Nyíregyháza hírei

2014.04.10. 19:53

Büfékínálat kontra diákkereslet

Nyíregyháza - Chips helyett több gyümölcsöt kellene enniük a gyerekeknek.

Nyíregyháza - Chips helyett több gyümölcsöt kellene enniük a gyerekeknek.

– Hiába a jogszabály és a tudományos ajánlás, ha a gyerek chips-re és üdítőre vágyik – összegzi több év tapasztalatát Kata – s még a mondata végére sem ér, kócos gyerekfej kandikál be a pult mögé. A csoki mellé citromos teát kér és fizet, mint a katonatiszt. – Erről beszélek – jegyzi meg a büfé fiatal eladója. És ez még a „kisebbik” rossz, mert nem cukros üdítőt kért a negyedikes srác.

„Nem kapnak szárnyakat”

– Persze, folyamatosan egyeztetünk az iskola vezetésével is, hogy mit árusítsunk és mit nem, de muszáj egy bizonyos szintig a „gyermekvásárlók” igényeihez is igazodni, mert mi is a bevételből élünk – magyarázza Kata, hogy miért van még mindig chips és édesség a polcon, de mellette, szem előtt ott a müzli szelet, a teljes kiőrlésű zsemléből készült szendvics, az ásványvíz és gyümölcslé gazdag kínálata.

– Ha itt nem tudja megvenni, akkor megveszi a szomszédos kisboltban, vagy reggel már a táskájában van, amit is biztosan nem kap meg. És igen, a diák itt hiába keresi az energiaitalt, vagy a szirupédes kólát, az nincs!

– A gyümölcs azért hiányzik a megvehető termékek palettájáról, mert az iskola részt vesz az almaprogramban, így friss gyümölcsre végképp nincs igény. A gyerekeknek elég Szabolcs aranyából harapható és iható formában az, amit így kapnak.

– Hoztunk banánt, narancsot, és a végén mi ettük meg, de jártunk így nagyon egészséges, zöldséggel megpakolt szendviccsel is – meséli Kata. Most mindenbe csempésznek egy kevés „egészséget” hot dogba, pizzára, párizsis, szalámis zsömlébe.

Hiányzó jogszabály

Az ÁNTSZ ellenőrei gyakran találnak az iskolai büfékben egészségtelen, zsíros, túcukrozott vagy sós nassolnivalót. Ezek az első figyelmeztetés után általában lekerülnek a polcokról – nyilatkozta egy országos rádiónak Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos. A szakember hangsúlyozta: remélik, hogy szeptembertől életbe léphet a közétkeztetésre vonatkozó új szabályozás, és ezzel az iskolai menzák is egészségesebbé válnak.

– A járási népegészségügyi intézetek korábban is jogosultak voltak az oktatási és nevelési intézményekben táplálkozás-egészségügyi vizsgálatok végzésére táp­anyagszámítással és biokémiai elemzéssel, így a NETA köteles – termékekkel kapcsolatos vizsgálatok végzésére – tájékoztatta lapunkat dr. Magyar Veronika, a megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv vezetője.

A megyei tiszti főorvos hozzátette: a probléma az volt, hogy a vizsgálatok elvégzése nem jogosította fel a járási intézetet – külön jogszabályi előírás hiányában – a NETA köteles termék oktatási és nevelési intézményekben való forgalomba hozatala esetén eljárásra, egészségügyi bírság kiszabására.

– Az elmúlt évben nem szerepelt kiemelt feladatként az iskolabüfék ellenőrzése, de az általános közegészségügyi ellenőrzés során megállapítottuk, hogy a büféket üzemeltetők igyekeznek jogkövető magatartást tanúsítani és eleget tenni az egészséges táplálkozásról szóló ajánlásnak – közölte a megyei tiszti főorvos.

Az ajánlás a csökkentett só- és cukortartalmú élelmiszerek, az üdítőitalok, a tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér és péksütemények forgalmazásának fokozásáról, a koffeintartalmú- és energiaitalok értékesítésének tiltásáról szól.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!