Nyíregyháza hírei

2015.01.15. 19:50

Szövetkezzünk szociálisan!

Nyíregyháza - „Ha Pista bácsi behozza az üzletbe a répáját, és ráírja, hogy 100 forint, akkor a 100 forintot Pista bácsi kapja meg.”

Nyíregyháza - „Ha Pista bácsi behozza az üzletbe a répáját, és ráírja, hogy 100 forint, akkor a 100 forintot Pista bácsi kapja meg.”

– A szociális szövetkezetek létrehozása és sikeres működtetése fárasztó és türelmet igénylő feladat, de a befektetett munka megtérül, mégpedig olyan formában, hogy a helyben előállított mezőgazdasági termékek piacra kerülhetnek a nagykereskedelmi lánc kihagyásával – mondta a napokban a megyeszékhelyen megrendezett gazdasági fórumon Sztolyka Zoltán.

Már kapott egy elismerést

Azt, hogy a regnáló rozsályi polgármester nem a levegőbe beszélt, mi sem bizonyít jobban, mint hogy tavaly tavasszal már kapott egy magas állami elismerést a településvezetői munkájáért a Belügyminisztériumtól, ugyanis a közmunkaprogram segítségével gyakorlatilag önellátóvá tette a települést és az önkormányzati intézményeket. Rozsályon évek óta működik egy szociális szövetkezet, amely egy erdélyi minta alapján jött létre.

– Szövetkezeti formában állítanak elő lekvárt, amit Székelygyümölcs néven forgalmaznak. Ez, és az ehhez kapcsolódó értékmegőrzés adott nekünk, rozsályiaknak inspirációt – mondta Sztolyka Zoltán (aki tagja a megyei közgyűlésnek is), majd ismertette az idevágó rozsályi mottót: „Dobozzal a vidékért, berendezzük a kamráját”. Ennek szellemében a településen működik egy szociális önkormányzati bolt is, ahová az őstermelők bevihetik az eladni kívánt portékáikat, melyek ellenértékét egy az egyben a termelő viheti haza.

A haszon a termelőé

– Ha Pista bácsi behozza az üzletbe a répáját, és ráírja, hogy 100 forint, akkor a 100 forintot Pista bácsi kapja meg – érzékeltette a bolt működését egy szemléletes példával a településvezető.

Leszögezte: a szociális szövetkezetek működtetése előtt célszerű felmérni a helyi erőforrásokat, megteremteni hozzá egy minőségi alapot (mint ahogy ez az erdélyi Székelygyümölcs nevű lekvárnál is megtörtént).

– Nálunk már működik egy húsfeldolgozó üzem, az ebből eredő hasznot szintén a termelő viszi haza, de egy gyümölcsfeldolgozó is, aminek segítségével már készítettünk százszázalékos, mindenféle adalékanyag és hozzáadott cukor nélküli almalevet – „dicsekedett” Sztolyka Zoltán, aki szerint a szociális szövetkezetek segítségével lehet munkahelyet teremteni; persze a rendszer akkor működik olajozottan, ha megnyernek az ügy mellé egy helyi, földterülettel rendelkező gazdát is.

A rozsályi polgármester kiemelte: ez azért célszerű, mert az önkormányzatok földhiánnyal küszködnek.

Biztatóak a KSH adatai

A nyíregyházi konferencián a munkahelyteremtés és a foglalkoztatás jelenlegi helyzete és jövőképe is téma volt. Rezsőfi István, a megyei munkaügyi központ igazgatója prezentációjában kitért a megyénkre levetített, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett foglalkoztatási adatokra is.

– A 2013-as harmadik negyedévi számokhoz képest egy év alatt sikerült előrelépnünk: a tavalyi esztendő harmadik negyedévére 204 ezerről 215 ezerre nőtt a foglalkoztatotti létszám, míg az inaktívaké csökkent, a munkanélküliek száma pedig 32 ezerre mérséklődött a megyénkben – mondta az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!