Nyíregyháza hírei

2014.03.09. 13:33

Fiatal művészek értékei

Nyíregyháza - Öt napon keresztül közösen táboroztak régiónk ifjú tehetségei és határon túli társaik.

Nyíregyháza - Öt napon keresztül közösen táboroztak régiónk ifjú tehetségei és határon túli társaik.A Napfelkelte Közhasznú Alapítvány az elmúlt tizenhét évben több programot is megvalósított, amelyben fontos szerepet kaptak a határon túl élő magyar közösségek, köztük is kiemelten a fiatalok. – Nemcsak Nyíregyházán, hanem Munkácson, Beregszászon, Visken és Karácsfalván – utóbbiak kárpátaljai települések – bonyolítottunk le képzéseket, konferenciákat és táborokat.

Tanultak és szórakoztak

Idén olyan tehetséggondozó tábor megszervezésén dolgoztunk, ahol az ifjú tehetségek egy több napos – március 5-8. – „tanulás” és színes foglalkozássorozat keretében a Nyíregyházi Főiskola Zenei Intézete szakembereinek támogatásával fejleszthetik már meglévő készségeiket és tehetségüket – fogalmazott Szuhóczky Gábor, a Napfelkelte Közhasznú Alapítvány alapítványi titkára.

– Művészeti táborunkba negyven gyermeket vártunk, de közel hetvenen jelentkeztek be a március 5-ei kezdéskor. Alapítványunk a Nemzeti Együttműködési Alap Nemzeti Összetartozás Kollégiuma döntése alapján támogatásban részesült szakmai programja megvalósításához. A támogatás eredményeképpen hirdettünk pályázatot nyíregyházi és Nyíregyháza környéki, valamint határon túli magyar ajkú, 12-18 éves tanulók részére, akik aktívan foglalkoznak a népzenével, a néptánccal, illetve a népi énekkel – és ezt a tudást egy tábor keretein belül bemutathatták egymásnak és tanárainknak.

A tábor ideje alatt a Nyíregyházi Főiskola Zenei Intézete látta vendégül a résztvevőket és a szakmai iránymutatást is az intézmény biztosította. Ez idő alatt az Állatparkba, a botanikus kertbe és bowlingozni is elmentek a vendégek. A fiatalok elismert népzenészektől és néptáncosoktól tanulhatták el a szakma minden apró mozzanatát.

A jövőjük érdeke

– Ami pedig a legfőbb mondanivalója volt a táborozásnak: a gyermekek között egy szoros, mély, baráti kapcsolat kialakítása, amely mind szakmai, mind emberi tekintetben előreviszi majd őket és egy boldog jövőt biztosít számukra. Érkeztek fiatal művészek Kárpátaljáról, a Partiumból, Erdélyből és a Felvidékről is – folytatta Szuhóczky Gábor, majd hozzátette: – Már most is érezhető, hogy a magyar népművészetnek komoly hírvivői lesznek a jövőben is. Ami pedig külön boldogsággal töltött el, hogy a jelenlegi feszült, Kárpátalját is érintő belviszályokból legalább erre a kis időre ki tudtak szakadni az ott élő magyar ajkúak.

– A táborozás megkoronázásaként péntek este gálaestet tartottunk a Nyíregyházi Főiskolán, ahol egy otthonról hozott előadást és egy, a tábor ideje alatt tanult darabot adtak elő a gyermekek. A jövőben a Felvidéken és Erdélyben is szeretnénk hasonló táborokat szervezni, majd a későbbiekben hangszerekkel és népművészeti ruhakölteményekkel is meglepni a részvevő fiatalokat – tette hozzá.

KM-SA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!