Nyíregyháza hírei

2014.03.10. 08:32

Gyötrelem helyett gyönyörűség legyen!

Nyíregyháza - Az akadémiai székfoglalóját a Kodály-módszerről tartotta a Cantemus Kórusintézmény igazgatója.

Nyíregyháza - Az akadémiai székfoglalóját a Kodály-módszerről tartotta a Cantemus Kórusintézmény igazgatója.Gyönyörűen zengett péntek délelőtt Budapesten a Benczúr Házban a Cantemus és a Pro Musica éneke, holott sem a gyermekkar, sem a leánykar nem tartózkodott a fővárosban. Ott volt azonban Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, aki a Magyar Művészeti Akadémia tagjaként tartotta székfoglalóját Egy Kodály-szellemű magyar iskola zenei élete – Hogyan született a Nyíregyházi Cantemus Kórus? címmel, s ennek keretében előadását projektoros vetítéssel, valamint hangfelvételekkel színesítette.

„Munkabírása elképesztő”

A Cantemus kórusintézmény igazgatójának laudátoraként Kocsár Miklós Kossuth-díjas zeneszerző szerepelt a program meghívóján. A Nyíregyházán is közkedvelt szerző az idős kora miatt nem vállalta a szóbeli laudációt, ezért felolvasták gondolatait. Kocsár Miklós többek között a következőket írta ajánlásában Szabó Dénesről:

„Kórusának hangja engem is elbűvölt. Nekik írtam a Missa in A című művemet, és utána – kérésükre – még sok-sok művet, aratva velük közös sikert idehaza és külföldön. Az új műveket mindig érdeklődéssel fogadja. Praktikus megjegyzéseivel nehéz vitatkozni, mindig pontosak, célra törőek, inspirálóak... Gondolatai is tiszták, világosak, mindig azt mondja, amit gondol. Rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, amelyek őt sikeres emberré teszik. Munkabírása elképesztő, szakmai tudása kifogástalan, és ezekhez még – ami a legfontosabb –, jó adag tehetség is társul.”

További részletek a KELET.HU-n és a Kelet-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!