Nyíregyháza hírei

2014.04.26. 15:54

Mindennap a csoda részesei

Nyíregyháza - Július 1-jétől a szülésznők dokumentáltan végezhetnek terhesgondozást hazánkban.

Nyíregyháza - Július 1-jétől a szülésznők dokumentáltan végezhetnek terhesgondozást hazánkban.– Örvendetes, hogy a szülésznőknek bővül a kompetenciájuk, önállóbban dolgozhatnak, s egyre magasabb a képzettségük, hiszen már csak főiskolai szinten létezik szülésznői képzés Magyarországon – fogalmazott lapunk kérdésére Csetneki Julianna, a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) szülésznői szekciójának elnöke a XXII. Országos Szülésznői Konferencián.

Biztonságot ad

– Ezért fontos, hogy folyamatos legyen a továbbképzés, s ennek az egyik legfontosabb fóruma az országos konferencia, amelynek megrendezését mindig más város szülészete vállalja. Az elnök szerint Nyíregyháza ilyen szempontból az élen jár, mert tíz év után már második alkalommal ad otthont a tanácskozásnak, amelyre az ország minden pontjáról több mint 300-an érkeztek.

Visszatérve az új várandós-gondozási rendeletre a szekció elnöke megjegyezte: ez nemcsak azt teszi lehetővé a szülésznőknek, hogy dolgozzanak, hanem dokumentálva, jogosítvánnyal végezhetik a hivatásukat.

– A várandós édesanyák, akik azt igénylik, már az orvoson kívül szülésznőt is választhatnak, sőt kérhetik azt is, hogy a terhesség időszakában is a szülésznő gondozza őket – hangsúlyozta Csetneki Julianna és megerősítette: szülésznő kizárólag szülész-nőgyógyász szakorvos által megállapított alacsony rizikójú várandósság esetén végezheti a terhes nők gondozását. Ennek pedig van egy másik, nagyon fontos eredménye is, hogy olyan bizalom alakul ki a szülésznő és a leendő anyuka között, ami biztonságot ad.

Az otthonszülés dilemmájáról az elnök azt mondta: a lehető legotthonosabb körülményeket kell megteremteni a szülészeteken.

– A szülőszobák, osztályok próbálnak megfelelni az édesanyák és a családok jogos elvárásának, annak, hogy családias légkört alakítsanak ki. Ennek része az is, hogy egy szülésznő, akit jól ismer az anyuka, méginkább biztonságérzetet ad, így kevesebb édesanya szeretne az otthonában szülni – állítja Csetneki Julianna.

– Mert nem az otthonhoz ragaszkodnak, hanem az otthonossághoz, ahhoz a biztonsághoz, amit az otthon, a megszokott környezet nyújt, és a körülötte élő emberek adnak.

KM-BM

További részletek a kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország április 26-ai számában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!