Nyíregyháza hírei

2015.02.27. 17:17

Négy lábon járó segítség

Nyíregyháza - A vakvezető kutyák kiképzése körülbelül egy-másfél évig tart és 1,5 millió forintba kerül.

Nyíregyháza - A vakvezető kutyák kiképzése körülbelül egy-másfél évig tart és 1,5 millió forintba kerül.

Egy országos hetilap nemrég meglepő adatokat közölt: ma Magyarországon közel 80 ezer látássérült ember él, s mindössze 112 vakvezető kutyát tartanak számon. Úgy tűnik azonban, hogy ez az arány csak első olvasatra megdöbbentő, Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének elnöke szerint ugyanis ez a szám teljesen reális.

Kiegyensúlyozott, nyugodt

– Egyáltalán nem magától értetődő, hogy aki látássérült, annak van vakvezető kutyája, ahogy az sem, hogy az összes látó egyben autótulajdonos is. Nyíregyházán egyetlen ilyen kutya van, a gazdája főként Debrecenben, az egyetemen közlekedik vele. Lehet, hogy többre lenne szükség, de biztosan nem sokkal többre, a vakvezető kutya ugyanis nem önálló, nem tudja, mikor zöld a lámpa, csak a tanult parancsokat érti meg – mutatott rá Nagy Tünde. Hozzátette: az sem könnyíti meg a vakok életét, hogy sok helyre, hivatalba, étterembe, boltba nem lehet bevinni a kutyát.

– Körülbelül nyolc évvel ezelőtt volt lehetőségem részt venni egy vakvezető kutya kiképzésében a csepeli iskolában, ugyanis egy barátommal közösen készítettük fel négylábú segítőjét, Jankát a közös életre. Ez egy rendkívül hosszadalmas folyamat volt, ami azzal kezdődött, hogy kellett találnunk egy viszonylag fiatal, 3-4 hónapos, kiegyensúlyozott idegrendszerű, ugyanakkor figyelmes és nyugodt kutyát – mondta el érdeklődésünkre Pelyvás Csaba tréner, a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány szóvivője.

– Az állatot ezután különféle teszteknek vetik alá: megnézik, hogy bizonyos helyzetekre hogyan reagál, például szemből rányitnak egy esernyőt, vagy bekapcsolnak mellette egy porszívót, és az arra helyezett ételt el kell vennie. Nem gond, ha megijed, a kérdés az, mennyi idő alatt dolgozza fel az őt ért hatást. Ha jól teljesíti a feladatokat, nevelőgazdához kerül, aki hozzászoktatja többek között a városi és tömegközlekedéshez, a forgalomhoz, mozgólépcsőhöz.

Közös vizsga

– Ez a nevelési folyamat körülbelül egy-másfél éves koráig tart, s ha véget ér, újra letesztelik. Amennyiben továbbra is alkalmas, elkezdik a kiképzését az iskolában. Ott sajátítja el a vakvezetéshez szükséges valódi tudást, hogy hogyan irányítsa a leendő gazdáját, milyen jelzésre induljon, álljon meg és állítsa meg a segítségére szoruló embert. Ezt követően már közösen készülnek fel a végső vizsgára, amit ha mindketten sikeresen teljesítenek, befejeződik a kiképzés, és a gazdi hazaviheti a segítő kutyáját.

Kevés az alkalmas kutya

Arra a kérdésünkre, hogy miért ilyen alacsony a vakvezető kutyák száma a látássérültekéhez képest, Pelyvás Csaba elmondta: egyrészt nagyon drága, közel másfél millió forint a kiképzés, másrészt alacsony azoknak az ebeknek az aránya, melyek alkalmasak egy ekkora feladatra. Az országban három helyről érkezhet vakvezető kutya: Miskolcról (ingyen), Debrecenből (egyszeri 70 ezer forintért) és Budapestről.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!