Nyíregyháza hírei

2014.08.29. 18:03

Parlagfű felülnézetből

Nyíregyháza - Nyíregyháza, Kecskemét és Békéscsaba környékére „bordó” (a 6 fokozatú skálán 4-es) riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet a parlagfű nagyon magas pollenkoncentrációja miatt.

Nyíregyháza - Nyíregyháza, Kecskemét és Békéscsaba környékére „bordó” (a 6 fokozatú skálán 4-es) riasztást adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet a parlagfű nagyon magas pollenkoncentrációja miatt. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer adatai szerint ezeken a területeken az elmúlt héten naponta légköbméterenként átlagosan 200-499 pollenszemet észleltek a mérőállomások. Ilyen helyzetben az arra érzékenyeknek számolniuk kell azzal, hogy asztmás tüneteik akár rohamszerűen jelentkezhetnek.

 

 

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság és a Földhivatal szakemberei keddtől csütörtökig hajtották végre a parlagfű légi felderítés első szakaszát.

– A megadott útvonalterv alapján a szükséges eszközök (GPS, Fényképező) és jegyzőkönyvek (előre nyomtatott számozott felvételező lapok) igénybe vételével történt a felderítés. A felvételezésben a Földhivatal részéről 4 gazdász, az NTI oldaláról 3 növényvédelmi és 2 talajvédelmi felügyelő vett részt a munkában – közölte Bujdos László osztályvezető.

 

 

– A megye parlagfűvel szennyezett homokos talajú, nyírségi területeit teljes egészében „lerepültük”, és a beregi, rétközi területeket is szemléztük. A tavaszi, aszályos időjárás nem kedvezett a vetés után-kelés előtt elvégzett gyomírtó kezelések hatékony végrehajtásának napraforgó területeken. A korábbi felhívások, tájékoztatók, riportok, újságcikkek hatására a földhasználók széles köre értesült a légi felderítésről. Sok területen látható volt, hogy a földhasználók a táblán belül a parlagfüves foltot lezúzták, napraforgóban, dohányban, kukoricában. A repülések során sokan figyelték a helikopter útját, a növényvédelmi felügyelők telefonjai 2 napig csörögtek a gazdák érdeklődése, több esetben érintettsége miatt.

A csúcs most következik

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet előrejelzése szerint jelenleg közvetlenül a parlagfűszezon csúcsa előtt vagyunk. A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és ITT, illetve a Facebook-on érhető el. A térkép a parlagfű (ambrosia) pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul. Kiemelték továbbá, hogy az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben. További információk és részletek a ITT olvashatók.

 

A Pilot Projekt eredményei:

Repült légi óra: 12 és fél óra

Megtett út: 725 km

Szemlézett terület: 295005 hektár

Parlagfüves terület: 111,88 hektár

Parlagfüves parcella: 42 db

Kalászos tarló: 23 db

Nem művelt: 9 db

Napraforgó: 4 db

Kukorica: 1 db

Lucerna: 1 db

Répa: 1 db

Gyümölcsös: 3 db

 

KM-LTL


Megkérdeztük: Te allergiás vagy valamire?

Ezúttal azt kérdeztük olvasóinktól, hogy allergiásak-e valamire. Tovább >>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!