Nyíregyháza hírei

2015.04.15. 11:24

Vádemelési javaslat külföldi embercsempészek ellen

Barabás - Szír, iraki, afgán és bangladesi állampolgároknak nyújtottak segítséget a zöldhatár illegális átlépéséhez.

Barabás - Szír, iraki, afgán és bangladesi állampolgároknak nyújtottak segítséget a zöldhatár illegális átlépéséhez.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy 24 éves, egy 39 éves és egy 41 éves ukrán állampolgárral szemben. A Barabási Határrendészeti Kirendeltség hőkamera kezelője 2014. október 27-én 12 óra 30 perc körüli időben az ukrán zöldhatárnál figyelt fel egy embercsoportra és két gépkocsi mozgására. Az ügyeletes azonnal a helyszínre irányította a járőröket és riasztották a szomszédos Záhonyi Határrendészeti Kirendeltséget. A Készenléti Rendőrség Különleges Szolgálatok Igazgatósága Légirendészeti Parancsnokságának munkatársai helikopterről segítették a műveletet.

Az összehangolt tevékenység eredményeként negyedórán belül a lónyai révnél fogták el a gépkocsikkal kompra várakozó határsértőket. Az egyik jármű rakterében hét jogszerűtlenül Magyarországon tartózkodó külföldi bújt meg. A szír, iraki, afgán, illetve bangladesi állampolgárokat idegenrendészeti eljárás keretében hallgatták meg. Valamennyien menekült-státuszt kértek, ügyükben az eljárást a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal folyatatta le.

A rendőrök a helyszínen elfogták azt a három férfit – egy 24 éves, egy 39 éves és egy 41 éves ukrán állampolgárt – akik a nyomozás adatai szerint a migránsokat segítették a zöldhatáron való illegális átjutásban, majd gépkocsival szállították tovább őket. A nyomozók a gyanúsítottakat bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat, melyet az ügyészség indítványára a bíróság elrendelt és a nyomozás teljes időtartama alatt fenntartott.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya a nyomozást befejezte és az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!