Nyíregyháza hírei

2015.04.01. 14:58

A Kossuth díjas karnagy a Kelet-Magyarországot is olvassa

Nyíregyháza - Hunor, a karnagy unokája is benne volt az újságban. Szívesen veszi kézbe a megyei napilapot Szabó Dénes, aki 40 éves évfordulót ünnepel.

Nyíregyháza - Hunor, a karnagy unokája is benne volt az újságban. Szívesen veszi kézbe a megyei napilapot Szabó Dénes, aki 40 éves évfordulót ünnepel.

Fellépések, mesterkurzusok a nagyvilágban, Kocsis Zoltán koncert és harangavatás itthon – ez foglalkoztatja idén Szabó Dénes Kossuth-, Liszt- Bartók-Pásztory díjas karnagyot, a Nyíregyházi Cantemus Kórus ,,atyját”. Amióta emlékszik, a munkahelyén is mindig jelen volt a Kelet-Magyarország. Az újság szerkesztését illetően most is hangsúlyozza: a hírekkel foglalkozók felelőssége nagy.

– Mindig azt szerettem volna látni, amit Kodály olyan pontosan, már a húszas években megfogalmazott, hiszen a kultúra, a zene éppúgy viszi a város, Nyíregyháza jó hírét, mint a sport.

– Jelentős eredmény, ha a világ legjobb énekkarainak versenyét a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar megnyeri Veronában. Ezért idén ugyanitt kiemelt, reprezentatív bemutató hangversenyt adhat. Nagy megtiszteltetés.

A Cantemus énekkarainak távol-keleti népszerűsége szakadatlan. Három hetes turnénk idén Hong Kongot, Kínát, Tajvant felölelik, szakmai előadással, mesterkurzussal, hangfelvétellel várják a Pro Musica Leánykart.

Míg a Cantemus Gyermekkar Hradec Kralove városának kiejtését gyakorolja, a Cantemus Fiúkórus Tallinnba, a Cantemus Vegyeskar pedig Franciaországba utazik. A 40. Cantemus születésnap alkalmából különleges ajándék készül Gombos Miklós harangöntő mester műhelyében, Őrbottyánban. A Cantemus harangot a Kodály Iskolában június 27-én avatják, s elkészítéséig Szabó Dénes mindenkit támogatásra buzdít, akinek a lelkében egyszer is megkondult az énekszó.

- Csupa nagybetűvel és egész évben folyamatosan foglalkoztat minket a Cantemus 40. évfordulójának ünnepségsorozata, melynek állomásairól a Kelet Magyarországban is hírt adunk. Egy fontos hangversenyt már most kiemelnék. Kocsis Zoltán és Kelemen Barnabás Kossuth díjas zongora- és hegedűművészek elsőre csatlakoztak jótékonysági kezdeményezésünkhöz, így április 25-én Nyíregyházán adnak hangversenyt kórusainkkal együtt. A koncert bevételét életmentő újraélesztő készülékre fordítjuk. (Egy hasonlónak köszönhetem, hogy a feleségem – akinek Japánban, az egyik fellépésünk alatt megállt a szíve – most is velem van.) Megértettük, mennyire fontos, hogy minden helyen, ahol nagy létszámú közönség van jelen, felfokozott hangulatban, perceken belül legyen elérhető egy félautomata defibrillátor. A felkért művészek maguk is érintettek szívügyekben, így jótékony tervünk mindenkinek megnyugtató változást hoz.

- Herczku Tünde -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!