Koronavírus-járvány

2020.04.02. 09:26

Megerősíti a drogkartellek elleni védelmét az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok megerősíti a drogkartellek elleni védelmét – jelentette be Donald Trump amerikai elnök a koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján szerdán.

Az elnök közölte: a kormányzat hajókat küld a karibi és a kelet-csendes-óceáni térségbe, megelőzendő, hogy a drogkartellek előnyöket kovácsoljanak maguknak a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetből, és megpróbáljanak még több kábítószert az Egyesült Államokba csempészni.

Nem engedhetjük meg, hogy a kábítószer-kereskedők kihasználják a világjárványt, és veszélybe sodorjanak amerikai életeket fogalmazott Trump. Közölte, hogy 22 országgal összefogva az Egyesült Államok Déli Főparancsnoksága erősíti a térségben az ellenőrzést, és felgyorsítja a feltételezhetően kábítószert szállító hajók elkobzását. Elmondta, hogy a küldetésben az amerikai haditengerészet rombolóhajói, a légierő gépei és helikopterei, valamint a parti őrség hajói vesznek részt.

A sajtókonferencián ezúttal jelen volt Mark Esper védelmi miniszter, Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, William Barr igazságügyi és Chad Wolf ügyvezető belbiztonsági miniszter is.

Esper újságírói kérdésre válaszolva leszögezte, nem hozzák nyilvánosságra, hogy a déli főparancsnokság műveletei meddig tartanak. Utalt arra, hogy hatalmuk fenntartása érdekében korrupt politikai szereplők is támaszkodnak a kábítószer-kereskedelemből származó jövedelmekre. Konkrétan megemlítette a venezuelai, szavai szerint törvénytelen Maduro-rezsimet.

Milley tábornok megjegyezte, hogy hírszerzési információk támasztják alá a kábítószer-kereskedő kartellek tevékenységének erősödését. Kérdésre válaszolva sem kívánt azonban konkrétumokkal szolgálni. Hangsúlyozta viszont, hogy az amerikai hadsereg nem fogja megengedni, hogy a kartellek bejussanak az Egyesült Államokba.

William Barr nemzetbiztonsági fenyegetésnek nevezte a kábítószer-kereskedők tevékenységét, és leszögezte, hogy az az Egyesült Államok nem hoz félintézkedéseket.

Újságírói kérdésekre válaszolva Trump elmondta, hogy a kormányzat fontolgatja az amerikai belföldi repülőjáratok felfüggesztését a járvány amerikai gócaiba, így például New Yorkba, New Orleansba vagy Detroitba. Kifejtette, hogy szükség van a farmokon dolgozó bevándorló munkásokra. Ehhez kapcsolódva Chad Wolf elmondta, hogy egy sor olyan megoldáson dolgoznak, amely lehetővé tenné a vízumok kiadását ezeknek a vendégmunkásoknak.

A fedélzetén halottakkal és fertőzöttekkel Florida partjainál várakozó két üdülőhajóról szólva Donald Trump arról tájékoztatta az újságírókat, hogy Kanada és az Egyesült Királyság hazaszállítja majd a saját állampolgárait. A többi utas sorsáról az amerikai elnök azt mondta: segítenünk kell ezeknek az embereknek, nagy bajban vannak, és ilyenkor nem számít, hogy ki honnan jött. Elképzelhetőnek tartotta, hogy amerikai orvoscsoportot küldenek fel a hajókra.

A sajtókonferenciával egy időben szállt le New York Kennedy repülőterén az az Antonov gép, amely Moszkvából hozott segélyszállítmányt a koronavírus elleni küzdelemhez. A szállítmányban maszkok, valamint egyéb orvosi és védőfelszerelések vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában