Nyíregyháza hírei

2015.04.08. 18:39

Célba ért a középkori templomok útja

Nyíregyháza - Szerda délután a megyeházán mutatták be a tartalmas tanulmánykötetet.

Nyíregyháza - Szerda délután a megyeházán mutatták be a tartalmas tanulmánykötetet.Vaskos, velős, informatív, innovatív, markáns, büszkélkedésre méltó kiadvány a frissen megjelent „Művészet és vallás a Felső-Tisza-vidéken” című tanulmánykötet. A nyíregyházi bemutatójának a megyeháza Bessenyei Nagyterme adott otthont, ahol Kollár Tibor, a kötet szerkesztője közölte:

– Ez egy sorozat harmadik eleme. A Középkori egyházi építészet Szatmárban és a Középkori templomok a Kárpátoktól a Tiszáig című tanulmánykötetek után a Művészet és vallás a Felső-Tisza-vidéken a szabolcs-szatmár-beregi, a szatmári és a hajdú-bihari templomokat mutatja be.

Az első két könyv a középkori templomépítészetre és falfestészetre fókuszált, a záró kötet történeti és művészeti szempontból is illusztrálja a régiónak a reformáció kialakulásában és terjesztésében játszott szerepét.

A történeti bevezető után átfogó tanulmányokat olvashatunk a régió gótikus építészetéről, a protestáns falfestésekről, Milota kapcsán a famennyezetekről, a debreceni Református Kollégium Múzeumának kincseiről, a berekböszörményi református templom építéstörténetéről és a régió kiemelkedő építményéről, a már nem létező debreceni Szent András-templomról. Bemutatjuk a tiszabezdédi református templom különleges szobrászati díszét, nagy jelentőségű a nyírbátori Szent György-templom fedélszékének dendrokronológiai vizsgálata, amelynek eredménye segít a templom építési idejének meghatározásában. Több görög katolikus templom újabb kutatási eredményeit is közöljük. Régészeti ásatások hozták felszínre Biri és Sárköz templomainak maradványait. A projekt jelen üteméhez kapcsolódóan templomkutatások történtek Kölcsén, Vámosorosziban, Gacsályon, Berében, Csomaközben, Krasznacégényben, amelyeket helyreállítások követtek, az eredményeket részletesen tárgyaljuk. Ide kapcsolódnak a vetési református és a zajtai római katolikus templomokról szóló írások. Két korábbi, már-már legendás helyreállítás folyamatát mutatja be a tervező építész Szamosújlak és Nagyszekeres kapcsán. A kötetet bibliográfia és angol nyelvű összefoglalás zárja.

KM-LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!