Ország-világ

2021.10.09. 13:29

A dánok szerint Magyarországnak volt igaza: szögesdrótot küldenek a határra

A migrációellenes dán szociáldemokrata kormány borotvaéles pengékkel megerősített szögesdrótot ajánlott Litvániának azért, hogy megerősítsék a fehéroroszországi határt.

Litvánia már hónapokkal ezelőtt megkezdte az ötszázötven kilométer hosszú határvédő kerítés építését, mivel rohamosan megnőtt a Fehéroroszországban élő migránsok illegális bevándorlása Litvániába. A litvánok szerint nem véletlen, hogy a tavalyi 74 bevándorlóhoz képest idén 4100 migráns próbálta meg illegálisan átlépni az országhatárt – írja cikkében a Mandiner az Euronews-ra hivatkozva.

A dán kormány nemrégiben tizenöt kilométer hosszú, pengékkel borított kerítést adományozott Litvániának a fehéroroszországi határvédelem megerősítéséhez, ezzel is támogatva az illegális migráció elfojtását.

Hat évvel ezelőtt az EU tagállamai el sem tudták volna képzelni, hogy falakat húzzanak fel az illegális bevándorlók ellen és vádlóan néztek Magyarországra, amikor megépült a migránsokat visszatartó kerítés. Ezzel szemben ma az európai tisztviselők euró milliárdokat költenek a határvédelem megerősítésére, rosszalló megjegyzések nélkül emelkednek a határfalak, amit hat évvel ezelőtt – amikor Magyarország egyedüliként a térségben felhúzta a határzárat – még vasfüggöny, gyűlöletfal, és egyéb megjegyzésekkel illették – olvasható a Makronóm egy korábbi cikkében.

Nem csak az ötlet hasonló, a megvalósítás is közel azonos. A Newsline szerint a dánok 15 kilométeres, pengeéles ajándéka pontosan megegyezik a – sokak által kritizált – szerb határon tornyosuló magyar drótkerítéssel.

Mattias Tesfaye dán politikus beismerte, hogy 2015-ben – a magyarországi kerítés megépülésekor – „helytelenül” kritizálták Magyarországot és valóban megoldást jelenthet a kerítés az ellenőrizetlen bevándorlással szemben.

A Mandiner cikke ide kattintva érhető el.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik