nem bír magával

2020.05.25. 07:51

Ismét letartóztatták a badacsonyi gyilkosság egyik vádlottját

Sorozatban megszegte a bűnügyi felügyelet szabályait V. János, a 2018-as badacsonyi borászgyilkosság egyik vádlottja, akit ismét letartóztattak. Bűntársa, S. Norbert betartja a szabályokat. Perük ősszel folytatódik.

Fotós: Mónus Márton

Fotós: Mónus Márton

Ismét letartóztatták a 2018-as badacsonyi borászgyilkosság egyik vádlottját. Az egyébként visszaeső bűnöző, V. János sorozatosan megszegte a bűnügyi felügyelet (az egykori házi őrizet) szabályait, ezért visszavitték a rácsok mögé.

A Veszprém Megyei Főügyészségtől a Magyar Nemzet úgy tudja, V. János 2019 végén, majd 2020 márciusában és áprilisában a magatartási szabályokat többször megszegte.

Előfordult, hogy csak többszöri rendőri figyelmeztetést követően volt hajlandó visszatérni a számára kijelölt tartózkodási helyre.

A tartózkodási helyként kijelölt ingatlan tulajdonosa is visszavonta hozzájárulását, hogy a férfi a házában lakjon, az újabb lehetséges tartózkodási helyen pedig a nyomkövető eszköz működtetése nem volt biztosított. A letartóztatásáról döntő bíróság megállapította, hogy

a szökés, elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye is fennáll,

a kényszerintézkedés céljai pedig csak a legsúlyosabb intézkedésekkel biztosíthatók, mivel a vádlott részéről a bűnügyi felügyelet fenntartásához szükséges együttműködés és a folyamatos jogkövetés hiányzik.

V. János bűntársa, S. Norbert betartja az előírásokat, ezért ő továbbra is bűnügyi felügyelet alatt várja a büntetőper folytatását, amely a koronavírus-járvány miatt egyelőre áll, várhatóan szeptemberre tűzik ki a folytatást a Veszprémi Törvényszéken.

A törvényszék sajtóosztálya tájékoztatása szerint az ügyben az előkészítő ülést 2019. szeptember 26-án tartották, mivel ezen a vádlottak nem ismerték be a bűncselekmény elkövetését a vádiratban írtakkal egyezően, a bíróság az ügyet tárgyalásra utalta. Eddig három tárgyalási napot tartottak meg. A koronavírus okozta veszélyhelyzet óta csak tárgyaláson kívül felvehető eljárási cselekményeket végeztek.

A Veszprém Megyei Főügyészség halált okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a 2018 szeptemberében, Badacsonyban történt és a sértett halálával végződött bántalmazás két elkövetőjével – V. Jánossal és S. Norberttel – szemben.

A 2018. szeptember 7-ére virradóra elhunyt borászra emlékeznek Badacsonyban, az Egry József Emlékmúzeumnál
Fotó: Mónus Márton / MTI

A vádirat szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, munkájuk miatt Ábrahámhegyen elszállásolt V. János és S. Norbert 2018. szeptember 8-án, éjfél után személyautóval Badacsonyba indult. A gépkocsit az egyik vádlott ittasan vezette, majd Badacsony központjában szabálytalanul behajtott az egyik parkolóba.

A későbbi áldozat, a fiatal Balaton-felvidéki borász három ismerősével a parkolóban gyalogolt.

Társai kitértek a gépkocsi elől, míg a sértett az autó előtt megállt, amely így nem tudott továbbhaladni. A vádlottak kiszálltak a járműből, és a szintén ittas sértettet többször ököllel arcon ütötték, aki nem védekezett, csupán azt kérdezte: „Üthettek, de mire jó ez, mit tettem?” Erre abbamaradt a verés, a sértett az ismerősei után indult, ám a támadók utánaszóltak, amit újabb szóváltás és a borász újabb bántalmazása követett.

Arcon és fejen ütötték, majd a földön fekvő férfit többször megrúgták, aki végül az életét vesztette.

Halálához a természetes eredetű megbetegedései mellett a bántalmazással összefüggő stres­szhelyzet is hozzájárult.

A vádlottak tettüket követően autó­jukhoz futottak, hogy elmeneküljenek. A gépkocsit vezető férfi egy gázpisztolyt is elővett, de az besült.

A vádlott végül a gépkocsival az út melletti árokba csapódva állt meg.

Az ügyészség a vádiratban az elkövetőkkel szemben börtönbüntetés kiszabására tett indítványt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában