Nyíregyháza hírei

2014.04.28. 17:20

Fényes világhír az árnyékos attrakcióval

Sényő – A balett teljesen rabul ejtett általános iskolás koromban – mesélte lapunknak Torda Kata, az Attraction Látványszínház tagja, aki büszkén vállalja, hogy sényői.

Sényő – A balett teljesen rabul ejtett általános iskolás koromban – mesélte lapunknak Torda Kata, az Attraction Látványszínház tagja, aki büszkén vállalja, hogy sényői.

Jóformán előbb ismerte meg az Attraction Látványszínházat a világ, mint az ország. Noha a hazai tehetségkutató műsorban tűntek fel, az áttörést a Britain’s Got Talent 2013 hozta meg. A ködös Albionban fényes sikert értek el kreatív árnyjátékukkal, a­zóta csodájukra járnak, szerte a világon megismerték őket. A nyolc fős magyar társulatot erősíti a szabolcs-szatmár-beregi illetőségű Torda Kata is, akire roppant büszkék a sényői szülői házban, és persze, Nyíregyházán úgyszintén.

Elképesztően elfoglaltak, szinte utolérhetetlenek. Nem kis feladat megszólaltatni őket, hiszen gyakran úton vannak, folyamatosan készülnek egy újabb nagy dobásra. Magukról állítják: „Az Attraction Látványszínház varázslatos hely. Itt nincs gravitáció, a fizika szabályai nem érvényesek. Az előadás izgalma elvarázsolja a nézőket, olyan dimenzióba repítve őket, ahol a tánc, a mozgás, a koreográfia és a zene egyetlen, tökéletes harmóniában olvad össze. Az Attraction Látványszínház átível minden kulturális határon és nyelvi akadályon. Minden színház különbözik a másiktól, de ez a lebilincselő Látványszínház teljesen más, mint amit eddig bárki is látott. Egy forradalmian új táncszínház, ahol átlépünk egy új dimenzióba. Itt a feketeség sötétebb, mint a legsötétebb éjszaka. A színek elképesztően élesek. A szereplők láthatatlanok, majd a következő pillanatban jól láthatóan jelennek meg előttünk. A fizika törvényszerűségeit semmibe véve, emberek lebegnek a levegőben, testrészek kelnek külön életre, tárgyak mozognak az embertől függetlenül”.

Torda Kata készséggel vállalta, hogy beavat az árnyak mögötti világba, illetve abba: miként változhat meg valakinek egy csapásra az élete, nem feledve persze, hogy mennyi mindent tett ezért előzőleg…

Sényőn, az alig több mint 1400 lelkes településen, ahol az 1990-es évek közepén NB II-es labdarúgócsapatnak szurkolhattak, manapság mekkora becsben tartják, hogy hozzájuk kötődve ilyen magaslatokba jutottál?

Torda Kata: A családom nagyon büszke rám. Rengetegen gratuláltak nekik a csapatunk sikeréhez, és természetesen hozzám is. Büszkeséggel tölti el a családomat, hogy mindenki figyelemmel kísérte a diadalmenetünket a nagyvilágban. Nekem is sokan gratuláltak: hihetetlen élmény, hogy egy kis faluból hova juthattam el. Valójában mindenki számára elérhető ez. Akinek vannak álmai, és mindent megtesz érte, kitartó, alázatos, van egy támogató, szerető családja, és ez összetalálkozik azzal az energiával, ami őt az egekbe emeli – ez vezet a sikerhez. A saját esetemben ez az Attraction csapata, és az a két személy, aki ezt megálmodta: Szűcs Zoltán és Varga Éva. Roppant hálás vagyok, hogy része lehetek ennek a társulatnak. Most arról beszélhetek, hogy egy kis szabolcs-szatmár-beregi településről az álmaimat követve a világ színpadain állhatok.

Aligha lehetett kikövezve az út Sényőről az Attractionig.

Torda Kata: A balett teljesen rabul ejtett általános iskolás koromban. Feketéné Kun Ildikó, Ildikó néni, a balett tanárnőm mindig támogatott, és javasolta, hogy folytassam tovább ezen a pályán az életemet. Évekig jártam hozzá délutánonként balettozni. Akár esett az eső, akár fújt a szél, én kivétel nélkül mindig ott voltam. Ott dőlt el, hogy nekem ez lesz az utam. Noha voltak kisebb kilengések, mindig az életem része volt a tánc. Amikor pedig elérkezett a pályaválasztás ideje, a Budapest Táncművészeti Szakközépiskolát választottam, amelyet az akkori osztályfőnököm, Győri Izabella tanárnő javasolt nekem.

Sényő, Nyíregyháza, Budapest. Új környezet, új kihívás, új remények. Gördülékeny volt a beilleszkedés?

Torda Kata: Az osztályfőnököm tudta, hogy engem ez a pálya vonz, és ez jó döntés lehet. Tulajdonképpen az volt az első önálló döntésem, és egyúttal megalapozta azt, ahol most tartok. A szakközépiskola elvégzése után a Budapest Kortárstánc Főiskolára jártam. Tánctechnikák széles skálájával ismerkedhettem meg, amit ma tudatosan kamatoztatok a társulaton belül azért, hogy egyre jobbak legyünk. A főiskola utolsó évében kerültem az Attraction csapatához egy barátnőm által, aki felhívta a figyelmemet a társulatra. Már akkor lenyűgözött és rabul ejtett az előadásuk. Sőt, bevallom, azóta is fogva tart a varázs­lat. És ennek már öt éve.

Mennyiben változott meg az életed a tényleges berobbanásotok óta?

Torda Kata: Természetesen teljesen a feje tetejére állt minden. Ugyanakkor nagyon fontos elmondani – és erre büszke is vagyok –, hogy sikerült azoknak maradnunk, akik voltunk. Ugyanúg­y dolgozunk, mi több, ha eddig 120 százalékot kellett nyújtani, akkor most 150-et kell. Rengeteg felkérést kapunk a világ minden pontjáról. Beérett a sok munka gyümölcse, eljött az Attraction csapatának az ideje. Ami magánemberként fontos számomra, az az elfogadás. Ez kellett ahhoz, hogy teljesen el tudja fogadni a környezetem: nekem ez az utam és ez a hivatásom. Persze, ehhez az együttes segített hozzá.

A teljes interjú a www.kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország április 28-ai számában olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!