Nyíregyháza hírei

2014.03.05. 08:45

A Coriolanus valójában 2000 évvel Shakespeare előtti történet

Nyíregyháza - A darab az arisztokratáknak túl plebejus, a plebejusoknak túl arisztokrata volt.

Nyíregyháza - A darab az arisztokratáknak túl plebejus, a plebejusoknak túl arisztokrata volt. Színházaink szeretik a könnyebb, konfliktusmentes megoldásokat keresni – mondja Bodolay Géza és hozzáteszi: a Coriolanus nem ilyen. – A durva, kiélezett politikai konfliktus drámája – és elvben Krisztus előtt ötszáz esztendővel játszódik. De az is lehet, hogy csak legenda.

Tehát az 1608-as Shakespeare-féle feldolgozásig is eltelt több, mint 2000 esztendő az egykori „történelmi” események után. És ha már itt tartunk: ő maga Plutarkhosz Párhuzamos életrajzok című alapművét használta sorvezetőnek, az egész történetet onnan vette át, és alakította a londoni Globe színpadához. Aztán a múlt század ötvenes éveiben Brecht is a saját képére formálta Kelet-Berlinben. Mi Petőfi 1848-as fordítását használjuk.

Miért választotta Petőfi a művet?

Mi a darab üzenete: az, hogy aki szembeszáll a politikával, elbukik, vagy az, hogy a saját jellemünk tehet bennünket vesztessé? A rendező azt mondja, hogy amikor Petőfiék úgy döntöttek, hogy eljött az ideje a teljes és érvényes magyar Shakespeare-kiadásnak, nem véletlenül esett a választása éppen a Coriolanusra.

– Legjobb költőink mindannyian Coriolanusok voltak valamiképp, a római és a magyar messiások között nincs is tán akkora különbség. Mert győzedelmes hadseregeink ugyan nem nagyon voltak Shakespeare kora óta, de a mindenkori hivatal bornírt idiotizmusa sem nagyon változott 2500 esztendő alatt. Talán ezért nem örült még semelyik színházfönntartató erő túlságosan ennek a műnek. Az arisztokratáknak mindenkor túl plebejus, a plebejusoknak mindenkor túl arisztokrata volt. Tehát: zseniális, ahogy a szerző, és az őt méltató műfordítónk is. Aki azt mondotta Shakespeare-ről, hogy egymaga fölér a teremtés felével.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!