Nyíregyháza hírei

2014.06.18. 12:14

Két fagott a zsinagógában

Nyíregyháza - Apa és fia ad különleges koncertet június 22-én Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Apa és fia ad különleges koncertet június 22-én Nyíregyházán.Több mint huszonegy éve él Finnországban, mégpedig Lappföld fővárosában, Rovaniemiben a nyíregyházi származású Mojzer Antal fagottművész. A távolság ellenére a gyökerek nem szakadtak el, hiszen szülei mind a mai napig itt élnek a Nyírségben. A rendszeres hazalátogatások alkalmával lehetőséget teremt arra is, hogy koncerteket adjon Nyíregyházán. Fellépett már többek között a zeneiskolában, a Kodály Zoltán Általános Iskolában, a Nyíregyházi Főiskolán, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán, június 22-én 18 órától pedig a zsinagógában hallhatják az érdeklődők a játékát.

- Somos Péter, a nyíregyházi zsidó hitközség előimádkozója gyermekkori jó barátom. Mikor egyszer összefutottunk, véletlenül nálam volt a fagott, s behívott a zsinagógába, hogy fújjam meg ott a hangszerem. Olyan akusztika fogadott, hogy majdnem hanyatt estem - elevenítette fel lapunk számára az előzményeket a fagottművész.

- A munkahelyem Rovaniemben egy vadonatúj koncertterem, amit eleve zenélésre terveztek. A zsinagóga azonban nem zenélésre készült, éppen ezért ugyancsak meglepődtem, hogy mennyire szépen visszaadja egy szólóhangszer hangját az ottani tér. Sok helyen felléptem már, de ilyet még sehol sem tapasztaltam.

Lehet, hogy Somos Péter sejtett valamit, s nem véletlenül hívott oda, a lényeg, hogy megfogadtam: egyszer ott még koncertet fogok adni. Az elmúlt években felléptem a városban a Glinka trióval, a lappföldi fúvósötössel, szerepeltem már kettesben a hegedűművész feleségemmel, s most eljött a pillanat, hogy egy hangszerrel, a fagottal adjak önálló koncertet. A hangverseny elején magányosan szól majd a fagott, azonban nem lehetek annyira elbizakodott, hogy csak végig én szerepeljek. A zsinagógában nincs zongora, nincs orgona, ezért arra gondoltam, hogy majd a 16 esztendős fiam is bekapcsolódik a koncertbe, s ketten fagottozunk.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. június 18-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!