Ország-világ

2021.01.25. 22:24

Novák Katalin: folyamatosan bővül a családtámogatási rendszer

A magyar családok megerősödve kerülhetnek ki a járványból, ha sikerül a megélhetésüket biztosítani.

Novák Katalin volt hétfőn az Inforádió Aréna című műsorának vendége, ahol kifejezte meggyőződését, hogy a magyar családok megerősödve kerülhetnek ki a járványból, ha sikerül a megélhetésüket biztosítani, és a kormány segít elérni, hogy az emberek megőrizzék munkahelyeiket, ezáltal pedig ne kerüljenek túl nehéz helyzetbe. A családokért felelős tárca nélküli miniszter arról is beszélt, hogy

a járvány megmutatta, mennyire fontos a család, hiszen mindenki a szeretteiért, családtagjaiért aggódott a legjobban az elmúlt hónapok során.

„A visszajelzések szerint jó döntés volt, hogy a kormány elősegítette, hogy az élet visszatérhessen a rendes kerékvágásba, a szülők dolgozhassanak és a gyerekek visszatérhessenek az iskolába” – mondta a miniszter, és kifejtette, tavasszal fel kellett készíteni az egészségügyi rendszert, hogy bírja a járvány okozta terhelést, ezért le kellett állnia az életnek. A második hullám idején viszont már nem volt erre szükség.

Novák Katalin elmondta, rugalmasság kellett ahhoz, hogy az emberek valóban élni tudjanak a támogatásokkal a megváltozott körülmények között.

Emlékeztetett: a baloldali kormányok a 2008-as válság idején elvették a családtámogatásokat és megtörték az emberek bizalmát. Ezt nehéz volt visszaállítani, ezért most a kormány törekedett arra, hogy az emberek bízhassanak a jövőben.

Számos változtatást hoztak a veszélyhelyzet idejére, kitolták a határidőket, hogy az emberek ne veszítsék el a családtámogatások nyújtotta lehetőségeket.

A családokért felelős miniszter arról is beszélt, hogy 2010 óta építik a családtámogatási rendszer, amit korábban a baloldal lerombolt. A mostani kabinet folyamatosan építkezik, nem vesz el a támogatásokból, de mindig hozzátesznek a rendszerhez, amelynek elemei logikusan kapcsolódnak egymáshoz. Novák Katalin emlékeztetett, hogy a miniszterelnök nemrég bejelentette, bevezetik a 25 év alatti fiatalok személyijövedelemadó-mentességét, ami segíti az életkezdést, és így illeszkedik a családtámogatási rendszerbe.

A miniszter szerint egy olyan országban, ahol négy évtizede csökken a népesség, nem mondhatunk le a jövőnkről. – Ahhoz, hogy legyen magyar nemzet Európában a jövőben is, fiatalodnunk, gyarapodnunk kell – fejtette ki Novák Katalin, kiemelve, hogy

az elmúlt tíz évben 1,5-re sikerült emelni a teljes termékenységi arányszámot 1,23-ról. Az unióban hazánkban nőtt a leginkább a gyermekvállalási kedv ebben az időszakban.

Novák Katalin elmondta, nemzetközi összehasonlításban is kivételes mértékben támogatja a kormány a fiatalok saját döntéseit és terveit. A miniszter a legjobb befektetésnek nevezte a gyermekvállalás támogatását, továbbá elmondta, hogy értékvállalás kérdése is nyíltan támogatni a családokat, hiszen manapság Nyugaton félnek a politikusok érdemben hozzászólni ehhez a kérdéshez.

A miniszter arról is beszélt, hogy óriási érdeklődés övezi családtámogatási intézkedéseket bevezetésük pillanatától kezdve, ami bizonyítja, hogy az emberek örülnek a segítségnek, és fontos számukra a támogatás.

Az általános adatok, hogy negyven éve nem volt annyi esküvő, mint mostanában, valamint a gyermekvállalás erősödése is visszaigazolják a kormány politikáját, aminek köszönhetően úgy tűnik, hazánkban ma már nem tolódik későbbre a gyermekvállalás, amint az Nyugaton jellemző.

Lakásfelújítási támogatás kapcsán a miniszter kifejtette, ennek a konstrukciónak az a különlegessége, hogy nem kell költöznie a családnak, hogy otthonteremtési segítséget kapjon. Novák Katalin szerint minden családban szinte állandóan van valami, amit szeretnének rendbe tenni, felújítani, és most jelentős állami segítséget kapnak a családok a felújításokhoz. Maximum hárommillió forintig ugyanis a munkák felét megtéríti az állam. A családnak nincs más dolga, mint összegyűjteni a számlákat és benyújtani azokat a magyar államkincstárhoz, hogy utólag megkapják a támogatást.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program újabb nagyszabású eleméről tartott sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai épületében 2020. október 28-án.

Ezek is érdekelhetik