Nyíregyháza hírei

2014.09.06. 14:00

Moszkvában lobbizik a régióért

Nyíregyháza - „Bízunk benne, hogy a Magnit felülbírálja a döntését.”

Nyíregyháza - „Bízunk benne, hogy a Magnit felülbírálja a döntését.”

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese a közgazdász-vándorgyűlés első napján tartott előadást, a parlamenti államtitkárt a tavaly decemberben bejelentett, azóta azonban (az ukrán-orosz konfliktus és az uniós szankciók miatt) akadozó Magnit-beruházásról is kérdeztük.

– A Magnit döntése is azt mutatja, hogy Magyarországnak napi szinten gondot jelent az, ami Ukrajnában zajlik. Ha van ország, amely érdekelt abban, hogy ez a konfliktus minél hamarabb, politikai és diplomáciai úton megoldódjon, akkor az Magyarország – tekintettel arra, hogy Ukrajna egy szomszédos ország, Oroszország pedig a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünk.

Kérni fogja, hogy bírálják felül

– A Magnittal tavaly aláírtunk egy együttműködési megállapodást arról, hogy Kelet-Magyarországra jelentős munkahelyteremtő beruházás érkezik az orosz vállalat révén.

– Ez a hazai élelmiszer-ipari piacnak egy óriási lökést ad, pontosabban adna. Ugyanis az ukrajnai helyzet, az unió és Oroszország gazdaságpolitikai intézkedései azt eredményezték, hogy a Magnit a beruházást és az ahhoz kapcsolódó döntéseket felfüggesztette.

– Szeptember 23-án Moszkvába utazom, ahol találkozom a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság társelnökével, aki egyben az oroszországi föderáció nemzetgazdasági minisztere is. Fjodorov miniszter urat arra fogom kérni, hogy tegyen valamit annak érdekében, hogy a Magnit, dacára a jelenlegi geopolitikai eseményeknek, a döntését vizsgálja felül – bizakodott Szijjártó Péter, aki lapunk munkatársának arról is beszélt, hogy a Nyírbátorban gyáregységet működtető Coloplasttal hamarosan stratégiai együttműködési megállapodást köthet a kormány. A Coloplast az utóbbi időben komoly munkahelyteremtő beruházássorozatba kezdett.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!