Nyíregyháza hírei

2014.07.24. 12:21

Pulyka a pótmamája a daru fiókáknak

Nyíregyháza - Hat fiókával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark szürkenyakú koronásdaru családja. <h2 style="text-align: center;">

Nyíregyháza - Hat fiókával gyarapodott a Nyíregyházi Állatpark szürkenyakú koronásdaru családja.

Igazán különleges látványban lehet része azoknak a látogatóknak, akik bemennek a Nyíregyházi Állatpark Madárerdejébe. A szabadon röpködő színpompás papagájok mellett ugyanis egy pulyka tojót lehet megfigyelni, amint gyorsan gyarapodó koronásdaru fiókákat terelget.

A pótmamára azért volt szükség, mert a nyári, özönvízszerű esőzésektől tartva a park gondozói kivették a szabadban lerakott értékes tojásokat a fészekből. A darvak rendkívül bizalmatlanok, s kotlásukhoz háborítatlan környezetre van szükség, így a megmentett tojások egy pulykakotló alá kerültek.

A kis darvak 1 hónap után keltek ki, s azonnal elkezdték követni pulyka mamájukat.

A koronásdaru tenyészpár sem tétlenkedett, közben újra fészket rakott, amiből 3 újabb fióka kelt ki.

Így ebben az évben igazi rekordot döntött a Nyíregyházi Állatpark koronásdaru tenyészpárja, hiszen 6 apróság kelt ki a tojásokból.

A fiókák nemcsak méretüket, hanem színüket tekintve is jelentősen különböznek a felnőtt állatoktól; homokszínű tollazatuk pihés, s a fejükön még nincs toll korona, amelyről egyébként a faj a nevét kapta.

Az aranyszínű fejdíszt viselő koronásdarvak (Balearica regulorum ) talán a legimpozánsabb madarak a Nyíregyházi Állatparkban, a nász idején vad táncot lejtenek és harsányan kiáltoznak.

Igazi élő kövületek, hiszen már a távoli eocén időszakában 55-34 millió évvel ezelőtt is léteztek.

- Révészné Petró Zsuzsa -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!