Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.06. 05:31

ENSZ-főtitkár: Gáza gyermektemető lesz (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az izraeli támadás alatt megsérült gyermekek a Gázai övezetben lévő Al-Aqsa Martyrs Kórházban 2023. november 5-én

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: Ashraf Amra

A Biden-adminisztráció változatlanul nyomást gyakorol Izraelre egy "humanitárius szünet" érdekében

Az amerikai kormányzat változatlanul sürgeti az izraeli kormányt, hogy egyezzen bele egy "humanitárius szünetbe" a Gázai-övezetben zajló katonai műveleteket illetően - jelentette ki hétfőn a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője.

John Kirby újságírók számára tartott online beszélgetésen úgy fogalmazott, hogy "továbbra is hiszünk egy átmeneti humanitárius szünet értékében bizonyos célok elérése érdekében - így dolgok bejuttatását és emberek kijuttatását illetően". Hozzátette, hogy Izrael mellett más regionális partnerekkel is zajlanak egyeztetések, de ennek a folyamatnak az elején tartanak, így egy "humanitárius szünet" időtartamáról sem lehet egyelőre pontosat tudni.

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy Izrael vállaljon szerepet a Gázai övezet feletti ellenőrzésben, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora azt mondta, hogy a regionális partnerekkel erről is zajlanak egyeztetések, de megállapította, hogy a történtek után a radikális iszlamista Hamász többé nem gyakorolhat ellenőrzést a palesztin terület felett.

John Kirby ugyanakkor határozottan cáfolta az iráni külügyminiszter szavait, aki hétfőn azt állította, hogy az Egyesült Államok az elmúlt három napban arról értesítette, hogy tűzszünet elérésére törekszik a Gázai övezetben. A nemzetbiztonsági szóvivő azt mondta, hogy a humanitárius tűzszünet érdekében lépnek fel, ami lehetővé teszi, hogy a Hamász elengedje a Gázában tartott túszokat is. Hozzátette, hogy Teherán számára a washingtoni adminisztráció világossá tette, hogy következményekkel járna, ha a konfliktus kiszélesítését akarná elérni.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában lezajlott hétvégi palesztinpárti tüntetésekre vonatkozó kérdésekre John Kirby azt mondta, hogy az adminisztráció tiszteletben tartja a békés tiltakozás jogát, ugyanakkor elfogadhatatlannak tartja az antiszemita megnyilvánulásokat, ide értve bizonyos szimbólumok használatát. Az adminisztráció megérti a zsidó közösség aggodalmát, és komolyan veszi a történteket, valamint látja, hogy a zsidóellenesség növekszik, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is - fűzte hozzá a fehér házi illetékes.

António Guterres: Gáza gyermektemető lesz

Minden órával sürgetőbb egy humanitárius fegyverszünet az Izrael és a Hamász közötti háború okozta katasztrófa miatt - közölte hétfőn az ENSZ főtitkára, aki "gyermekek temetőjének" nevezte a Gázai övezetet.

A konfliktusban szembenálló felek és a nemzetközi közösség felelőssége azonnali és alapvető: vessenek véget ennek az embertelen kollektív szenvedésnek és növeljék jelentősen a Gázai övezetnek nyújtott humanitárius segítséget - mondta António Guterres New Yorkban újságírók előtt.

"A gázai rémálom több mint emberiesség elleni bűncselekmény, ez az emberiség válsága" - mondta a főtitkár, ismételten elítélve az október 7-i "gyűlöletes terrorcselekményeket".

Gáza gyermektemető lesz

 - jelentette ki. A Hamász egészségügyi minisztériumának legutóbbi, hétfői jelentése szerint 10 022 embert, többségében polgári személyt, közöttük több mint 4000 gyermeket öltek meg a Gázai övezetben október 7. óta a pusztító légitámadásokban.

Israeli attacks on Gaza continue
Az izraeli támadás alatt megsérült gyermekek a Gázai övezetben lévő Al-Aqsa Martyrs Kórházban 2023. november 5-én
Fotó: Ashraf Amra / Forrás: Anadolu / AFP

Több újságírót öltek meg négy hét alatt, mint bármely más konfliktusban az elmúlt három évtizedben

 - tette hozzá António Guterres. A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű újságíró szervezet szerint legkevesebb 36 újságírót és médiaalkalmazottat (31 palesztint, négy izraelit és egy libanonit) öltek meg október 7. óta.

ENSZ-segélymunkást is többet öltek meg, mint bármikor egy hasonló időszakban a szervezetünk történelme során - mondta a főtitkár, fejet hajtva az ENSZ palesztin menekülteket segítő szervezetének (UNRWA) megölt 89 munkatársa előtt.

Az ENSZ-főtitkár keményen bírálta a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezetet és más csoportokat, amiért "polgári személyeket használnak élő pajzsként és válogatás nélkül lőnek ki rakétákat Izraelre".

Guterres bírálta, hogy kevés humanitárius segély érkezik a Gázai övezetbe az egyiptomi határon lévő rafahi átkelőhelyen.

A korábban naponta érkező 500 teherautó helyett a két hét alatt belépő 400 annyi, mint csepp a tengerben - mondta, kifogásolva, hogy üzemanyag nem érkezik a segélyszállítmányokkal.

Üzemanyag nélkül meghalnak az inkubátorba helyezett csecsemők és a lélegeztetőgépre szoruló paciensek. A vizet nem lehet szivattyúzni vagy tisztítani. A szennyvíz rövidesen elárasztja az utcákat, betegségeket terjesztve 

- tette hozzá a főtitkár, emlékeztetve, hogy az ENSZ 1,2 milliárd dolláros adományra tett felhívást, hogy segítséget nyújtsanak a Gázai övezetben és Ciszjordániában élő 2,7 millió palesztinnak.

A jemeni húszik dróntámadást indítottak kényes izraeli célpontok ellen

A jemeni húszik dróntámadást indítottak Izrael területén található "kényes célpontok" ellen - jelentette be hétfőn este Jahja Szaría, a síita lázadók szóvivője.

"A jemeni fegyveres erők (...) az utóbbi órákban drónokat indítottak az izraeli ellenség kényes létesítményei ellen a megszállt területeken. A művelet következtében az érintett katonai bázisokon és repülőtereken néhány óráig szünetelt a forgalom" - áll a szervezet Telegram-oldalán megjelent közleményben.

A szóvivő leszögezte, hogy a támadások folytatódnak, míg véget nem ér a harci tevékenység a Gázai övezetben.

A jemeni felkelők első alkalommal október 31-én számoltak be arról, hogy támadták Izraelt. Szaría kiemelte, hogy a húszik "nagymennyiségű ballisztikus rakétát, manőverező robotrepülőgépet és drónt indítottak". Aznap az izraeli hadsereg sajtószolgálata közölte, hogy a déli Eilat közelében légiriadó volt egy ellenséges légieszköz miatt, amelyet a Kan rádió szerint még a Vörös-tenger fölött sikerült lelőni.
   Emellett október 27-én az egyiptomi légvédelem lelőtt két drónt, amelyekről Izrael később azt állította, hogy a húsziké volt.

„Az óvóhelyre gránátot dobtak be, az emberek felrobbantak” 

Csupán a szerencsén múlt, hogy túlélte a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én, a Super Nova fesztiválon végrehajtott mészárlását Jáhel. A 17 éves fiú magyar újságírók csoportjának – köztük a Magyar Nemzet tudósítójának – idézte fel, hogyan sikerült átvészelnie a kegyetlen támadást. A videózással foglalkozó Jáhellel az izraeli Rehovot városában találkoztak az újságírók, azt megelőzően nyilatkozott nekik, hogy a fesztivál más túlélőivel együtt elkezdték volna forgatni kisfilmjüket a támadásról.

Fotó: Csudai Sándor / Forrás: Magyar Nemzet

Október 7-én Jáhel két barátjával érkezett a Dél-Izraelben megrendezett Super Nova zenei fesztiválra, hogy szórakozzanak és videót forgassanak. A felhőtlen mulatozás azonban hamar véget ért: a hajnali órákban a Hamász több száz rakétája záporozni kezdett a dél-izraeli területekre, és folyamatosan hallani lehetett, ahogy a Vaskupola légvédelmi rendszer rakétái felrobbannak. Jáhel arról beszélt, teljesen nyugodtak voltak, ugyanis a Gázai övezet környékén nem ritkák az ilyen esetek. „Egyáltalán nem pánikoltunk, még nevettünk is. Közben a telefonommal videóra vettem az egészet, majd miután lefújták a fesztivált, már kicsit idegesek lettünk”. Ezt követően hirtelen lövéseket hallottak, és a 17 éves Jáhel egyik barátját lábon lőtték. Aznap a terroristák egy csapat, legalább 240 fesztiválozó fiatalt mészároltak le Dél-Izraelben, a támadást kevesen élték túl.

Egy óvóhelyre menekültünk; egy nagyon kicsi helyről beszélünk, ahol körülbelül 30 ember zsúfolódott össze. Az óvóhelyre egy gránátot dobtak be, az emberek gyakorlatilag felrobbantak. Utána jött még egy vagy két gránát, majd mindenkire lövöldözni kezdtek, még a halottakra is

– idézte fel a Hamász palesztin terrorszervezet október 7-én Izrael ellen megindított támadását a fiatal videós. Jáhel elmondta, neki azért sikerült megmenekülnie, mert az óvóhely túlsó felében, a falnál volt, ahol el tudott bújni – részben a holttestek alatt. Hozzátette, hogy a harminc emberből mindössze hatan-heten élték túl a támadást.

Jáhel és barátai megmenükélésének teljes története a Magyar Nemzeten cikkében olvasható.

Jordánia: a palesztinok elüldözése hadüzenettel érne fel

Jordánia a palesztinok Gázai övezetből vagy Ciszjordániából való elüldözését, vagy az ezt szolgáló feltételek megteremtését hadüzenetnek fogja tekinteni – jelentette ki Biser Haszavni, a hásimita királyság miniszterelnöke, akit a Petra állami hírügynökség idézett.

 A mentők és humanitárius dolgozók elleni brutális támadások a Gázai övezetben ellentmondanak az önvédelem elvének

– mondta a kormányfő és hangsúlyozta, hogy „minden lehetőség az asztalon van”.Miután az arab országok és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) képviselői a hétvégén Jordániában megvitatták a Gázai övezeti eseményeket, a jordániai miniszterelnök szerint szombatra újabb arab csúcstalálkozót készítenek elő Szaúd-Arábiában.

Palesztinok túlélõket keresnek a romok között egy izraeli légicsapás után a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júnisz menekülttáborban 2023. november 4-én 
Fotó: Mohammed Dahman / Forrás: MTI/AP

Ammán már visszahívta nagykövetét Izraelből, válaszul a Gázai övezeti háborúra. Az izraeli nagykövettel, aki már korábban elutazott Jordániából, tudatták, hogy nem várják vissza Ammánba.

Menekülthullámtól tartva Egyiptom és Jordánia sem fogad be menekülteket a Gázai övezetből. Ennek oka részben az, hogy arra számítanak: ezek az emberek belátható időn belül nem térhetnek vissza a palesztin területekre.

Az izraeli pénzügyminiszter „arabmentes biztonsági zónákat” akar a ciszjordániai zsidó telepek körül

Becalel Szmotrics ezt levélben javasolta Benjámin Netanjahu kormányfőnek és Joáv Gallant védelmi miniszternek, és a levelet közzétette az X mikroblogportálon is, amiről a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál számolt be hétfőn.

A radikálisan jobboldali Vallásos Cionisták nevű párt elnöke nemcsak pénzügyminiszter, hanem a katonai igazgatás alatt álló Ciszjordánia ügyeiért is felel.

Szmotrics szerint azért szükségesek ezek az intézkedések, hogy megakadályozzák a telepek elleni terrortámadásokat, biztonságban érezzék magukat az ott élők, ugyanis Izrael a telepesek közül sok tartalékos férfit mozgósított a Hamász elleni háborúba, és emiatt gyakorlatilag magukra maradtak a telepeken a nők és a gyerekek.

Az olajbogyószüreten való részvétel megtiltása a palesztinok számára a területet lángba borító baloldali [izraeli] anarchista aktivisták eltávolítását is szolgálná

– írta.

Levelében Szmotrics azt állította, hogy az elmúlt hetekben többször is felvetette Netanjahunak a palesztinmentes övezetek lehetőségét, és ő a kérdés megvizsgálására utasította Herci Halevit, a hadsereg vezérkari főnökét. Szmotrics szerint ennek ellenére nem történt előrelépés az ügyben.

Az izraeli Jes Din (Van Ítélet) nevű jogvédő csoport szerint amellett, hogy palesztinok megtámadnak zsidó telepeseket Ciszjordániában, az október 7-i terrortámadás óta ciszjordániai zsidó telepesek legkevesebb 172 esetben zaklattak palesztinokat vagy követtek el erőszakot ellenük.

A Hamász hívei megtámadtak egy amerikai támaszpontot

A palesztinbarát tüntetők összecsaptak a rendőrséggel egy törökországi amerikai légitámaszpont előtt. Néhány tüntető megpróbált bejutni a bázisra – írja a Magyar Nemzet az NTV televízió és a Hürriyet című újság jelentése alapján. A rendőrség a jelek szerint csak akkor avatkozott közbe, amikor a tüntetők a bázis felé kezdtek mozogni.

Az AFP hírügynökség szerint a rendőrök könnygázt is bevetettek, és visszaszorították a tömeget. Az interneten közzétett képeken és videókon több száz ember látható, amint palesztin zászlókat lengetve futnak át egy mezőn, miközben a rendőrök követik őket, a jelek szerint vízágyút is bevetve.

Egyelőre nem érkezett jelentés sérültekről vagy letartóztatásokról, és az Iszlám Humanitárius Segélyalapítvány (IHH) felvételein is látható, amint a tüntetők a militáns iszlamista Hamász zászlóit lengetik. A Gázát uraló Hamász Izraelben, az Egyesült Államokban és Európában terrorszervezetként van besorolva, Törökországban azonban nem.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

A Gázai övezet lakosságának 0,4 százaléka máris meghalt

Palesztin egészségügyi tisztviselők szerint több mint 10 ezer ember halt meg a Gázai övezetet ért támadásokban. A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma hétfői közleményében tudósított arról, hogy a halottak száma legalább 10 022 palesztinra emelkedett, köztük 4104 gyermek, akik közül sokan még mindig a romok alatt vannak – írja a Világgazdaság az Al-Dzsazíra cikke alapján.

Az övezetnek becslések szerint 2,375 millió lakosa volt, és ha a palesztin adatok valósak, akkor közülük minden huszadik meghalt a háború első hónapjának a végére.

Az Al-Dzsazíra tudósítója, Hani Mahmoud azt közölte, hogy „a halálos áldozatok száma várhatóan növekedni fog, mivel legalább 2000 ember maradt a romok alatt. A probléma az, hogy nehéz felszerelés és gépek hiányában a földi mentőcsapatok nem tudják eltávolítani és kihúzni ezeket a holttesteket a romok alól”. A Gázai övezetben kifogyóban van az üzemanyagkészlet is, emiatt Gáza 35 kórháza közül 16 kénytelen volt felfüggeszteni a működését. Az ENSZ szerint már több mint másfél millió civilt menekítettek ki az övezetből, a gázai lakosok több mint a felét.

Az osztrák kancellár a palesztin elnök támogatását kérte az elhurcolt rabok kiszabadítása érdekében

Karl Nehammer osztrák kancellár Mahmúd Abbász palesztin elnök támogatását kérte a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet által elhurcolt rabok kiszabadítása érdekében.

Köszönöm Abbász elnöknek erőfeszítéseit, hogy a rabok kiszabadulhassanak

– mondta Nehammer a beszélgetést követően adott nyilatkozatában.

Feltételek nélkül szabadon kell engedni a Hamász által elhurcolt ártatlan civileket, akik között egy osztrák állampolgár is van. Ennek érdekében jelenleg számos egyeztetés zajlik minden politikai és diplomáciai csatornán. Ausztria továbbra is aktívan ezen lesz

– jelentette ki Nehammer.

Austrian Chancellor Karl Nehammer At The European Council
Karl Nehammer 
Fotó: NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Az osztrák kancellár hivatala szerint Nehammer a beszélgetés során az izraeli-palesztin konfliktus hosszú távú rendezésének kilátásait hangsúlyozta a kétállami megoldás keretében. A kancellár hangsúlyozta, hogy elejét kell venni a konfliktus elmérgesedésének.

Nehammer szót ejtett arról is, hogy a Hamász „viseli a teljes felelősséget a Gázai övezetben kialakult humanitárius helyzetért”. Hangsúlyozta, hogy a terrorszervezet „túszul ejtette” a palesztin térség lakóit, akiket „élő pajzsként használ”.

Szándékosan iskolák és klinikák közelében barikádozzák el magukat, és ezzel szándékosan teszik kockára a civilek életét

– mondta a kancellár. Hozzátette, hogy rendkívül fontos, hogy humanitárius segély érkezzen a Gázai övezetbe Egyiptomon keresztül, ugyanakkor biztosítani kell, hogy ez a polgári lakossághoz kerüljön, ne pedig a Hamász kezébe.

Oroszország a Gázai övezetben megnövekedett terrorfenyegetésre figyelmeztet

Oroszország hétfőn a Gázai övezetben dúló harcok befejezésére szólította fel a feleket, és hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli tárgyalások folytatása elengedhetetlen egy nagyobb háború és a nagyobb fokú terrorveszély elkerülése érdekében.

Oroszország, amely kapcsolatban áll Iránnal, a Hamásszal, a jelentősebb arab országokkal, valamint a palesztinokkal és Izraellel is, többször is azzal vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy tagadják az 1967-es határokon belüli független palesztin állam szükségességét.

Az orosz külügyminisztérium által kiadott közlemény szerint 

ma a legfontosabb az ellenségeskedés mielőbbi beszüntetése a Gázai övezetben. Ellenkező esetben a radikalizálódás és a terrorista tevékenység fokozódásának kockázatával, valamint a konfliktus földrajzi kiterjedésének veszélyével kell szembenéznünk

 – olvasható a közleményben.
Oroszország szerint elengedhetetlen a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet alapjain nyugvó palesztin egység. 

Különösen szükségesnek tűnik a palesztinok közötti nemzeti egység biztosítása a Palesztin Felszabadítási Szervezet azon platformján, amely Izrael elismerését és a tárgyalásos megoldást irányozza elő

 – olvasható az orosz külügyminisztérium közleményében.

A világ nagyhatalmainak arra kellene törekedniük, hogy megakadályozzák a ciszjordániai területek betelepítését, valamint a jeruzsálemi szent helyek megszentségtelenítését

– tették hozzá.

Brüsszel további 25 millió eurót küld a palesztinoknak

Von der Leyen felhívta a figyelmet, hogy az EU-nak mind Izrael támogatása, mind a gázai civilek megsegítése egyenlően fontos. 

Ursula von der Leyen az európai uniós nagykövetek konferenciáján elmondta: az EU Izraellel, Egyiptommal és az ENSZ-szel együttműködve azon dolgozik, hogy minél több humanitárius segélyt szállító konvoj léphessen be az övezetbe.

 Mint mondta, a segélyek jelenleg a rafahi határátkelőn keresztül érkeznek, mennyiségük azonban nem elegendő ahhoz, hogy kielégítse a szükségleteket.

Kiemelt feladatunk, hogy a partnerekkel együttműködve megerősítsük Rafah logisztikai kapacitását. Ezzel egyidejűleg kiegészítő útvonalakon dolgozunk. Egy Ciprusról induló tengeri folyosó, garantálná a segélyek folyamatos, szabályozott áramlását

 – jelentette ki.
A cikk folytatása a Mandiner oldalán olvasható.

Német stábot fenyegettek meg izraeli katonák Ciszjordániában

Izraeli katonák megfenyegették Ciszjordániában az ARD német közszolgálati televízió újságírócsoportját – tudatta a csatorna.

Az ARD beszámolója szerint munkatársaik a zsidó telepesek palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményeiről készítettek riportot Ciszjordániában, amikor Hebrontól délre egy interjúból távozóban izraeli katonák állították meg őket.

Jan-Christoph Kitzler, a csatorna tudósítójának elmondása szerint a katonák rendkívül agresszívan viselkedtek, többször is a járművük belseje felé fordították fegyvereiket, és azt kérdezték, hogy zsidók-e. Kollégáját árulónak nevezték és becsmérelték. A helyzet csak több mint egy óra elteltével enyhült, miután más katonák és rendőrök is a helyszínre érkeztek – mondta Kitzler. 

Az ARD tel-avivi stúdióját működtető Bayerischer Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette az incidenst.

Ez már a második ilyen incidens a héten. Stábunk tagjai világosan azonosították magukat akkreditált újságíróként, és messze voltak bármilyen katonai területtől, fogalmazott Christian Limpert, az ARB tel-avivi irodavezetője.

Az izraeli katonák viselkedését nem tudjuk elfogadni

– tette hozzá az újságíró. Az Izraelben dolgozó külföldi tudósítók szervezete október végén felszólította az izraeli hadsereget, hogy szavatolja az újságírók biztonságát, valamint panaszt emelt két ciszjordániai incidens miatt, amelyek során katonák riportereket zaklattak.

Blinken: hamarosan jelentősen több segély juthat be a Gázai övezetbe

A következő napokban jelentősen több humanitárius segély fog bejutni a Gázai övezetbe – jelentette ki hétfőn Antony Blinken amerikai külügyminiszter Ankarában, miután megbeszélést folytatott Hakan Fidan török külügyminiszterrel, aki azonnali tűzszünetet sürgetett. Blinken közel-keleti körútja a török fővárosban ért véget. 

Az utóbbi napokban az amerikai diplomácia vezetője Izraelben, Jordániában, Cipruson és Irakban is járt, hogy a gázai övezeti háborúról folytasson megbeszéléseket,

és igyekezzen előmozdítani azt az amerikai elképzelést, miszerint az izraeli hadseregnek „humanitárius szüneteket” kellene tartania a palesztin Hamász ellen folytatott katonai hadműveleteiben.

Az egész még folyamatban van. Nyilvánvalóan nincs mindenben egyetértés, de vannak közös álláspontok, amelyeken együtt tudunk működni

– fogalmazott Blinken újságírók előtt az ankarai repülőtéren.

Az amerikai tárcavezető reményei szerint a „humanitárius szüneteknek” köszönhetően több segélyszállítmány érhetné el a Gázai övezetet, illetve előrelépés történhetne a Hamász által Izraelből elhurcolt túszok kiszabadítása ügyében is.

Elértük az izraelieknél, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy a minimálisra szorítsák vissza a civil áldozatok számát. Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy több humanitárius segély érje el a Gázai övezetet

– hangsúlyozta Blinken, hozzátéve, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a túszokra, különösen az amerikai állampolgárokra, és mindent megtesznek azért, hogy hazajuttassák őket. 

Török diplomáciai források szerint Hakan Fidan a Blinkennel folytatott tanácskozásán azt kérte, legyen „azonnali és teljes” tűzszünet a Gázai övezetben. A török miniszter azt hangsúlyozta, meg kell akadályozni, hogy Izrael civileket vegyen célba Gázában.

Német stábot fenyegettek meg izraeli katonák Ciszjordániában

Az ARD beszámolója szerint munkatársaik a zsidó telepesek palesztinok ellen elkövetett erőszakos cselekményeiről készítettek riportot Ciszjordániában, amikor Hebrontól délre egy interjúból távozóban izraeli katonák állították meg őket. Jan-Christoph Kitzler, a csatorna tudósítójának elmondása szerint a katonák rendkívül agresszívan viselkedtek, többször is a járművük belseje felé fordították fegyvereiket, és azt kérdezték, hogy zsidók-e. Kollégáját árulónak nevezték és becsmérelték. A helyzet csak több mint egy óra elteltével enyhült, miután más katonák és rendőrök is a helyszínre érkeztek – mondta Kitzler.

Az izraeli hadsereg által 2023. november 5-én közreadott képen izraeli katonák szárazföldi hadműveletet hajtanak végre a Gázai övezetben
Fotó: - / Forrás: MTI/AP/Izraeli véderők

Az ARD tel-avivi stúdióját működtető Bayerischer Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság a sajtószabadság elleni támadásnak minősítette az incidenst.

Ez már a második ilyen incidens a héten. Stábunk tagjai világosan azonosították magukat akkreditált újságíróként, és messze voltak bármilyen katonai területtől

– fogalmazott Christian Limpert, az ARB tel-avivi irodavezetője. 

Az izraeli katonák viselkedését nem tudjuk elfogadni

– tette hozzá az újságíró.

A dpa német hírügynökség kérdéseire reagálva az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn elnézést kért „az okozott kellemetlenségekért”. Közleményük szerint a katonák viselkedését kivizsgálták, de a hírügynökség szerint a válaszból nem derül ki, hogy az IDF lát-e kivetnivalót a történtekben, és történt-e szabálysértés. Az Izraelben dolgozó külföldi tudósítók szervezete október végén felszólította az izraeli hadsereget, hogy szavatolja az újságírók biztonságát, valamint panaszt emelt két ciszjordániai incidens miatt, amelyek során katonák riportereket zaklattak.

Nógrádi György elemezte a konfliktusokat a Hír TV műsorában

Háború Izraelben és Ukrajnában: a Hír TV műsorában Gantner Barnabás külpolitikai szerkesztő elemezte a konfliktusok legfrissebb történéseit Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.

ENSZ-ügynökségek és civilszervezetek azonnali tűzszünetet követelnek

Az ENSZ több ügynöksége és civilszervezetek együttesen szólították fel Izraelt és a Hamászt azonnali humanitárius tűzszünet kihirdetésére - derült ki a közösen kiadott közleményükből.

Megismételjük a felekhez intézett kérésünket, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius és emberi jogi törvények által meghatározott kötelezettségvállalásaikat

– állt a közleményben.

A kérést számos ENSZ-szervezet vezetője, civil- és nemzetközi jótékonysági szervezetek is aláírták.

Izraeli légicsapásban összedőlt lakóház romjai között keresnek túlélőket és áldozatokat palesztinok a Gázai övezet középső részén fekvő Magazi menekülttáborban 2023. november 5-én
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

A közleményben elítélték, hogy a Hamász október 7-én meggyilkolt több mint 1400 embert Izraelben és több mint 200 embert elhurcolt és túszként tart fogva, továbbá azt is, hogy Izraelt a Gázai övezetből rakétákkal támadja.

Mindazonáltal még több gázai civil rettenetes meggyilkolása is botrány, és ugyanúgy felháborító elzárni 2,2 millió palesztint az élelemtől, víztől, gyógyszerektől, az elektromosságtól és az üzemanyagtól

– szerepelt a közleményben.

A Hamász október 7-ei váratlan támadása óta Izrael teljesen lezárta a Gázai övezetet.

Már harminc nap telt el. Ami sok, az sok. Ennek most azonnal véget kell vetni

– állt a közleményben.

Izrael bunkerromboló bombákkal támadja a Hamász föld alatti alagútjait (videó)

Bunkerromboló bombákkal próbálja az izraeli légierő felszámolni a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet föld alatti védelmi rendszerét – tudatta az izraeli katonai szóvivő.

Éjjel az izraeli légierő bunkerromboló bombákat használt, amelyek behatolnak a föld alá, hogy károsítsák a Hamász földalatti alagút-, bunker-, és lőszerraktár-rendszerét, melyeket a civil lakosságot élő pajzsként használva lakóépületek, kórházak, iskolák és közintézmények alá építettek – tudatta az izraeli hadsereg.

Az izraeli légierő hírszerzési irányítással hétfő reggel megölte a Hamász több magas rangú parancsnokát, köztük Dzsamál Muszát, a terrorszervezet különleges biztonsági egységének főnökét.

Az utóbbi órákban a vadászgépek mintegy négyszázötven katonai célpontot támadtak, köztük katonai egységeket, megfigyelőállásokat, páncéltörő állásokat. A szárazföldi erők átvették az irányítást egy jelentős Hamász erődítmény fölött az övezet északi részén, amely megfigyelőállomásokat, kiképző komplexumokat és terrorista alagutakat tartalmazott. A haditengerészet a Földközi-tenger irányából lőtt páncéltörő rakétakilövőket és a terrorszervezet további célpontjait. Heves tűzpárbaj volt Bét Hanúnban és Hán-Junisz külvárosában.

Jonatan Konrikosz, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője vasárnap este azt mondta, hogy Izrael két órára abbahagyta a tüzelést, hogy a palesztinok átjussanak a Gázai övezet északi, harcok sújtotta részéből a biztonságosabb déli részébe. Egyúttal ismételten felszólították a palesztinokat, hogy vonuljanak délre.

A világhírű rapper népírtásnak nevezte az izraeli ellentámadást

Macklemore, az amerikai rapper, aki tavaly fellépett a Sziget Fesztiválon is, nemrégiben részt vett egy washingtoni tüntetésen, ahol hangot adott felháborodásának Izrael ellentámadása kapcsán. A rapper kiállt a béke és a palesztin életek megmentése mellett, és elítélte Izrael fellépését, amelyet népirtásnak nevezett – írja a Mandiner az Indexre hivatkozva.

Lollapalooza Festival Berlin 2023
Macklemore
Fotó: BRITTA PEDERSEN / Forrás: AFP

A rapper kifejtette, hogy nem tudja tovább tétlenül nézni, ahogyan ezrek veszítik életüket Gázában, miközben a világ csak csendben figyel. 

Ez előadó a rendezvényen kiemelte:

Jó látni, hogy tízezrek gyűltek össze a békéért a tüntetésen. Mondták nekem, hogy maradjak csendben, és hogy kutassak még kicsit, mert ez a helyzet túl bonyolult ahhoz, hogy véleményt formálhassak. Az elmúlt három hétben nagyon sok mindent tanultam, és bár még nagyon sok mindent nem tudok, abban biztos vagyok, hogy ami most a szemünk előtt zajlik, az népirtás

– idézi a New York Post a rappert.

Jordánia légi úton juttatott el orvosi segélyellátmányt a Gázai övezetbe (videó)

A jordániai légierő orvosi ellátmányt dobott le a Gázai övezetbe – számolt be hétfőn kora reggel II. Abdalláh jordániai király.

Rettenthetetlen légierőnk személyzete éjfélkor sürgős orvosi segélyt dobott le a levegőből a gázai jordániai tábori kórház területére

– közölte Abdullah király az X közösségi médiaplatformon.

Ez a mi kötelességünk, hogy segítsük a gázai háborúban megsérült testvéreinket. Mindig ott leszünk palesztin testvéreink mellett

 - írta az uralkodó.     

A The Times of Israel című lap szerint nem volt világos, hogy a segélyszállítmányok eljutottak-e a kórházba, illetve hogy a művelet Izrael tudtával vagy jóváhagyásával történt-e.     

A jordániai király posztja tartalmazott olyan képeket, amelyeken egy jordániai nemzeti zászlóval fedett ládát rakodnak be a légierő egyik szállító repülőgépébe. Más X-felhasználók reagáltak Abdullah király posztjára, mondván, hogy az állítás nem igaz, és hogy a segélyt egy egyiptomi repülőtérre szállították.

Izrael követeli, hogy ellenőrizzék a segélyszállítmányokat, amelyek eddig csak az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül jutottak el a Gázai övezet déli részébe. Az izraeli hadsereg szerint ezzel azt akarják megakadályozni, hogy fegyvereket csempésszenek a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászhoz.     Segélyszervezetek szerint az Egyiptomból a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe eddig teherautókkal érkezett segélyszállítmányok közel sem elegendőek.

Franciaországban több mint ezer antiszemita cselekményt követtek el a Hamász október 7-i, izraeli támadása óta

Az európai országban 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma, és 486 embert előállítottak október 7-e, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadása óta – közölte a kormány vasárnap.

Az antiszemita cselekmények száma robbanásszerűen megnőtt

– jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter a France 2 közszolgálati televízió híradójában. A 486 letartóztatott személy közül 102 külföldi - tette hozzá.

Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok.

A múlt héten a párizsi házak falára festett Dávid-csillagokat illetően a rendőrség vezetője ügy vélte, hogy a többi antiszemita cselekményhez képest „atipikus esetről”, „egy összehangolt akcióról” van szó, amelyet „úgy tűnik, hogy egy elkövetői csoport hajtott végre”. Elmondása szerint mintegy 250 Dávid-csillagot festettek különböző házakra, „időnként olyanokra, ahol zsidó közösségek élnek, néha pedig nem”.

Október 27-én az ügyben letartóztattak egy moldovai házaspárt, miután tetten érték őket, amint kék Dávid-csillagot festettek egy ház falára a párizsi 10. kerületben. A házaspár azt állította, hogy egy Oroszországban élő ember megbízásából követték el a bűncselekményt – értesült az AFP hírügynökség rendőrségi forrásokból.

Párizsban szombaton a rendőrség szerint 19 ezren vonultak fel tűzszünetet követelve a közel-keleti konfliktusban, egyes transzparenseken „Állítsátok meg az erőszak körforgását” felirat volt olvasható. Ez volt az első nagyobb – hatósági engedéllyel tartott – megmozdulás Párizsban a Hamász október 7-i támadása óta, a megmozdulást a CGT radikális szakszervezet szervezte. Vasárnap a második legnagyobb francia városban, a déli Marseille-ben követeltek ezrek tűzszünetet Gázában.

Palesztinokat támogató tüntetés Párizsban 2023. november 4-én
Fotó: Teresa Suárez / Forrás: MTI/EPA

Franciaországban él Európában a legnagyobb - 500-600 ezresre becsült – zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában