Nyíregyháza hírei

2014.03.19. 07:39

Jegyzet: Ne a mi pénzünkön

Nincs még pontos számvetés arról, hogy mennyibe fognak kerülni az ezvévi magyarországi választások (három lesz belőlük). Az ember csak kapkodja a fejét a milliók hallatán - Dankó Mihály jegyzete.

Nincs még pontos számvetés arról, hogy mennyibe fognak kerülni az ezvévi magyarországi választások (három lesz belőlük). Az ember csak kapkodja a fejét a milliók hallatán - Dankó Mihály jegyzete.Néhány ismert adat a mostani országgyűlési voksolásról. Általában egy választás megszervezése kb. négymilliárd forintba kerül. A költségek nagy részét a választással kapcsolatos dolgok (pl. szavazólapok, urnák) legyártása, az informatikai és logisztikai költségek, a választási bizottság tagjainak tiszteletdíja teszi ki.

A listaállító pártok is jelentős összeget kapnak a kampányra a költségvetésből. Mint ismert már annak is 149,25 millió forint jár, aki csak a minimális 27 jelöltet indít. Ez viszont sávosan emelkedik. 54 jelölt után már 298,5 millió, 80 jelölt után 447,75 millió forint üti a markát. Plusz ezen felül minden egyéni jelölt is kap egymillió forintot. Vagyis ez utóbbi pénzekkel kell majd elszámolniuk.

Igaz, a törvényi előírások értelmében az Állami Számvevőszék hivatalból a mandátumhoz jutott jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásait ellenőrzi, a képviselői helyhez nem jutott jelöltek, vagy jelölőszervezetek kampányköltéseit az ÁSZ más jelölt, illetve jelölőszervezet kérelmére vizsgálja csak. nem véletlen tehát, hogy mindenki arról beszél, milyen jó üzlet lett pártot alapítani, melyek közül a legtöbb aztán eltűnik a süllyesztőben.

Az emberben felébred a kisördög: a „papír mindent elbír”. Vagy éppen a plakátra, a szóróanyagra, a kampányra költött összeg nem éppen a sógor, koma zsebében fog landolni. Lehet, hogy nagyon eretnek vagyok, de azt mondom, ne a mi (adófizetők) pénzén páváskodjon valaki. Áldozzon ő, ha részt kíván venni a nagy politikai közéletben!

Ezek is érdekelhetik