Nyíregyháza hírei

2015.02.24. 13:53

Játszma az olaj és ára körül

Nyíregyháza - Az elmúlt év nyarán hirtelen omlott össze az olajpiac – vajon miért is?

Nyíregyháza - Az elmúlt év nyarán hirtelen omlott össze az olajpiac – vajon miért is?

Az energiakérdésekben az elmúlt évtizedekben az embereket állandóan fenyegető jóslatokkal traktálták. Rövid időn belül elfogynak a fosszilis energiahordozók, az olaj, a földgáz és a szén, az emberiség fázni fog, és csőd lesz a világgazdaságban – érint aktuális eseményeket elemzésében dr. habil Göőz Lajos.

A világ legjelentősebb kutatóintézeteiben, a párizsi Nemzetközi Energiaügynökségen (IEA) csakúgy, mint más intézeteknél néhány évvel ezelőtt megállapították, hogy ez nem valós, és nem fenyeget.

Az olajkészletek több mint ötvenöt évre elegendők, és ebben nincs benne a még számos fel nem kutatott terület. A földgázkészletekről ugyanakkor azt állapították meg, hogy több száz évre elegendők. A szenet nem is említjük, mert szinte kifogyhatatlannak tűnik, még akkor is, ha a fogyasztás növekedésével számolunk.

Így megnyugodva, de az új energiaforrások kereséséről nem lemondva maradt az évtizedek óta „stabil”, a 110, néha 130 dollár/barreles olajár.

Az elmúlt év nyarán aztán hirtelen, szinte egyik percről a másikra összeomlott az olajpiac, 2014 júniusában a világpiacon még 107 dollár volt egy hordó (1 barrel = 159 liter), majd pedig nem sokkal ezután már ötven dollárért is lehetett venni ugyanezt.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 24-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!