Nyíregyháza hírei

2015.01.16. 19:08

Kirendeltséget akar Szamossályi

Nyíregyháza, Szamossályi - Szamossályi, ha bármely településsel megállapodik, azzal közös hivatalt hozhat létre.

Nyíregyháza, Szamossályi - Szamossályi, ha bármely településsel megállapodik, azzal közös hivatalt hozhat létre.– Sza­mossályi gyászba borult! – jelentette be Bíróné dr. Dienes Csilla szerdán a megyeháza előtt, miközben a településről érkezett gyászmenet tagjai, kabátjukon fekete szalaggal, kezükben táblákkal még a „Valahol egy lány” című dal „a királyé nem leszek” strófáját énekelték. Már nem kérni, követelni és petíciót átadni érkezett a szamossályiak csalódott csapata, hiszen mint a falu első embere elmondta: elvették a polgármesteri hivatalukat, kirendeltséget sem működtethetnek a községben, s nem jutnak hozzá ahhoz a 12 millió forinthoz, amit a szomszédos településnek utaltak át normatívaként úgy, hogy a hivatali ügyeket Szamossályi látta el.

– Szamossályinak most is lehetősége van arra, hogy ha bármely településsel meg tud állapodni, akkor azzal hozzon létre közös hivatalt (kitétel, hogy a lakosságszámuk meghaladja a 2000 főt), és akár kirendeltségként működjön a jövőben – válaszolta kérdésünkre Kozma Péter megyei kormánymegbízott.

– Két éve tart a kálváriánk, amely az önkormányzati törvény azon módosításával függ össze, hogy a 2000 fő alatti településeknek közös hivatalt kellett létrehozniuk – utalt az előzményekre Bíróné Dienes Csilla. – Az öt település közül, amelyet összekényszerített a megyei kormányhivatal vezetője, mi vagyunk a legnagyobb lélekszámúak (760 fő), mégis a mi hivatalunk került lakat alá. Beletörődtünk, hogy nem leszünk székhelytelepülés, azt nem engedjük, hogy kirendeltségként se működhessünk, és Cégénydányádra kelljen utaznunk ügyet intézni – folytatta a polgármester, miközben a csapat hangosan skandálta: Követeljük a pénzünket!, Igazságot Szamossályinak!

– A kijelölt székhelytelepülés, Cégénydányád kormánypárti polgármestere önhatalmúlag döntött arról, hogy lakat kerül a hivatalunkra – folytatta a polgármester, aki büszke volt arra: politikai szimpátiára tekintet nélkül jöttek el a sályiak demonstrálni, egyetlen közös célért: Szamossályiért.

– Kormánymegbízott úr pontosan tudja, hogy Szamossályi tavalyi finanszírozását teljes egészében lenyúlta a Cégénydányádi Körjegyzőség. A feladatot a mi körjegyzőségünk látta el, helyben szolgáltuk ki Szamossályi és Hermánszeg lakosságát, az erre járó pénzünket, 12 millió forintot azonban Cégénydányádra u­tal­ták, és azóta is visszatartja a polgármester – említett újabb részletet Bíróné dr. Dienes Csilla.

A kormánymegbízottnak írt petíciót Lakatos Szabolcs főosztályvezető vette át.

Petícióban követelik

Ebben arra kérik Kozma Pétert: vizsgálja felül korábbi döntését, Szamossályi csatlakozhasson más településhez, működtethessenek kirendeltséget a hivatal üresen álló épületében, s járjon közben annak érdekében, hogy a jogosulatlanul visszatartott 12 millió forintot a település megkapja.

KM-BM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!