Nyíregyháza hírei

2015.01.21. 15:44

Építő jellegű jeles jubileum

Nyíregyháza - Idestova húsz esztendeje él és virul a nyíregyházi Art Vital Kft.

Nyíregyháza - Idestova húsz esztendeje él és virul a nyíregyházi Art Vital Kft.

A térség meghatározó építészeti vállalkozása két évtizedes múltra tekint vissza. A jubileum tökéletes alkalom a mérlegvonásra, a számadásra.

– Tíz építész, illetve mérnök képzettségű, baráti szálakat is ápoló magánszemély összefogásával alakult meg a cég 1994 novemberében – révedt a múltba Végh József, az Art Vital Kft. ügyvezetője, majd hozzáfűzte: – A kft.-t építészeti, belsőépítészeti, valamint minden szakágat összefogó generáltervezésre, műszaki ellenőrzésre és kisebb léptékű fővállalkozásra, kivitelezésre alapítottuk. A rendszerváltozást követően akkoriban számos cég ment tönkre, szűnt meg és helyettük sok új kezdetnek voltunk a tanúi.

A szakmai alapokat az akkori öregek, azaz Végh József és Cserpák Zoltán alapító ügyvezetők döntő részben a Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalattól, a vállalkozói világ alapvetéseit pedig a maga idejében feltörekvő, az Univerzum és a Metropol Üzletközpontot, továbbá a Korányi lakópark harmadik ütemét kitaláló, megtervező és felépítő Uniterv Kft.-től hozták magukkal. Az induláskor több pályakezdő, huszonéves kolléga is velük tartott, az első hónapokat mindössze három fővel, egy éttermi étkező asztalon, és egy faforgácslap „rajzasztalon” kezdték – pausszal, tuskihúzóval, másológép nélkül, egy szál mobiltelefonnal.

– Az alapítás utáni éveket dinamikus fejlődés, az árbevétel évenkénti megduplázása és a folyamatos létszámnövekedés jellemezte. Tíz év alatt a létszámunk meghaladta a tíz főt, a hatvan négyzetméteres Holló utcai bérelt irodánkat kinőttük, és kényszerűen külső irodát is béreltünk. A létszámot szinte mindig frissen végzett fiatalokkal bővítettük, akiket igyekeztünk a magunk arcára formálni, megtanítani a cégnél szokásos módszerekre, gondolkodásra, igényességre. Ez a többségnél sikerült, és ők ma is a cég pilléreinek számítanak.

Az elmúlt húsz évből tizet már a Selyem utca 21. alatti, saját tulajdonú irodakomplexumban töltöttek el, vagyis a Selyemházban.

– Az Art Vital Kft. a vele rendszeresen együtt dolgozó szakági cégekkel, a Nyír-Progres Kft.-vel, a Topteam Kft.-vel, a Közműterv-M’93 Kft.-vel, és a Körépterv Kft.-vel, valamint további közreműködőkkel létrehozta a Plan-Net.hu Építőipari Mérnöki Hálózatot, majd egy ingatlanfejlesztő céggel társberuházóként megkezdte a Selyem utcai társasház beruházás előkészítését. Ma a Selyemház egyfajta műszaki tervezői centrum szerepet tölt be, az itt dolgozó számos vállalkozás közösen alkalmas szinte bármilyen magas-, vagy mélyépítési beruházás teljes tervezési, műszaki ellenőrzési, beruházásszervezési feladatait ellátni.

Ilyen léptékű, saját szakember állománnyal rendelkező, egy helyen megtalálható cégcsoportként a ma már klaszterként együttműködő 16 tagú társulás profiljában országosan is egyedülálló és példaértékű.

– A gazdasági válság előtti években a cég generáltervezői árbevétele folyamatosan meghaladta a 200 millió forintot, főállású dolgozói létszáma közelített a húsz főhöz. A korábbi generáltervezés, műszaki ellenőrzés, kisebb fővállalkozás mellett fontos területté vált az urbanisztika világát megjelenítő településtervezés, Integrált Városfejlesztési Stratégia készítés, tájépítészeti, környezetrendezési tevékenység is. A gazdasági válság az azt megelőző eredményes éveknek és a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően nem ért bennünket váratlanul. A kedvezőtlen hatásokat egy év késéssel, azonban annál intenzívebben éreztük meg. Az előző évek árbevétele mintegy 25-30 százalékkal csökkent, az eredményesség jelképessé vált, létszám megtartó képességünk is meggyengült. Számos átmeneti intézkedést vezettünk be, amihez kértük munkatársaink megértését és támogatását. Egy célt semmiképpen nem adtunk fel. Amit több mint 15 évig építettünk, nem akartuk lebontani és veszni hagyni sem. Még intenzívebb vállalkozási stratégiába kezdtünk, felülvizsgáltuk a költségeinket, ahol tudtuk, csökkentettük. Sikerrel pályáztunk munkahelymegtartó támogatásra is. Többen ebben az időszakban vállaltak gyermeket, így az aktív létszám átmenetileg csökkent. Ma elmondhatjuk, hogy az elmúlt év rapszodikus munkaellátottsága ellenére továbbra is 16 fős főállású létszámmal, az elmúlt évek szintjén tartott árbevétellel szerény eredménnyel zárjuk a 2014-es évet, és pályázati forrásból megújított technikai háttérrel javuló munkaellátottságra számítunk 2015-ben.

– Tavaly dupla jubileumot ünnepeltünk: a klaszter tíz, a kft. húsz eredményes évre tekinthet vissza.

Büszke lehetek az előbbi szervezetek szakmai, közéleti szerepvállalására is, ami három Nyíregyháza helyszínű, sikeres országos konferencia megszervezésében, az előbbiekről szóló „Településfejlesztési Konferenciák Nyíregyházán 2010-1014.” szakmai kiadvány MNVH támogatás melletti megjelentetésében és országos terjesztésében is megnyilvánult. Az építész szakma mintegy hétezer fős tagságának belső informáltságát biztosító Építész Közlöny őszi lapszáma az előbbiekről szintén részletesen beszámolt. Aztán elsősorban a Szabolcs Megyei ÁÉV hagyományait felélesztő, ma már egyre szélesebb körben ismert, immár hat alkalommal megrendezett „RETRO ÉPÍTŐK NAP” rendezvénysorozat elindítására és szervezésében történő közreműködésre.

Mindezek mellett második éve töltöm be a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Területi Építész Kamara elnöki tisztét, ami szintén számos feladatot és egyéb olyan mozgásteret teremt számomra, ami túlmutat a napi megélhetésért folytatott szokásos munkán. Annyiban azért pontosítok, hogy a kifejezetten munkaigényes és eseménygazdag 2014. év eredményeire kiemelten büszke vagyok. Aztán azt is meg kell említenem, hogy a cég az eseti nyíregyházi megbízások mellett jelentős mértékben végez megyei, illetve az ország távoli részeiben megvalósuló beruházásokkal kapcsolatos tevékenységet is, így számos helyre visszük el városunk, a helyi építész és mérnök társadalom jó hírét. Persze, Nyíregyházán is szívesen vállalnánk több feladatot…

– Az első mértékadó pályázati sikerünk a Győri Nemzetközi Ipari Park Központi épület tervezésének elnyerése volt úgy tizenöt évvel ezelőtt, melyet követően Egerben, Százhalombattán, Gödöllőn, Mátészalkán és Nyírbátorban szintén a mi terveink alapján épült egyfajta speciális ipari és középület arcot és logikát modern építészeti formában egyesítő épülettípus. 2002-ben szintén pályázaton nyertük el a nyíregyházi MÁV Állomás felvételi épület rekonstrukciójának tervezését, ami modern karakterével a korabeli szakma figyelmét is kiérdemelte és a MÁV állomás rekonstrukciók országosan ismert példájává vált. Készítettünk Ipari Park megvalósíthatósági tanulmányokat Százhalombattán és Záhony térségében, több mint harminc település Integrált Városfejlesztési Stratégia készítésében vettünk részt, melyek közül sikeresen pályázott és megvalósult Pápa, Százhalombatta, Gödöllő, Monor, Nagyecsed, Nagyhalász, Mátészalka városközpont rekonstrukciója. Több tucat település részére készítettünk településrendezési tervet, vagy módosítást. Ezen a területen is vállaltunk egy pályázati megmérettetést az országosan ismert, deviza hiteles károsultaknak szánt „Ócsai lakópark” beépítési koncepció készítésében, ahol megvételig jutottunk. A Pécs Kulturális Fővárosi felkészülésével kapcsolatosan a Vasútállomás környékének rendezésére kiírt országos építészeti tervpályázaton II. helyezést értünk el, több nyíregyházi meghívásos tervpályázaton szerepeltünk sikerrel, és még folytathatnánk a sort. Műszaki ellenőrzés területén a nyíregyházi TESCO üzletközpont, a HÜBNER- H ipartelep, a SEMATIC HUNGÁRIA ipartelep, az Ebesi Logisztikai Központ, a hajdúszoboszlói Délibáb Hotel rekonstrukció és a nyírbátori DIEHL beruházások érdemelnek kiemelt figyelmet.

– A külföldi hátterű multik világával és elvárásaival régóta tisztában vagyunk, így a kezdetektől visszatérően dolgozunk a MICHELIN, a GE LIGHTING, a CONTINENTAL, a HÜBNER, a FLEXIFORCE, a GABRIEL-CHEMIE cégek érdekszférájában, illetve bejutottunk a COLOPLAST, a DIEHL és a SEMATIC cégcsoport beszállítói közé.

Előbbieknek köszönhetően elsősorban angol-magyar nyelvhasználat mellett dolgoztunk már holland, osztrák, német, olasz és kínai partnerrel is. Az első igazi, külföldi helyszínű megmérettetést a 2014-es év hozta meg számunkra.

Mintegy tíz évre visszatekintő sikeres közös fejlesztési munkát követően a Nyíregyházi Ipari Parkban több mint húszezer négyzetméter hasznos alapterületű beruházást megvalósító SEMATIC HUNGÁRIA KFT. olasz tulajdonosa felkért bennünket egy Indiában, Mumbai térségében megvalósítandó ipartelep koncepciójának kidolgozására, az indiai tervezők munkájának figyelemmel kísérésére, a kivitelezés alkalmi ellenőrzésére szaktanácsadói tevékenység formájában. Előbbieknek köszönhetően közel egy éves közös munkán és többszöri kiutazáson vagyunk túl. Az indiai küldetésünk a kivitelezés lezárultával várhatóan 2015. decemberében ér véget.

Miért éppen Art Vital?

– Egy kicsit elvontabb üzenet értékű, külföldiek számára is jól hangzó nevet akartunk, ami azért a magyar fülnek is mond valamit. Az akkori szándékaink alapján, „az élettel összefüggő művészet”, „az életnek szóló művészet” vagy az „életerős művészet” lehetne a gyenge fordítás, de az üzenet valójában az igényes, minél magasabb szintű szakmagyakorlás szándéka, amit az élet minden területén szeretnénk az erre igényt tartókkal megosztani. A rossz fordítások sorát gyarapíthatnánk mondjuk az „életművész” kifejezéssel is, ez azonban végképp távol áll a mi racionális, építész-mérnöki világunktól és életfelfogásunktól. Azaz életművészként valószínűleg igen gyengén teljesítünk, de ez talán megbocsátható.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!