Nyíregyháza hírei

2014.03.05. 07:33

Újra iskolapadba ülnek

Nyíregyháza - Ha piacképes szakmát tanulunk, jó esélyünk van elhelyezkedni.

Nyíregyháza - Ha piacképes szakmát tanulunk, jó esélyünk van elhelyezkedni. Évente több százezren jelentkeznek OKJ-s képzésekre, majd vizsgát tesznek a választott szakmájukból. A paletta gazdag, sok helyen képzési támogatással, utazási költségtérítéssel és díjmentes tananyagokkal csábítják (újra) iskolapadba az érdeklődőket, akik abban a reményben vágnak bele a tanulásba, hogy javítsák a későbbi elhelyezkedési esélyeiket. De valóban beváltják ezek a képzések a hozzájuk fűzött reményeket?

„Csak” tudást ad az iskola

Késmárki Zoltánné, a Nyíregyházi Főiskola Képzési és Továbbképzési Intézetének igazgatója szerint az esetek többségében igen. – Közel másfél évtizede végzünk OKJ-s szakképzéseket, szakmailag és emberileg is kiváló oktatókkal és partnerintézmények segítségével. Megtanultuk, hogy ami nem megy, nem kell erőltetni, így a képzési kínálatunkat igyekszünk a valós munkaerő-piaci igényekhez, elvárásokhoz igazítani.

– 2012 év végén például két támogatott szakképzést indítottunk kifejezetten hátrányos helyzetű (fogyatékkal élők, rokkantak, romák, aktív korúak ellátásában részesülők) és korszerű szakképzettséggel nem rendelkező, inaktív felnőttek részére. A gyógypedagógiai asszisztens képzést 12, a szociális gondozó képzést 13 „öregdiák” végezte el. Mindannyian „főiskolára jártak” egy esztendeig, ami motiválóan hatott rájuk.

Előbbiek a konzorciumvezető Göllesz Viktor speciális iskolában, utóbbiak a tiborszállási idősek otthonában szereztek szakmai gyakorlatot, és mintegy grátiszként, ECDL és jelnyelvi tanfolyamon is részt vehettek – mondta az intézetigazgató, majd hozzátette: a foglalkoztatási statisztikák tükrében nem valószínű, hogy valamennyi frissen végzett, lelkes szakemberre igényt tart majd a magyar munkaerőpiac, azonban optimizmusra ad okot, hogy több gyógypedagógiai asszisztens és szociális gondozó is örömmel újságolta, hogy már sikerült állást találnia.

(A teljes cikket elolvashatja a Kelet-Magyarországban vagy a Kelet.hu-n.)

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!