Álságos

2023.08.14. 06:31

Karácsonyék uniós pénzekből hangolnak az akkumulátorgyárak ellen

Az Európai Parlament forrásaiból elindult ellenkampány célja gazdasági szakértők szerint a magyar gazdaság gyengítése lehet, hiszen jelenleg egymással versenyeznek a legnagyobb és kisebb uniós tagállamok a vezető szerepért akkumulátorgyártásban – világít rá cikkében a Magyar Nemzet.

MW

Karácsony Gergely (j) és Jávor Benedek sajtótájékoztatót tart az ivóvízzel kapcsolatban az I. kerületi Batthyány téren 2019. május 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Miközben a baloldali zöldek folyamatosan azt hangsúlyozzák, hogy szükség van Magyarország energiaellátásának diverzifikálására és átállítására a gáz- és szénerőművekről a kevésbe szennyező megoldásokra, a Párbeszéd pártalapítványának egy fiataloknak szervezett aktivistaképző táborában megpróbálják az atomenergia, az elektromos autók és az akkumulátorgyárak ellen hangolni a résztvevőket. 

A magyarországi akkumulátorgyárak elleni hadjárat persze könnyebben megérthető, ha megnézzük, hogy ezeket az eseményeket kik támogatták. A fiataloknak elindított úgynevezett „zöldaktivista-képzőt” például az a Green European Foundation (GEF) szervezte, amelynek kurátorai között találjuk Jávor Benedek, Karácsony Gergely brüsszeli irodavezetője mellett Gwendilon Delbos-Corfield francia európai parlamenti politikust is, aki a legutóbbi, Magyarországot elítélő jogállamisági jelentés egyik szerzője, benyújtója volt az Európai Parlamentben. 

 

Az akkumulátorgyár-ellenes programok ráadásul az Európai Parlament pénzügyi támogatásával valósulnak meg, vagyis valójában uniós cél lehet, hogy megfúrják hazánkban ezeket az üzemeket – írja a Magyar Nemzet

A GEF burkolt beavatkozásának jele az is, hogy a szervezet egyik tagja, az Ökopolisz Alapítvány (az LMP pártalapítványa) február második hetében egy közvélemény-kutatást is készített a megrendelésükre, amelyből természetesen az derült ki, hogy minden második ember elítéli az akkumulátorgyárak létesítését Magyarországon, sőt, be is tiltanák az újabbak megépítését. 

Az Európai Parlament forrásaiból elindult ellenkampány célja gazdasági szakértők szerint a magyar gazdaság gyengítése, hiszen jelenleg egymással versenyeznek a legnagyobb és kisebb uniós tagállamok a vezető szerepért akkumulátorgyártásban. Az Európai Unió fel is akarja gyorsítani az engedélyezését az ilyen üzemeknek. Fokozni akarja ugyanis az erőfeszítéseit az elektromos járművek (EV) akkumulátorgyártóinak vonzására, hogy gyárakat építsenek a régióban, amivel igyekeznek csökkenteni az Ázsiától való függőségét és versenyezni az Egyesült Államokkal a zöldtámogatásokért. 

A teljes cikk a részletekkel IDE kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában