Nyíregyháza hírei

2014.08.22. 08:34

Fröccs és fejmosás a városi közgyűlésen

Nyíregyháza - Közös megegyezéssel távozik a Nyírtávhő éléről augusztus végén az ügyvezető igazgató.

Nyíregyháza - Közös megegyezéssel távozik a Nyírtávhő éléről augusztus végén az ügyvezető igazgató.

A csütörtöki városi közgyűlésen dr. Kovács Ferenc polgármester bejelentette: dr. Arday Balázs ügyvezető igazgató hamarosan távozik a Nyíregyházi Távhőszolgáltató Kft. éléről. A cégvezető megbízatása közös megegyezéssel augusztus 31-én szűnik meg, feladatait megbízásos jogviszonyban Joó László, a társaság műszaki igazgatója látja el.

Jeszenszki András (MSZP) lakossági panaszoknak hangot adva a város határában rendszeresen előforduló gyorsulási versenyekről érdeklődött. – A legutóbbit a vásártér területén rendezték augusztus 19-én, minden eddiginél hangosabb, zavaróbb volt.

– A kérdés az, legálisak-e ezek a versenyek, ha igen, történt-e zajfelmérés, ki adott engedélyt a zajos futamokra, és mennyiért kell ezt elviselniük a városlakóknak.

– A NyírVV hét éve kötött szerződést egy céggel, amely bérleti díj fejében legális körversenyeket rendezhet a város peremén – mondta el a cég illetékese. Dr. Kovács Ferenc polgármester azt kérte, hogy amennyiben megalapozott a lakosság panasza, vizsgálják fölül és bontsák fel a megállapodást.

Nagy László (MSZP) arra hívta fel képviselőtársai figyelmét, hogy rohamosan romlik a sóstói tó körül épült új rekortánpálya minősége. – Több helyen felvált, repedezett, balesetveszélyes a felület. Amennyiben ez a silány munkavégzés eredménye, van lehetőség garanciális helyreállításra?

Zavartalan lesz az iskolakezdés?

A szocialista párt frakcióvezetőjének második kérdése arra irányult, hogy – tekintve a jelenleg is zajló közintézmény-felújításokat – zavartalan lesz-e az őszi tanévkezdés, végül arra várt választ a város első emberétől, hogy reagálni fog-e a NyírVV-üggyel kapcsolatban nyílt levélben feltett 15 kérdésére.

Kósa Tímea alpolgármester elmondta: – A sóstói projekt még nem ért véget, ha szükséges, a város érvényesíteni fogja a szerződésben foglalt jólteljesítési garanciákat, ám nem zárható ki, hogy a pálya állagromlását a nem rendeltetésszerű használat okozza (kismotorosok, kerékpárosok).

– Az intézményfelújítások időben kezdődtek, és időben is fognak befejeződni. Az önkormányzat folyamatosan egyeztet az iskolákkal, hogy ebben a tanévben is időben és zavartalanul induljon az iskola.

Dr. Kovács Ferenc szerint a NyírVV-üggyel, illetve a vele és a cég ügyvezetőjével, Bocskai Péterrel kapcsolatban feltett kérdések a kérdezőt minősítik, ettől függetlenül írásban is válaszolni fog rájuk. – Küszöbön a kampányidőszak, az ellenzék próbálja lejáratni a politikai ellenfeleit, kriminalizálni a közéletet, ám ez könnyen balul sülhet el! – tette hozzá.

Korai volt a plakátkampány

Vass Zoltán (Jobbik) a lakossághoz eljuttatott „Nyíregyházi Fröccs” című ingyenes kiadványt értékelte: – A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. turisztikai lapja tartalmas, színes. Kérdés, hogy az újabb városlap költségét miből finanszírozta a kiadó. Dr. Podlovics Roland erre reagálva kifejtette: az immár két éve pozitív üzemi eredménnyel működő társaság saját dolgozói közreműködésével, tehát költséghatékonyan készítette el, és 10 ezer példányban jelentette meg, illetve terjesztette a marketingkiadványt.

Dr. Tirpák György (Fidesz-KDNP) a kampányidőszak előtt, impresszum nélkül, Nyíregyháza több pontján kihelyezett „Változást Nyíregyházáért” óriásplakátok gazdáit igyekezett felkutatni az ellenzéki pártszövetség háza táján. Mint mondta, a választási bizottság megállapította, hogy a plakát kihelyezői törvénysértéseket követtek el, a gyanúsítottak pedig a baloldali szövetségesek. – A plakátokat a pártszövetség megbízásából helyezték ki – reagált Nagy László. A pártszövetség másik tagja, Póka Imre (Függetlenek Egyesülete) kijelentette: nem tudott a plakátolásról.

A NyírVV-ügy publikációja és következményei – reagálásokkal

Bocskai Péter, a NyírVV ügyvezetője a városi közgyűlésen elmondta: mivel a cég elbocsátott dolgozója név szerint őt és a munkatársát jelentette fel, a nyomozóhatóság csak gyanúsítottként tudta meghallgatni őt. – Az, amit és ahogyan az ellenzék politikai megfontolásból rólam publikált, hazugság, rágalom, aljas lejáratás. Semmi sem drága nekik annak érdekében, hogy a városvezetőt, a városvezetést és a jól működő gazdasági társaságot befeketítsék. Mint ügyvezetőt és mint magánszemélyt is mélységesen felháborít a rám és a családomra zúdított össztűz. Nem bújok el, bátran állok minden kérdés, vizsgálat elé, mert tudom, hogy kreált hazugságról van szó, és mindig törvényesen, a város érdekeit szem előtt tartva jártunk el. A Népszabadság Online-tól átvett anyag úgy jelent meg a szocialista párt portálján és közösségi oldalán, hogy ahhoz két internetről szedett, manipulatív fotót is társítottak forrásmegjelölés nélkül, és elhallgatva, hogy a kép csak illusztráció. Tényként próbálták beállítani azt a valótlanságot, hogy engem elhurcoltak, kényszerintézkedés történt. Az egyik fotón egy brutális kegyetlenséggel megölt gyermek gyilkosa látható, a másikon őrizetbe vett rendőrök. A szocialista pártnak politikailag, erkölcsileg és jogilag is vállalnia kell a tette súlyát! Amióta napvilágot láttak ezek a hazug, szándékosan félrevezető publikációk, a családom és a munkatársaim is támadások, kérdések kereszttüzében égnek. Hogyan számol el ezek után az MSZP helyi vezetője és a pártszövetség a tetteivel és a lelkiismeretével?

Póka Imre (Függetlenek Egyesülete): A Bocskai Pétert lejárató és kínos helyzetbe hozó fénykép-manipulációkkal nem tudok egyetérteni. Tisztességes, etikus és kulturált politizálásra van szükség minden oldalon!

Jeszenszki András (MSZP): Engem is ért nemtelen támadás a közelmúltban, megértem a NyírVV ügyvezetőjének helyzetét. Sosem tudtam és soha nem is fogok tudni azonosulni az ilyenfajta alattomos támadásokkal.

Nagy László (MSZP): Nagyon távol áll tőlem, hogy mások magánéletével foglalkozzam. Én is áldozatul estem már álarc mögé bújtatott honlapok üzemeltetőinek. Ez nem a mi kampánystratégiánk! Nem láttam, nem tudom, milyen fotó került fel a Bocskai Péterről szóló cikk mellé, ha tehetem, le fogom tiltatni. A nyomozás menetéről, végeredményéről hitelesen tájékoztatni kell a közvéleményt, csak ez a fontos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!