Nyíregyháza hírei

2014.06.14. 10:52

Vakáció helyett adminisztráció

Nyíregyháza - Míg a diákok élvezik a nyarat, a pedagógusok a tanügyi dokumentumok kitöltésével foglalatoskodnak.

Nyíregyháza - Míg a diákok élvezik a nyarat, a pedagógusok a tanügyi dokumentumok kitöltésével foglalatoskodnak.

Már szerdán felkerült a „vakáció” szó a nagyhalászi Csuha Antal Baptista Általános Iskola tábláira, ugyanis az oktatási intézményben akkor tartották meg az utolsó tanítási napot. Míg a fiatalok a megérdemelt pihenést kezdhették meg, addig a pedagógusok a tanügyi dokumentumok kitöltésével foglalkoznak, írják a bizonyítványt, a törzslapot, a naplót. A nyolcadikosok ballagását szombaton, a tanévzáró ünnepséget és a tanévzáró értekezletet a jövő héten csütörtökön rendezik meg.

– Jó hír iskolánk számára, hogy csütörtökön megkaptuk a „Tehetségpont” táblát, ami a néptáncra, sakkra, angol nyelvre és színjátszásra vonatkozik – osztotta meg örömét lapunkkal Petró László, az intézmény igazgatója, aki beszámolt a további munkákról is.

– Az elkövetkező hetekben leltározások várnak még a pedagógusokra, majd készülünk a júliusi angol alkotótáborra, ahová Észak-Karolinából érkezik majd 18 fiatal. Így diákjaink angol nyelvi környezetben gyakorolhatják az idegen nyelvet. Négy-öt nevelőnk felváltva vesz részt ennek a tábornak a munkájában. Augusztus végén informatikai továbbképzés vár a tanárainkra, ugyanis szeptembertől áttérünk az elektronikus napló használatára.

Adminisztráció és felkészülés

– Ma délelőtt elballagnak a végzőseink, jövő héten pedig megtartjuk az évzáró ünnepséget. Csend váltja fel egy időre a gyermekzsivajt, de az iskola nem üresedik ki teljesen – mondja Andó Károly, a nyíregyházi Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és AMI igazgatója. – A pedagógusainkra még számtalan fontos háttérfeladat vár az elkövetkezendő két hétben, illetve augusztus utolsó heteiben. Ilyen például a dokumentumok (osztálynaplók, törzslapok) megírása, illetve lezárása, ezek egyeztetése, összeolvasása, kismillió adminisztrációs aktus.

– Ugyanilyen lényeges a következő tanév előkészítése is, a tantárgyfelosztás, óraleosztás elkészítése. Fontos, hogy a nevelőtestület valamennyi tagja tisztán lássa, milyen tárgyat, milyen óraszámban, melyik osztálynak és melyik tanteremben kell majd tanítania ősztől, hiszen csak ennek tudatában lehet jól felkészülni az adott szaktárgyból, nem beszélve az osztályfőnöki teendőkről, a terem- és szertárleltárról, illetve a selejtezésről.

– A tanítók, tanárok, egyéb iskolai dolgozók hivatalos szabadsága június 23-ától augusztus 18-áig tart, 5 nap tartalékolással. Tanítási időszakban csak rendkívüli esetben vehetnek ki szabadnapot a dolgozók, nem csoda tehát, hogy sokan ugyanúgy várták már a nyári pihenőt, mint a diákok.

Ők is kapnak házi feladatot

Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy a „házi feladataik” között szerepel a tanmenetek előkészítése, felkészülés a szaktárgyi és a balesetvédelmi oktatásra, és rendkívüli esetben a szabadságuk alatt is berendelhetők a nemzet napszámosai. Minden szerdán ügyeleti napot tartunk, készülünk a csibetáborra, van, aki napközis vagy speciális táborokon vesz majd részt.

– Az emberek többsége aligha tudja, hogy mennyi munka nehezedik a pedagógusok vállára, amíg diákjaik önfeledten vakációznak, de ez nem is baj. A lényeg, hogy szeptemberben kipihenten, felkészülten és jól szervezetten kezdődjön az új tanév! – összegzett Andó Károly igazgató.

- KM-PI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!