Nyíregyháza hírei

2014.09.10. 13:20

Hallgatnak a hívószóra

Nyíregyháza - A mandabokori gyülekezet megszentelt harangja minden istentisztelet előtt megkondul a jövőben.

Nyíregyháza - A mandabokori gyülekezet megszentelt harangja minden istentisztelet előtt megkondul a jövőben.Harangszentelési ünnepségre és jóízű programokkal fűszerezett családi napra invitálta az érdeklődőket a napokban a Mandabokori Evangélikus Gyülekezet. A helyi többfunkciós közösségi épület udvarán átadott egyházi ékesség küldetéséről Zsarnai Krisztián, a nyíregyházi evangélikus egyházközség lelkipásztora, a körzet lelkésze mesélt lapunknak.

– A harang(szó) mindig is fontos szerepet játszott az egyház, illetve a gyülekezetek életében. A jól ismert történelmi hátterén túl a legfőbb funkciója, hogy hívogasson, megszólaltassa az Isten Házától távol maradók lelkiismeretét, hogy a gyülekezetben lenne a helyük. Ráébreszti az embereket, hogy van a közelükben egy (ima)ház, ahová bármilyen élethelyzetben, lelkiállapotban betérhetnek, hogy vigaszt találjanak, megerősítést kapjanak, hallgassák az igét.

– A hétvégi szentelési ünnepségen tartottuk a harang főpróbáját. Amikor megkongattuk, csak az egyik oldalon szólt, a jármon elhelyezett ellensúly tehát finomhangolásra szorul. A jövőben valamennyi istentisztelet előtt megszólaltatjuk, minden 1. és 3. vasárnap reggel hívogatja majd Mandabokor, Alsóbadúr és Lócibokor lakosait. Sokan déli harangszót is szeretnének hallani, ezért fontolóra vettük, hogy elektronizáljuk – mesélte Zsarnai Krisztián. A körzetben mintegy félezer gyülekezeti tag él, átlagosan 80–100 vallásgyakorló vesz részt az istentiszteleteken. A lakosságszámhoz viszonyítva ez jó arány, ami azzal magyarázható, hogy e terület megőrizte tirpák gyökereit, legtöbben evangélikusok.

Valóban többcélú és közösségi

A lelkipásztor büszkén mesélt arról a misszióról is, amelyet a többfunkciós közösségi épületben folytatnak: számítógépes tanfolyamokat és – a munkaügyi központtal együttműködve – álláskeresési börzéket szerveznek, a környezettudatosságra nevelés jegyében szelektív hulladékgyűjtőket helyeztek ki, a fiatalok helyben és jó helyen tartása céljából pedig ifjúsági programokat tartanak.

– Minden hétvégén éjféli sportbajnokságot rendezünk, a kosár- és röplabdázás, a pingpongozás és a csocsózás egyaránt kedvelt időtöltés a gyerekek körében – tette hozzá a körzeti lelkész.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!