hitelesség

2020.04.21. 23:12

Félrevezető összehasonlításban jelent meg a Századvég közvélemény-kutatása

Egy internetes híroldal félrevezető kontextusban tüntette fel a Századvég friss közvélemény-kutatását, amely az érettségi vizsgák megtartásának tárgyában készült.

A szóban forgó sajtóorgánum egy mobil applikáció alapú, nem reprezentatív, és ezáltal eredményei tekintetében a teljes lakosságra nem általánosítható felméréssel próbálta megkérdőjelezni a Századvég szabályos módszertannal készült, telefonos, a fő demográfiai változók mentén reprezentatív kutatásának hitelességét.

A módszertani különbségeken felül fontos kiemelni, hogy a Századvég felmérése az érettségi vizsgák megtartásának tényére, és nem annak pontos időpontjára fókuszált, ebből fakadóan e kutatásnak az érettségit más aspektusból megközelítő felmérésekkel való összevetése megtévesztő, és a szakmai standardokkal nem összeegyeztethető.

A Századvég említett közvélemény-kutatása arra tekintettel készült, hogy az elmúlt időszakban több internetes hírportál, ellenzéki párt, illetve érdekképviseleti-szervezet kétségbe vonta az idei érettségi vizsgák lebonyolíthatóságát.

Mindezek tükrében a Századvég fenntartja korábbi megállapítását, hogy a magyarok 80 százaléka egyetért az érettségi szigorú biztonsági szabályok melletti, írásban történő megtartásával, ami az idén érettségiző generáció számára lehetővé teszi az őszi továbbtanulást és biztosítja a felsőoktatási rendszer szabályos működését is. Ez a ténymegállapítás független attól a vitától, hogy az érettségi dátuma májusban pontosan mi legyen, az melyik napra essen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában