Csúsztatások

2023.02.05. 16:45

Takács Péter: hazugság, hogy a kormány nem tárgyal az orvosi kamarával

A Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára felelőtlennek és a betegbiztonságot fenyegetőnek minősítette a Magyar Orvosi Kamara azon javaslatát, amely arra buzdítja a háziorvosokat, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendről szóló szerződést.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az Országos Mentőszolgálat székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

Takács Péter az orvoskamara szombati országos küldöttgyűlésére reagáló vasárnapi, fővárosi sajtótájékoztatóján kijelentette: ez felelőtlenség, ami nemcsak a háziorvosokkal "szúr ki", hanem a betegbiztonságot is veszélyezteti.
   Arra kérte a kamarát, hogy "ettől a felelőtlenségtől és a tendenciózus csúsztatásoktól a későbbiekben tartózkodjon".

Az államtitkár rögzítette, hogy BM-nek és az egészségügyi kormányzatnak nem az orvostársadalommal és nem az egészségügyi dolgozókkal van konfliktusa, hanem az kizárólag az orvosi kamarával.

Megjegyezte: az elmúlt időszakban a kormányzat "minden törekvése" ellenére nem jön létre partnerség a MOK-kal, és cáfolta, hogy az ágazatvezetés nem egyeztet a szakmai és érdekvédelmi szervezetekkel.

Több alkalommal is egyeztettek a MOK-kal, a szakszervezetekkel, tudományos társaságokkal és a Magyar Tudományos Akadémiával - sorolta, kiemelve: "folyamatos és élő párbeszédre törekedtünk".

Azzal az állítással kapcsolatban, hogy a kormányzat nem egyeztet a MOK-kal, Takács Péter azt mondta: "ha finoman szeretnék fogalmazni (.), akkor nem elegáns, ha durvábban, akkor nettó baromság". Többször is tapasztalták - tette hozzá -, hogy a tárgyalóasztalnál más hangzik el, mint napokkal később a nyilvánosságban.

Takács Péter az eseményen bemutatta a MOK háziorvoscsoportja vezetőjének neki elküldött emailjét, amelyben a kamarai tisztségviselő a szerződést "jelenleg megküldött formájában" elfogadhatónak minősítette, megjegyezve, hogy annak aláírását a MOK ajánlani tudja a kollégáknak. "Majd három nappal később gyökeres fordulat állt be a MOK kommunikációjában" - mondta.

A MOK javaslataira reagálva az államtitkár arról beszélt, hogy "az elvek szintjén nagy véleménykülönbség nincsen köztünk". Arra felvetésükre, hogy az egészségügy összeomlott volna, úgy reagált: a magyar egészségügy továbbiakban is jól teljesít, a koronavírus-járvány hullámai alatt is jól teljesített, a járványkezelés példaértékűnek mondható, és "erre a szervezettségre tovább kell erősítenünk".

"Nem mondjuk, hogy minden tökéletes (.), pontosan tudjuk, hogy hol kell belenyúlni a rendszerbe ahhoz, hogy betegink érdekében azt jobbá tegyük" - hangoztatta, kiemelve, nem megalapozottság nélküli a mostani átalakítás, a legnagyobb betegbiztonsági kockázatokat az ügyeleti rendszerben tárták fel.

Úgy fogalmazott: "épeszű ember nem gondolhatja úgy, hogy egy ágazatot irányító minisztérium abban érdekelt, hogy a jogszabálymódosítási javaslataival ellehetetlenítse az ágazatban dolgozók munkáját". Az államtitkár "mindenféle megalapozottságot nélkülöző mantrának" nevezte a "belügy szemére hányt büntető jellegű hozzáállást". Az orvosok bérének "nagyon jelentős mértékben" történt emelésére utalva megjegyezte: mutassanak még egy olyan kormányt, amely "úgy bünteti a rendszer szereplőit, hogy rövid időn belül négyszeresére emeli a fizetésüket". Összesítése szerint 2022-ben 1470 milliárd forinttal költöttek többre egészégügyre, mint 2010-ben, amiből 350 milliárd forint csak az orvosi bérekre "ment el".

Takács Péter a konkrét béreket is ismertetve kijelentette, hogy "az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter, az államtitkárról ne is beszéljünk". Utalt arra, hogy "hasonló béremelésre" készülnek az egészségügyi szakdolgozóknál is: mostantól számított 14 hónapon belül két lépcsőben a legnagyobb mértékű béremelést fogják végrehajtani a rendszerváltás óta.

Szavai zárásaként arra hívta fel az orvosok figyelmét, hogy "az alapot nélkülöző, érzelmekre ható szlogenszerű pontoknak ne üljenek fel, a tényeket vegyék alapul, azokból tájékozódjanak".

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a sajtótájékoztatón a többi között a mentőszolgálat céljának nevezte, hogy "homogén, egységes, magasszintű ellátást tudjunk nyújtani mindenki számára". "Nyugodtan és bizton állíthatom, hogy az OMSZ által működtetett ügyelet most is működőképes" - jelentette ki a főigazgató, aki szerint ha a háziorvosok nem írják alá a mentőszolgálattal a szerződést, akkor nem az OMSZ, hanem a betegek fognak rosszul járni.

TAKÁCS Péter; CSATÓ Gábor
Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója az OMSZ székházában tartott sajtótájékoztatón 2023. február 5-én
Fotós: Lakatos Péter / Forrás: MTI

Fidesz: Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

A nagyobbik kormánypárt közleménye szerint Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a hatalomért "egyre gátlástalanabb szinteket lép".

Azt írták: Gyurcsány pártja áll a Magyar Orvosi Kamara döntése mögött. Miután a dollárbaloldal újra és újra elbukik a választásokon, egyre agresszívabb akciókkal próbálkozik: Brüsszelben a Magyarországnak járó uniós források kifizetését akarják megakadályozni, kihasználják a pedagógusokat, és most már a betegek orvosi ellátását akarják megakadályozni.

Úgy fogalmaztak: "túlmegy minden határon", hogy Gyurcsány emberei a magyar orvosokat arra próbálják rávenni, ne lássák el a betegeket, és ezzel a magyar emberek egészségét és az életét veszélyeztessék.

A baloldal már a választási kampányban is elárulta, hogy erre készül - tették hozzá. Szó szerint ezt mondták: "Ha egyszer az összes tanár azt mondaná, hogy sztrájkolunk és nem megyünk be, akkor Orbán Viktort térdre lehetne kényszeríteni, ha az orvosok mondanák ugyanezt, megszűnik az egészségügy" - áll a közleményben.

A Fidesz szerint Gyurcsányékat csak a hatalom megszerzése érdekli, nem az orvosok és nem a betegek.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar orvosok többszörösét keresik annak, mint Gyurcsányék idején, éppen ezekben a napokban érkezik az emelt bérük, és az orvosi béremelés folytatódik.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában