botrányos eset

2020.08.25. 06:41

Megkezdődött a volt japán igazságügyi miniszter és felesége pere

Kedden kezdődött Tokióban a szavazatvásárlással vádolt volt japán igazságügyi miniszter, Kavai Kacujuki pere; vele együtt a vádlottak padján ül felesége is.

A bírósági eljárás a sajtó kizárásával folyik.

Kavai Kacujukit és Kavai Anrit június közepén tartóztatták le, és július elején emeltek ellenük vádat. A tokiói ügyészség szerint a házaspár több mint 29 millió jent (82 millió forint) költött a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) pénzalapjából szavazatvásárlásra, hogy elősegítse Kavai Anri megválasztását a parlament felsőházába.

A volt minisztert tetten érték 1,7 millió jen átadásakor. Kavai Kacujuki el is ismerte, hogy készpénzt osztogatott, de tagadta a szavazatvásárlás vádját. A felesége pedig azt vallotta, nem tudja felidézni, hogy bűncselekményben vett volna részt.

Az Abe Sindzó miniszterelnök vezette kormány tekintélyét megtépázó botrányos eset súlyát növeli az is, hogy Kavai Kacujuki korábban a miniszterelnök külügyi tanácsadója volt. Tavaly ősszel, mindössze másfél hónapon át vezette az igazságügyi minisztériumot, lemondott, miután a sajtó foglalkozni kezdett a gyanús választási ügyletekkel. Abe bocsánatot kért Kavai cselekedetei miatt.

Június közepén Kavai Anri titkárát ítélték el öt évre felfüggesztett, 18 hónapos börtönbüntetésre illegális kampánypénzek kifizetése miatt.

Ezek is érdekelhetik