Nyíregyháza hírei

2014.09.23. 10:14

Sokaknak nyújt melegséget a program

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ismét pályázhatnak az ötezer fő alatti önkormányzatok a szociális tűzifaprogramra.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Ismét pályázhatnak az ötezer fő alatti önkormányzatok a szociális tűzifaprogramra.

 Az idén egymilliárd forinttal megemelte a kormány a rendelkezésre álló keretet, eszerint összesen három milliárd forint áll rendelkezésre az érintett önkormányzatoknak. Tavaly több mint magyarországi ezerhétszáz település élt a lehetőséggel – összesen két milliárd forint értékben kaptak támogatást.

A tűzifaprogramba egészen október közepéig lehet jelentkezni. Mivel nem száz százalékos a segítségnyújtás, az önkormányzatoknak ezt önrésszel ki kell egészíteni. Ugyanakkor a rászorulóknak teljesen ingyenes a természetbeni támogatás. Hogy kinek biztosítanak tűzifát télire ily módon, azt a képviselő testületek saját maguk határozzák meg, szabályozzák helyi rendeletükben.

Minden család maximálisan két köbméter fát kaphat szociális alapon. Ezzel is csökkenteni akarják a rászorulók kiadásait. Azért húzták meg a felső határt, hogy minél többen juthassanak támogatáshoz, hogy legalább a leghidegebb napokon biztosan legyen mivel fűteniük. Az önkormányzatok állami erdészeti társaságoktól, továbbá a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól is vásárolhattak tűzifát.

– Az elmúlt esztendőben kaptunk először ilyen jellegű támogatást, az általunk igényelt mennyiség feléhez jutottunk. Egy családnak maximum fél köbméter tűzifát adtunk, minél többen részesülhessenek belőle – említette Erdélyi Miklós, Ópályi polgármestere.

Bökönyben minden évben kétszáz háztartásba érkezik szociális tűzifaszállítmány.

– Természetesen mindenki szeretne kapni, azonban a rászorultsági szempontok számítanak. Nálunk évek óta kétszáz család részesül belőle. Nagy segítséget jelent a program, örömmel hallom, hogy egymilliárd forinttal növekedett a keret országos szinten – reagált Gyalogné Lovas Irén polgármester.

Nyírgelsén biztosak benne, hogy ezúttal is élnek a pályázati lehetőséggel.

– Megközelítőleg száznyolcvan család kapott egy köbméternyi tűzifát. Az önkormányzat állta a fuvarköltséget, és emellett még a kért önerőt is biztosította. Üdvözöljük a tűzifaprogram folytatását – kommentált Görög László polgármester.

Ramocsaháza összesen 65 köbméter tűzifához jutott a tavalyi pályázat révén.

– Szerettünk volna többet kapni, na de ki nem? Minden támogatást meg kell becsülni, mi ezáltal száztizenhárom családnak tudtunk segítséget nyújtani fél köbméterével – közölte Simon József polgármester.

Természetesen az ötezer fő feletti településeken is lesz tűzifaprogram, de ők ezt nagyrészt önerőből fogják megvalósítani. Minden helység maga szabályozza, hogy milyen feltételekkel biztosít tűzifa-támogatást a rászorulóknak, így mindenkinek a helyileg illetékes önkormányzatnál érdemes érdeklődnie az aktuális feltételekről.

KM—LTL

Kik kaphatnak?

Tűzifa-támogatásra lehet jogosult:

– aki lakásfenntartási támogatást

– aki rendszeres szociális segélyt

– aki foglalkoztatást helyettesítő támogatást

– aki ápolási díjat

– aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kap

– aki közgyógyellátásra jogosult

– aki három vagy ennél is több gyermeket nevel

– 65 év feletti egyedülálló nyugdíjas

– hiteltartozása van és ezt igazolni tudja

– kihűlés vagy fagyhalál is fenyegetheti

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!