Nyíregyháza hírei

2015.03.31. 17:17

Segélyprogram Kárpátalján

Nyíregyháza, Beregszász - A segítségnyújtás fókuszában a Beregszász járásban élő idősek és többgyermekes magyar családok állnak.

Nyíregyháza, Beregszász - A segítségnyújtás fókuszában a Beregszász járásban élő idősek és többgyermekes magyar családok állnak.

A háborús helyzet nyomán kialakult gazdasági válság miatt rendkívüli segélyprogramot hajt végre Kárpátalján az Ökumenikus Segélyszervezet.

Tíz régiót támogatnak

– A segélyprogram elmúlt másfél hónapjában a szervezet 1353-as adományvonalát 100 000-en tárcsázták, ami a hívásonkénti 250 forinttal 25 millió forint felajánlást jelent – tájékoztatta lapunkat Kis Boáz, a szervezet sajtóreferense. Folyamatosan érkeznek az adományok a szervezet számlaszámára és a www.segelyszervezet.hu oldalon keresztül is. Utóbbi online adományozási felületen bankkártya segítségével néhány kattintással juttatható el támogatás, a legnagyobb ukrajnai magyar segélyprogramhoz, ami a 1353-as adományvonalon és a segélyszervezet honlapján beérkező adományok függvényében várhatóan nőni fog

A segélyszervezet 2015 januárjában indította el a legnagyobb ukrajnai magyar segélyprogramot, amely során január 1. és augusztus 31. között az ország 10 régiójában több mint 18 ezer belső menekültet támogat.

Bébiétel is van a csomagban

– A segítségnyújtás fókuszában elsősorban Beregszász járásban a nehéz körülmények között élő idősek és azok a többgyermekes magyar családok állnak, akik a családfenntartó katonai szolgálata miatt kerültek nehéz helyzetbe – említette a sajtóreferens. A segélyprogram végrehajtásában az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködik a helyi szociális osztályokkal, illetve a beregszászi Petőfi Nyugdíjas Klubbal. A járási központ mellett a magyar segítség további 30 településre jut el. A magyarországi pénzadományokból összeállított segélycsomagok tartós élelmiszert, higiéniás szereket, családok esetében gyermekápolási termékeket, bébiételeket tartalmaznak.

Ezen kívül speciális programokat is indítanak állapotos nők részére (szüléshez kórházi csomagokat adnak át), illetve a háború traumáit átélteknek pszichoszociális segítséget nyújtanak.

Bárki csatlakozhat

A Segélyszervezet által hirdetett összefogáshoz bárki csatlakozhat a www.segelyszervezet.hu honlapján, illetve 11705008-20464565 számlaszámán (a közleményrovatba feltüntetve: „Ukrajna”) és hívható a 1353-as adományvonal is, melynek egyszeri hívása 250 forint támogatást jelent!

Igen nagy szükség van rá

Naponta több ezren csatlakoznak az Ökumenikus Segélyszervezet rendkívüli összefogásához az ukrajnai válsághelyzet miatt bajba került családok megsegítéséért.

Az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központjában néhány nappal ezelőtt Lehel László elnök-igazgató is bekapcsolódott a csomagok átadásába, s arra is emlékeztetett, hogy a segélyszervezet 17 éve működtet állandó irodát Beregszászban a szegénység elleni küzdelem jegyében.

– Talán még soha nem volt olyan nagy szükség a Magyarországról érkező támogatásokra, mint a jelenlegi helyzetben – hangsúlyozta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!