Nyíregyháza hírei

2015.02.04. 12:08

Halva született az orrszarvú bébi a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza, Sóstó - Régóta vártuk már a Nyíregyházi Állatparkban, hogy a szélesszájú orrszarvú család szaporodjon.

Nyíregyháza, Sóstó - Régóta vártuk már a Nyíregyházi Állatparkban, hogy a szélesszájú orrszarvú család szaporodjon.

A közel 10 éves munka során teheneket és bikákat is cseréltünk, sőt volt egy időszak, amikor 2 bikát tartottunk egyszerre, mert nagyon nehéz a szélesszájú orrszarvút szaporodásra bírni, és a 2 bika egymás iránti féltékenysége ( külön kifutóban voltak, de látták egymást) a nőstények ivarzását is stimulálta. Végül is európai összefogás eredményeként kialakult a 2 nőstényből és 1 bikából álló tenyészcsapat ( a mi bikánk Athosz Salzburgba került) nálunk maradt Curt, aki Dániából érkezett, mert ott nem mutatott érdeklődést az orrszarvú lányok iránt, itt viszont egy féléven belül az idősebbik nőstényünket Sakit, sikeresen fedezte.

A 16 hónapig tartó vemhesség ideje alatt nagy gondossággal jártunk el, hiszen Magyarországon most először vemhesült természetese úton orrszarvú és arra is vigyázni kellett, hogy Saki az első vemhességét megfelelően kihordja. Az utolsó pillanatig minden csodálatosan alakult, tegnapelőtt estére vártuk a kis jövevényt. A „szülőszobát” bekameráztuk hogy semmi se zavarja az állatot. Hajnali fél négykor egy igazán könnyű ellést követően megszületett a Nyíregyházi Állatpark első kis orrszarvúja, aki azonban sajnos semmilyen életjelet nem mutatott. Jelenleg folyik a boncolása, hátha megtudjuk hogy pontosan mi volt az oka a halva születésnek. Az sem vígasztal bennünket, hogy ez az első orrszarvú bébikkel gyakran előfordul. Sok-sok kolléga rengeteg munkája és bizakodása veszett oda. Szomorú az Európai Fajmegmentési Program is, akiknek nagyon sokat köszönhetünk a tenyészcsapat összeállításában.

A feladatom most az, hogy lelket öntsek a csapatba, túl kell lennünk ezen a traumán, és örülnünk kell annak, hogy időközben a másik orrszarvú tehenünk is vemhesült és reméljük hogy Saki is ismét szerelembe esik, így jövőre újra van remény.

- Gajdos László, Nyíregyházi Állatpark -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!