teszi, hogy szinte minden területen emelkedjen a felhasználható összeg. Látványos fejlődést tesz lehetővé a pénzügyi tervezet, amelynek az eredményeit minden városlakó élvezheti - mondta. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, 2010-re az óvodák, az iskolák, a gazdasági társaságok, az utak és az infrastruktúra is teljesen leamortizálódott, ezért fontos, hogy ezeket rendbe tudják tenni. Ennél rosszabb költségvetése soha ne legyen a városnak - fogalmazott.

A testület 15 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta a költségvetést.


13:39: A költségvetésről tárgyal a közgyűlés. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, az előző városvezetés 2010-ben egy szakadék szélén álló várost hagyott a jelenlegi vezetésre. Ennek tükrében felháborító, hogy a szocialista képviselők számonkérik a költségvetés készítőit - mondta és hozzátette: Önök ígérgettek, mi pedig megvalósítottuk. A képviselők az előterjesztőkhöz többek között a tervezett buszöblök helyéről, a fasorokra és a közvilágításra szánt összegekről, a sportra fordított támogatásról, a mikrovállalkozások támogatásáról, az építményadóról, a Sóstógyógyfürdők Zrt.-nek és a Nyíregyházi Állatparknak biztosított forrrásokról tettek fel kérdéseket.

Dr. Tirpák György (Fidesz) a Sóstógyógyfürdők Zrt. 300 millió forintja kapcsán emlékeztetett: 2006-2010 között a városnak 1,3 milliárd forintot kellett a cégre fordítania ahhoz, hogy egyáltalán működni tudjon, a jelenlegi helyzet ezzel össze sem hasonlítható. A gazdálkodás stabil, a látogatók száma pedig folyamatosan nő - mondta.

Ez egy kiváló költségvetés - mondta Petneházy Attila (Fidesz) és hozzátette: nagyon régen fordult elő, hogy működési hiány nélkül lehetett nekiindulni egy évnek, most ez megtörtént. Tormássi Géza (Fidesz) arról beszélt, hogy városüzemeltetési- és fejlesztési célokra a korábbiaknál jóval többet fordíthat a város, köszönhetően az elmúlt három év szoros gazdálkodásának és az adósságkonszolidációnak. Dr. Horváthné dr. Veisz Katalin (Fidesz) elmondta, jóval több pénz jut szociális feladatokra, intézményfelújításra, infrastruktúra-fejlesztésre. Ez a komoly lehetőségek költségvetése - mondta.

Vass Zoltán (Jobbik) azt mondta, hiányolják az új beruházásokat. 1,9 milliárd forintnyi adósságtehertől szabadul meg a város az adósságátvállalás révén, ezt útfelújításra, külterületek fejlesztésére, a közlekedési infrastruktúra javítására kellett volna fordítani. Ez a halogatások költségvetése - mondta és hozzátette, nem tudják támogatni a költségvetést. A polgármester azt javasolta a képviselőnek, hogy menjen el a Bujtos környékére és látni fogja, mennyi utat láttak el szilárd burkolattal.


11:52: A két közgyűlés között történt eseményekről szóló beszámolóval kapcsolatosan Nagy László elmondta, a városlakók pénzén fenntartott önkormányzati lap legutóbbi számainak szinte minden címlapján Petneházy Attila országgyűlési képviselőjelölt szerepel. Szerinte ez nem felel meg a kiegyensúlyozott tájékoztatás alapelvének. Nehezményezte, hogy az óriásplakátokon a város eredményeinek felsorolásakor a narancs az alapszín, azt kérte, az országos kampány ne jelenjen meg a város életében. A polgármester azt mondta, ő nem szól bele az újság szerkesztésébe, ha valakinek problémája van a lappal, keresse annak a főszerkesztőjét.

Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz) azt mondta, a plakátok üzenete az, hogy az eredményeket közösen érték el a városlakók. Nagy László úgy reagált: ezt a város színeivel, azaz piros-kékben is megtehették volna. Dr. Moskovits Károly (MSZP) azt mondta, beszélhetünk mellé, de biztosan nem véletlen, hogy most indult el a plakátkampány. Kovács Ferenc szerint azért most tették ki a plakátokat, mert most vannak eredmények, amelyekről tájékoztatni kell a városlakókat. A plakátok ára 434 ezer forint plusz áfa, a rádióspotok 1 millió forint plusz áfába kerültek.


11:40: Véget ért a zárt ülés: a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója Mészáros Szilárd lett, a Móricz Zsigmond Színház igazgatói posztjára kiírt pályázatot azonban eredménytelennek nyilvánították. (A tisztségre dr. Tasnádi Csaba jelenlegi igazgató-főrendező és Szalma Tamás, a veszprémi Petőfi Színház művésze nyújtott be pályázatot). A döntésről dr. Kovács Ferenc elmondta: a szakmai bizottság véleményét figyelembe véve a közgyűlés nem hirdetett eredményt.

Új pályázatot írnak ki egy éves időtartamra, és a lehető leghamarabb szeretnének döntést hozni, hogy az új évad tervezése zökkenőmentes legyen. A polgármester hozzátette: a szakmai bizottság egyik pályázót sem tartotta megfelelőnek a színház mint non-profit gazdasági társaság vezetésére, hiszen a pályázatban nem rendezőt vagy művészeti vezetőt kerestek, hanem igazgatót. Felhívtuk a két pályázót, de sem dr. Tasnádi Csaba, sem Szalma Tamás nem kívánta kommentálni a döntést.


10:23: Első napirendként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területfejlesztési koncepcióról alakít ki állásfoglalást a testület. Az ülésen jelen van a megyei közgyűlés alelnöke, Gulyás József, aki azt mondta, a koncepció egyik újdonsága, hogy a korábbiaknál szorosabb együttműködést feltételez a megyei és a nyíregyházi önkormányzat között. Dr. Kovács Ferenc polgármester arról beszélt, hogy az egyeztetések folyamatosak, így minden esély meg van arra, hogy a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból a megye és a megyeszékhely a lehető legtöbb pénzhez jusson.

Nagy László (MSZP) azt mondta, szerinte az oktatásra nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a tervezetben és úgy vélte, a megállapítások elnagyoltak. Gulyás József elmondta: a megye felzárkózási esélyét a helyi termékek minél nagyobb mértékű feldolgozásában, illetve annak értékesítésében látják, ez a munkanélküliségi ráta csökkenéséhez is nagy mértékben hozzájárulna. Az oktatás és a humán erőforrás fejlesztését ő is kimelet jelentőségűnek nevezte. Kovács Ferenc is az élelmiszeripar fejlesztéséről beszélt, szerinte az egyik legfontosabb feladat, hogy a le nem zárt folyamat végén a lehető legkonkrétabb célok jelenjenek majd meg.

A közgyűlés zárt üléssel folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!