Nyíregyháza hírei

2014.11.20. 08:53

Tél előtti tennivalók a kertben

Nyíregyháza - Ajánlott még a fagyok beköszönte előtt téliesíteni kertünket, ezzel megakadályozhatjuk a komoly károkat.

Nyíregyháza - Ajánlott még a fagyok beköszönte előtt téliesíteni kertünket, ezzel megakadályozhatjuk a komoly károkat.Az ősz és a tél fordulóján az időjárás pillanatok alatt változhat. Egy enyhe, napsütéses hét után hirtelen beköszönthetnek olyan fagy közeli napok, melyek a kerti növényekben vagy bútorokban komoly károkat okozhatnak.

Hogy ezeket az eseteket elkerüljük, célszerű előre gondolkodni, és még időben beköltöztetni a kertekből a pincékbe a cserepes növényeket, a – főleg fából készült – kerti bútorokat, a kerti szerszámokat, de a kültéri csapokról sem feledkezhetünk meg.

A hideg és a fagy sokba kerülő problémákat idézhet elő az aknában vagy a fűtetlen pincékben található vízmérőkben.

Tanácsos idejében készülni és megtenni a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a pénztárcánkat sújtó, esetleges pluszkiadásokat.

A hatályos jogszabályok szerint a fagy kiengedésekor elfolyt vizet, a mérőcsere költségeit és a szétfagyott, nem javítható vízmérőt a felhasználóknak kell megfizetniük, ugyanis a törvény szerint kötelesek a vízmérő fagy elleni, megfelelő védelméről gondoskodni – tájékoztatott közleményében a Nyírségvíz Zrt.

Van bőven teendője

– Nagy a kertem, ami tavasztól őszig csodásan mutat, ezért viszont meg kell szenvedni – jelen esetben azzal, hogy ősz vége felé szinte minden mozdítható virágot és kerti bútort elbújtatunk a fagyok elől. Amit csak tudunk, bepakolunk a pincébe, a garázsba, de a padlásra is bőven jut a „jóból”. Unokáimat már meg is kértem, hogy a nehezebb cserepes virágokat költöztessék le a pincébe, de mellette foglal helyet már például a hintaágy és a kerti sütő is. Gondoljunk csak bele, ha mindezt megcsináljuk, nem kell tavasszal kicserélni a berozsdásodott vagy elkorhadt kerti székeket – fogalmazott Szalmásiné Erika.

– Általában a kertben mosom az autómat. Rákapcsolom a kerti slagot a kútra, és hamar lecsapatom a nyaranta a sarat a kocsiról. Ugyanezzel locsolom a füvet is a hátsó kertben, és a fűnyíró is a ház mellett éjszakázik a meleg hónapokban. A napokban viszont nagy átalakulás történt a ház körül. A locsolócső és a fűnyíró beköltözött a pincébe, mint ahogyan a kerti csapot is elzártam. És ha már téliesítjük lakásunkat, a kutyám háza sem maradhatott ki. Rendszerint fedett részre helyezzük, sőt ki is béleltem, hogy télen se fagyjon meg kedvencünk – mesélte Dániel, hogyan is teltek a mögöttünk álló napjai.

– A Kertbarátok körének nyíregyházi egyesülete egy olyan közösség, amelynek tagjai tapasztalataikat és tudásukat megosztják egymás között, emellett a kertek szerelmeseinek is hasznos tanácsokkal szolgálnak az év minden szakában – tájékoztatott Sallai Pál, az egyesület elnöke.

Tudnunk kell, mire vágynak

– A kertészkedés sok sikerrel, de sok kudarccal is járhat, ha nem vagyunk kellően felkészülve a növények igényeiből. Ha még a tél beköszönte előtt egy megfelelő nedvességtartalmú pincébe költöztetjük a korábban leszedett gyümölcsöket és kerti zöldségeket, akkor azok átvészelve a mínuszokat, tavaszig elállnak.

– Ami a kerti dísznövényeket és a cserepeseket illeti, a legfontosabb, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a tárolásuknál. Ne legyenek nagyon hideg helyen sem, de a túl sok törődés is a vesztüket okozhatja.

– A napfény közelsége viszont elengedhetetlen! A legideálisabb számukra tehát, ha a pincében egy ablak mellett tároljuk őket. Vizet és tápanyagot pedig csak módjával, nehogy növekedésnek induljanak; az sem használ nekik, éreznünk kell a középutat.

– De mi a helyzet a gyümölcsfákkal? Nem árt, ha a mostanihoz hasonló időjárási körülmények között felviszünk egy úgynevezett „őszi lemosó permetet”, amely megakadályozza, hogy tavaszra a gombák és a kártevők károsítsák a későbbi termés minőségét – az említett kártevők pedig pont a jelenlegihez hasonló, enyhe, kora téli időben érzik leginkább elemükben magukat – folytatta Sallai Pál.

Kerüljük el a károkat és vízveszteséget!

Győződjünk meg arról, hogy jól záródik-e vízmérő akna fedele!

Az akna sérült fedőlapját cseréljük ki, ha hiányzik, azt feltétlenül pótoljuk!

Az aknát szigeteljük hungarocellel, vagy maradék szigetelőanyaggal!

A pincében és a zárt helyen lévő vízmérők, vízvezetékek esetén ellenőrizzük a pinceablak épségét–­

szigetelését, és tartsuk azt zárva!

A télen nem használt ingatlanokat víztelenítsük, az ott lévő aknát is szigeteljük az előbbihez hasonlóan!

Figyeljünk arra, hogy a vízmérőben a víztelenítést követően is maradhat valamennyi víz, ezért a vízmérőakna szigetelését szintén mindenképp meg kell oldani!

KM-SA

Ezek is érdekelhetik