Nyíregyháza hírei

2015.02.15. 11:33

Torkos volt Móricz Zsigmond?

Nyíregyháza - Mi sülhet ki a Móricz-­hetek és Torkos Csütörtök találkozásából? Már csak néhány nap, és kiderül.

Nyíregyháza - Mi sülhet ki a Móricz-­hetek és Torkos Csütörtök találkozásából? Már csak néhány nap, és kiderül.

Február 19-én ismét lesz Torkos Csütörtök, a várva várt nap, amikor mindenki féláron próbálhatja ki a magyar vagy akár a nemzetközi gasztronómia remekeit a csatlakozott éttermek bármelyikében. Kiváló alkalom ez arra, hogy a vendéglőbe járók féláron keressenek maguknak új törzshelyet, vagy visszatérjenek kedvenc vendéglőik egyikébe, és ott fedezzenek fel új ízeket.

A résztvevő éttermek ezen a napon 50 százalékos kedvezményt adnak a számla végösszegéből vendégeiknek. A résztvevők palettája az idén is bőséges választási lehetőséget nyújt mind az ínyencek, mind a nemzetek konyháinak szerelmesei számára, akik a halászcsárdától az art caféig, a gyorsétteremtől a prémium kategóriás vendéglátóhelyig válogathatnak.

Az akcióhoz a MÁV Nosztalgia Kft. is csatlakozik, csütörtökön a Gyertyafény Expresszen vacsorázó vendégek az étel- és italfogyasztásból ugyancsak 50 százalékos kedvezményt kapnak. A kétórányi gasztronómiai utazás résztvevői a kitűnő ételek mellett prémium kategóriás pezsgők és borok között is válogathatnak.

Az író kedvencei a menüben

Javában tart a Móricz-hetek eseménysorozat: voltak már vetélkedők, filmvetítések, befejeződött a novellaíró pályázat, remekül sikerült a villám drámaíró verseny, gyerekek morzsoltak kukoricát a Móricz-korabeli játszóházban. És máris itt a következő program, ami a népszerű Torkos csütörtökkel kapcsolódik össze: az akcióban részt vevő megyei éttermek közül hatnak a kínálatában a vendégek olyan ételeket is találnak, amelyeket a teátrum névadója szívesen fogyasztott.

Föld magva, vizek áldása

A különleges kezdeményezéshez csatlakozott a Vadászcsárda, a Bujtos étterem, a Lugas, az Ózon, a John Bull és a Kakukk étterem – előbbi helyeket a megyeszékhelyen, míg utóbbit Nyírbátorban találják meg a vendégek. A John Bull Pub komplett Móricz-menüvel készül.

Az üzletvezető, Szilágyi Istvánné lapunknak elmondta: Huszár Tibor séf sokat kutakodott az irodalmi művek, illetve monográfiák között, ennek alapján állította össze a menüsort. Az első két fogásról – bableves füstölt hússal, illetve sült paprikás hal pontyból és harcsából búzapéppel – Móricz azt írta: „Ezt a két ételt úgy kell venni, mint az Isten fő-fő jótéteményét: egyik a föld magvát, a másik a vizek áldását jelenti az asztalon”.

Mint kiderült, az író nem szerette a desszertet, mert luxusnak tartotta, ezért az étkezéseket mindig friss kútvízzel fejezte be. A John Bull séfje viszont úgy gondolta, hogy nem fosztja meg a vendégeket a leves és főétel után egy kis édességtől, ezért a menüt ez alkalommal szilvalekváros leveles párna zárja.

KM-SZA


Bab, lencse és oldalas

Nagy Endre a Móricz Zsigmond arcképe című tanulmányában azt írta:

„Egyáltalán nem ínyenc. A cifra francia étel-költemények iránt nincs érzéke. Szereti a babot, lencsét, füstölt oldalast. Kedvenc étele a felesége főztje. Szeszesitalt nem iszik, de ha az ivótársaság csúfolkodik vele, szürcsölés nélkül nyeli a bort és leissza az egész társaságot. A kútvíznek olyan rajongója és ismerője, mint némely gavallér ínyenc a francia likőröknek. Szomjúság nélkül is inni tudja a kútvizet és élvezi eltérő sajátságait: ez a víz lágy, az kemény, amaz vasas.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!