Nyíregyháza hírei

2014.04.17. 18:09

„Áthallatszott a keserves ordítása”

Nyíregyháza - Elhunyt a fiatal albérlő, a csütörtök hajnali, Kert utcai gázrobbanás áldozata.

Nyíregyháza - Elhunyt a fiatal albérlő, a csütörtök hajnali, Kert utcai gázrobbanás áldozata.

Találgatások, mendemondák, hiedelmek vegyülnek az orrfacsaró gázszaggal. A kiégett lakásból az előző nap még ablakként funkcionáló nyílászáró tátongó helyéről rezzenéstelen arccal lapátolják ki a törmeléket az odavezényelt mellényesek. Csütörtök délelőtt már béke honol a csatateret idéző Kert utca 6. szám környékén. Hajnali negyed négykor féktelen robaj rázta fel a nyugodt környék csendjét. A magasföldszinti lakásból több méteres lángnyelv csapott ki, a perzselő hő és a nagy nyomás azonnal átrendezett mindent a körút mentén. Az ablakrács a négysávos úton átrepülve landolt, a romhalmaz eltakarításának idejére le kellett zárni a napközben egyébként elég forgalmas útszakaszt.

– Komolyan mondom: először azt hittem, hogy egy repülőgép zuhant le – állítja egy hölgy a közeli lépcsőházból. – Csattanásra riadtam fel, és ahogy tudtam, siettem le. A törmeléket vitte a szél, borzasztó volt a látvány. Sosem felejtem el... – mered maga elé.

A lakók közül senki sem ismerte az elhunytat. Albérlő volt a fiatalember, akit nem lehetett megmenteni.

– Falszomszédok voltunk. A robbanás után áthallatszott a keserves ordítása, alighanem benn éghetett – vélekedik a hetvenes években épült ház lakója, aki a kezdetektől ott él. – Ez egy nyugodt környék. Nem gondoltam volna, hogy ilyesmi előfordulhat, persze erre nem is lehet felkészülni. Nekem nem csak a lakásom, a kocsim is bánta.

A parkolóban négy autóban keletkezett kár. Az egyiket a tulajdonosa előző nap hozta ki a szervizből újrafestve, pasztázva. Utána rosszkor volt rossz helyen.

– Még öt évvel ezelőtt komplex épületbiztosítást kötöttünk a szövetkezetünk kezelésében lévő 5400 lakásra. Valamennyi lakásra teljes körű biztosítás vonatkozik, tehát az épülettel összefüggésben keletkezett kár is beletartozik a szerződésbe – említi a helyszínen tartózkodó, készségesen segítő Szathmári Imre, a Nyíregyházi Lakásszövetkezet ügyvezető igazgatója. – Az említett 5 esztendő alatt közel 50 millió forint biztosítási kifizetésről beszélhetünk, ami korábban a felújítási alapot terhelte. Jelen esetben a Kert utca 6. szám alatti 16 lakás mindegyike kisebb-nagyobb mértékben károsult. Egy lakhatatlan, a többit vizsgálják a hatósági szakemberek, a Lakszöv két munkatársa folyamatosan segít és tájékoztat. Példás volt a NyírVV azonnali közreműködése, a vagyonvédelmet is biztosítjuk, amíg helyre nem áll a rend.

Torma Ferenc hat fős csapatával serénykedett a kiégett lakásban.

– Háromnegyed hattól fél tizenkettőig végeztünk a törmelékek eltakarításában, amiből két konténernyi gyűlt össze. Sajnos, ez is hozzátartozik a munkánkhoz, ez nem „tetszik, nem tetszik” kérdése – említi a NyírVV munkavezetője, akiben Szpari-szív dobog.

A Szántó Kovács János utca felőli részen a parkolónál szomszédok idézik fel a történteket.

– Én a harmadik emeleten lakom. Mindenki azt hitte a családban, hogy a kórházi építkezésnél robbant fel valami. Gyorsan felkapcsoltam a villanyt, és éreztem, hogy nagy a baj. Nem nyílt a bejárati ajtó a nyomástól, a gyerekek bepánikoltak, siettek az erkélyre. Hamar megérkeztek a tűzoltók, rájuk adták a maszkot, úgy mentek le. A kislányomat szakszerű ellátásban részesítették a kórházban, köszönet érte.

KM-LTL

Kísérteties áthallás

Biatorbágyon Matuska Szilveszter 1931. szeptember 12-éről 13-ra virradóra robbantott, a detonáció következtében a mozdony az első hat kocsival a viaduktról a mélybe zuhant. Az ominózus csupaszív játékos szerdán az Amatőr Kupa elődöntőjének első felvonásán vizitált csapatával a Pest megyei városban. Morbid, hogy a Biatorbágyról hazatérő futballista ledőlt, majd miután felkelt, ráébredt: mi is történt a környezetében, Nyíregyházán...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!