Nyíregyháza hírei

2014.04.13. 21:02

Nekrológ: Ezután emléke fog ragyogni nekünk

Nyíregyháza - Újabb kollégától, baráttól búcsúzott fájó szívvel a napokban a Nyíregyházi Főiskola magyar nyelvészeti tanszéke.

Nyíregyháza - Újabb kollégától, baráttól búcsúzott fájó szívvel a napokban a Nyíregyházi Főiskola magyar nyelvészeti tanszéke.

Szeretett tanárunktól, az emberségének tisztaságában szívünknek annyira kedves, széles körű tudásával, szorgalmával mindannyiunknak példát mutató kollégánktól: dr. Mizser Lajostól. Mizser tanár úr érdeklődését egyetemi évei alatt főként az uráli nyelvészet és a nyelvjáráskutatás kötötte le. 1970-től publikált rendszeresen igen érdekes témákról: így az ifjúsági nyelvről, az iskolai ragadványnevekről, a nyelvhasználat, a nyelvművelés kérdéseiről. Ekkoriban már számos országos és megyei lap népszerű szerzője máig példaszerű stílusban és szakszerűséggel megírt nyelvművelő cikkeivel. 1980-ban lett főiskolai oktató, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola magyar nyelvészeti tanszékének adjunktusaként. Összességében több mint ezer tanulmánya, cikke jelent meg. 1989-ben kandidátusi címet szerzett. Természetes, szívből jövő közvetlensége, segítőkészsége, mindig derűs, vidám életszemlélete miatt nemcsak kollégái, de tanítványai is őszintén szerették. Szívesen jártak az óráira, számos hallgató választotta szakdolgozata témavezetőjének. 2007-ben vonult nyugdíjba, de – amíg egészsége engedte – nyugdíjasként is töretlen munkakedvvel, aktívan dolgozott. Jelenléte mindig örömet szerzett, derűsebbé, fényesebbé tette napjainkat. Ezután emléke fog ragyogni nekünk és sokaknak.

- Dr. Pethő József főiskolai tanár, intézetigazgató, Nyíregyházi Főiskola, Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!