Nyíregyháza hírei

2014.03.04. 12:05

Ukrán válság - A Jobbik "profibb" hozzáállást vár el a hatóságoktól a kárpátaljai magyarokkal kapcsoltban

Nyíregyháza, 2014. március 4., kedd (MTI) - Az eddigieknél "profibb" hozzáállást vár el a jobbikos Apáti István a központi szervezéstől az esetlegesen Magyarországra érkező kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban.

Nyíregyháza, 2014. március 4., kedd (MTI) - Az eddigieknél "profibb" hozzáállást vár el a jobbikos Apáti István a központi szervezéstől az esetlegesen Magyarországra érkező kárpátaljai magyarokkal kapcsolatban.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi, nyíregyházi sajtótájékoztatóján azt mondta, személyes tapasztalatai szerint vasárnap délután és hétfőre virradó éjszaka indult meg a tiszabecsi magyar-ukrán határátkelőnél az akkor "menekültáradatnak látszó jelenség", melynek eredményeként az egy héttel korábbi adatokhoz képest ezerrel többel lépték át a határt.

Állítása szerint a február 23-ai 1500-hoz képest most vasárnap 2500-an lépték át a határátkelőhelyet. A különbözet azokból, a döntő többségében kárpátaljai magyar férfiakból állt, akik között elterjedt az a - később álhírnek bizonyuló - információ, miszerint rövidesen megkapják az ukrán hadsereg behívóparancsát - jelentette ki Apáti István, megjegyezve, hogy ezek az emberek a behívóparancs elől menekülve jöttek át Magyarországra.

A jobbikos politikus szerint az érkezők jogilag ugyan nem, de "tartalmilag" menekülteknek tekinthetőek, többségük pedig a magyar-ukrán határ átlépése után továbbutazott és csak kevesen maradtak a tiszabecsi határállomáson. Ez azonban nem a hatóságok és az operatív törzs érdeme, a kiváló felkészültség bizonyítéka, egész egyszerűen ezek az emberek anyaországi kapcsolatai segítségével megoldották a továbbutazást - fejtette ki Apáti István.

Ezért lehetett az, hogy vasárnap éjfélkor mindössze 100-150 ember maradt az átkelőhelyen, közülük végül 31-en kértek elszállásolást a tiszabecsi melegedőhelyen - mondta az ellenzéki politikus.

Apáti István a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, jelenleg nem kell tartani behívóparancsoktól, és "amíg így van ez nagyon jó". Szavai szerint pániknak, vagy pánikkeltésnek nincsen helye, de komolyan kell venni a gyorsan változó ukrajnai helyzetet, ezért a jobbikos politikus az eddigieknél "profibb" hozzáállást vár el a hatóságoktól.

Más lett volna a vasárnapi helyzet akkor, ha a mintegy ezer ember 80-90 százaléka nem tudta volna megoldani a továbbutazását, vagy a rokonoknál történő elhelyezését - jelezte. Apáti István hozzátette, amennyiben háborús helyzet alakul ki, akkor nem ezer embernek, hanem akár ennek többszörösének a Magyarországra való átmenekülésétől kell tartani.

Németh Zsolt külügyi államtitkár hétfőn az M1 Ma Reggel című műsorában hangsúlyozta, nem igaz, hogy ezres nagyságrendben érkeztek Magyarországra kárpátaljai magyarok. A nagyszőlősi járásból azonban egy álhír miatt - amely szerint általános mozgósítás van Ukrajnában - valóban elindult több száz fiatal - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra: nincs általános mozgósítás Ukrajnában, csupán készenlétbe helyezték a hadsereget, ezért az ukrán állampolgárságú magyar embereknek sem kell félniük attól, hogy besorozzák őket.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a Belügyminisztérium által felállított operatív törzs ugyanakkor felkészült minden eshetőségre, így egy esetleges menekülthullám fogadására is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik