Nyíregyháza hírei

2014.03.27. 15:07

Észrevenni a valódi szellemi értéket

Nyíregyháza, Mátészalka - A színházi emberek azt vallják, hogy a közönségnél nincs fontosabb.

Nyíregyháza, Mátészalka - A színházi emberek azt vallják, hogy a közönségnél nincs fontosabb.

A Móricz Zsigmond Színház csütörtökön, a színházi világnapon kitárja kapuit Thália szerelmesei előtt, hogy a társulat tagjaival közösen járják be a teátrum minden helyiségét-zugát, hogy néhány órára részesei legyenek a csoda születésének, előzetes bejelentkezést követően bepillanthassanak a függönyök, a takarások mögé, az öltözőkbe és a próbatermekbe – mondta el dr. Tasnádi Csaba színházigazgató, s hozzátette: az ötórás programcsokor előtt azért volt szükség a regisztrációra, mert a színház falai között körülbelül 300 ember érezheti jól magát egyszerre.

A leglátogatottabb színház

Bozóky István színházigazgató 1981-ben keresett meg két szerepajánlattal, amire annak ellenére igent mondtam, hogy Pesten laktam. Amikor meguntam az ingázást, bementem hozzá, hogy bár két szerepet írtam alá, úgy döntöttem, itt maradok. Na, onnantól kezdve a csapból is én folytam, a világ drámairodalmának színe-javát eljátszhattam a Móriczban, miközben a fővárosban lehet, hogy a negyedét sem kaptam volna meg – mesélt a nyíregyházi kezdetekről lapunknak Bárány Frigyes, aki március 14-e óta a Kiváló művész elismerést is magáénak tudhatja.

– Ezt csak azért mondtam el, mert óriási a különbség a fővárosi és a vidéki színházak között. Míg Pesten a rádiós és a szinkronos munkák miatt szétszóródik egy társulat, addig vidéken csak a színházi feladatokra figyelünk, és ez meg is látszik a produkciókon. A másik, ami bosszantó, hogy anno, amikor csak egy-két tévécsatorna létezett, hetente volt valahol valamilyen bemutató, volt általános színházkultúra, most meg hiába van ennyiféle műsor, nem közvetíti a darabokat a televízió.

– Az itteni nézőket jobban meg kellene becsülni, éppen azért, mert ennyire szeretik a színházat – reflektált arra a tényre Bárány Frigyes, hogy tavaly a nyíregyházi lett a leglátogatottabb vidéki színház –, és mert bár játszottam az ország számos pontján, itt van a legjobb közönség.

KM-CSA

További részletek a kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország március 27-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!